ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2001 yılında Türkiye'nin 21 milyon turist ağırladığını ve bunun ekonomiye katkısının 18 milyar doları bulduğunu belirterek, "Bu müspet gidişte bir duraksama yaşamamak için ortak akıl çerçevesi içinde vizyonumuzu genişleterek, sorunları bir an önce çözerek, bu alanda neler yapabileceğimizi konuşacağız" dedi.
Başbakan Erdoğan, turizm sektörü temsilcilerini Başbakanlık Merkez Bina'da kabul etti. Turizm sektöründe yaşanan sıkıntıların ele alınacağı toplantıya Devlet Bakanı Ali Babacan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve sektör temsilcileri katıldı. Erdoğan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının son birkaç yıl içinde Türk turizmi adına gösterilen büyük gayretlerle elde ettikleri yeri korumak olduğunu, bu toplantıda bu kazanımların kalıcı hale gelmesi, daha büyük hedeflerin yakalanması için neler yapılması gerektiğini masaya yatıracaklarını söyledi.
Böylesine büyüyen bir sektörün bazı sıkıntıları olmasının normal olduğunu dile getiren Erdoğan, "Böylesine büyüyen bir sektörün geleceğe yönelik farklı hedefleri belirleme konusunda da bir ortak akıl oluşturma çabaları elbette olacaktır. Problemsiz, sıkıntısız büyük hedeflere yürümek mümkün değildir. Bunları hep birlikte ele alacak, akılcı çözümler üretecek, Türk turizminin önündeki engelleri kaldırmak suretiyle stratejik atılımları elbirliği ile hayata geçireceğiz" diye konuştu. Türkiye'nin 2005 yılında 21 milyon turist ağırladığını, bunun ekonomiye katkısının yaklaşık 18 milyar dolar olduğunu anlatan Erdoğan, bu rakamların turizmin, ekonominin can damarlarından biri olduğunu anlatmakla kalmadığını, aynı zamanda turizmin, ileriye dönük bir projeksiyonla bakıldığında, Türkiye'nin elindeki en önemli potansiyellerinden biri olduğunu da ortaya koyduğunu ifade etti. Son üç yıl içinde, önemli bir ivme yakaladıklarına işaret eden Erdoğan, "Ancak biliyoruz ki, Türk turizminin potansiyeli bu değil, bunun çok daha üstündedir. Bu müspet gidişte bir duraksama yaşamamak için hem sektör olarak sizler hem de hükümet olarak bizler ortak akıl çerçevesi içinde vizyonumuzu genişleterek, sorunları bir an önce çözerek, bu alanda neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz, bu potansiyelin önünü nasıl açabiliriz bunu konuşmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Eylül ayında tamamlanacak olan 2006 Yılı Turizm Master Planı'nın, sektörde öngörülebilir gelişmenin şekillenebileceği reel zemini tesis edeceğini vurgulayan Erdoğan, bunun ne büyük bir ihtiyaca cevap verdiğini, bunu yapmakla Türk turizmi adına ne kadar hayati bir adım attıklarını, en iyi turizmcilerin değerlendireceğini belirtti. Hükümet olarak, sektörde derinliği ve çeşitliliği artırmak, turizm sektörünü yılın tamamına yayabilmek, çeşitlendirme konusundaki adımları süratle atmak ve turizmi daha geniş bir coğrafyada karşılayabilmek için ne gerekiyorsa yapmakta kararlı olduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, bu hedefleri yakalamakta, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin kendileri için büyük önem taşıdığını kaydetti. Bu görüş ve önerileri azami ölçüde değerlendirmekte kararlı olduklarını dile getiren Erdoğan, "Hepimiz bu ülkenin geleceği, bu ülkenin zenginliği için gayret gösteriyoruz. Geçen üç yıl içinde turizme yaklaşımımızdaki farkı fark ettiğinizi sanıyorum. Samimi gayretlerimiz ve dayanışma içindeki ortak mesaimiz devam ettiği sürece, hep beraber yakaladığımız sinerjiyle bundan sonraki hedeflerimize ulaşmakta da zorlanmayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Toplantıda, yaşadıkları sıkıntıları Başbakan Erdoğan'a aktaracak, sektöre uygulanan yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesini ve alkollü içeceklerdeki ÖTV'nin kaldırılmasını isteyecek olan turizmciler, belediyelere yüzde 3 konaklama vergisi verilmesini öngören düzenlemenin de hayata geçirilmemesini talep edecek.