HABER

Başbakan ve bakanlara internete erişimi engelleme yetkisi

TİB'e verilen internet sitesi kapatma yetkisi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Başbakan ve bakanlara internete erişimi engelleme yetkisi

Son gelişme, 'istisnai' vurgusuyla, site kapatma yetkisini başbakanlık ve bakanlıklara da veren kanun teklifinin hazırlanması oldu.

Anayasa Mahkemesi, hükümetin torba yasayla, Başbakanlık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) verilen "4 saat içinde internet sitesi kapatma" yetkisini, geçtiğimiz yılın ekim ayında iptal etmişti.

Kararla, internet sitesi kapatmanın ya da erişimi engellemenin, ancak mahkeme kararıyla olabileceği belirtilmişti.

Milliyet'in haberine göre, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ve arkadaşları, geçen hafta sunulan torba teklifle birleştirilmek üzere TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi sundu.

Teklife göre, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi kanuna, yeni bir madde eklenecek.

Bu madde ile internet ortamında “yaşam hakkı ile kişinin can ve mal güvenliği, milli güvenlik ve kamu düzeni ile genel sağlık açısından tehlike oluşturan, suç işlenmesine sebebiyet vererek vatandaşların hak ve özgürlüklerini tehlikeye atan” yayınlara karşı genel kural olarak hakim kararıyla içerik çıkarma ve erişim engelleme tedbiri uygulanabilecek.

TİB'in mahkeme kararı olmaksızın jet hızıyla internet sitelerine erişimi engelleyebilme ve içeriklerine müdahale etme yetkisi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti

Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise, bu içerikteki internet sitelerine yönelik daha hızlı müdahale edilebilmesini sağlamak için istisnai bir uygulamaya gidilecek.

Bu çerçevede, içeriklerin süratle yayından çıkarılması veya erişim engellenmesinin gerekli olduğu söz konusu durumlarda, Başbakanlık veya ilgili bakanlıkların talebi üzerine TİB Başkanlığı’nca bu kararlar hakim kararı olmaksızın uygulanabilecek. Karar, TİB Başkanlığı tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek.

İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

Başbakanlık veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak.

TİB’e erişim engelleme yanında mahkeme kararı olmaksızın içerik çıkarma yetkisinin tanınmasının nedeni de gerekçede, “İçerik ve yer sağlayıcıları devreye sokularak uyar-kaldır yöntemi ile ilgili içeriğin yayından kaldırılmasına yasal zemin oluşturularak hukuka aykırı içerikle daha hızlı ve etkin bir mücadele hedeflenmiştir” ifadeleriyle anlatıldı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler