Van’da meydana gelen depremlerin ardından bölgede yapılan çalışmaların koordinatörlüğünü yürüten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van’ın bir şantiye alanına dönüştürüldüğünü ve kurulan 41 ayrı şantiyede 10 bin 100 kişinin inşaatlarda çalıştığını söyledi. Van'daki tüm orta hasarlı binaları ikinci kez incelettiklerini ve bu incelemelerin ardından orta hasarlı binaların yüzde 60’ının ağır hasarlı konuma geldiğini açıklayan Atalay, bu nedenle 5 bin ek konut daha yaptırma kararı aldıklarını açıkladı.
Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van’a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şu ana kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılacaklarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Sabah Van Gölü kıyısında gazetecilerle birlikte kahvaltı yapan Başbakan Yardımcısı Atalay, daha sonra helikopterle kalıcı konutların yapıldığı alanlar ve konteyner kentleri inceledi. Şehir turunun ardından basına bilgilendirme yapan Başbakan Yardımcısı Atalay, Van ve Erciş'te 35 konteyner kentte 175 bin kişinin ikamet ettiğini söyledi. Konteyner kentlere 420 milyon lira harcandığını, elektrik için 136 milyon lira ödendiği bilgisini veren Atalay, "Ağustos sonundan başlayarak kalıcı konutları hak sahiplerine teslim etmeye başlayacağız. Van merkezde 10 bin 443 konut verilecek. Erciş'te 4 bin 880 konut hızla bitiyor. Köylerimizde ise 8 bin konut, 3 bin 200 de ahır yapılacak." dedi.
"10 BİN 100 KİŞİ İNŞAATLARDA ÇALIŞIYOR"
Depremlerin ardından kalıcı konut yapımının başladığını ve Van’ın bir şantiye alanına döndüğünü söyleyen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Şu anda 41 şantiye var. Bunların alt yapıları hariç. 10 bin 100 kişi şu anda inşaatlarda çalışıyor. 640’ı mühendis. Yeni ilavelerle bu sayı artacak. Bin 500 iş makinası çalışıyor. Orta hasarlılarla ilgili olarak 10 bin civarında konut orta hasarlı olarak duruyor. 3 bin 800 iş yeri duruyor. Bunlarla ilgili hasarı tamir ve güçlendirme kredisi vereceğiz. 15 bin TL konutlar için verilecek. Bunun ödeme süresi 10 yıl vade farkı yok. İş yerlerine 50 bin TL ödüyoruz. Bunlarında geri ödemesi 10 yıl. 52 bin az hasarlı konut var. Bunlara 1250 TL hibe vereceğimizi açıklamıştık. Bunları kısa sürede vereceğiz." şeklinde konuştu.
"5 BİN EK KONUT YAPILACAK"
Kışın zor şartlarına rağmen çalışmaların devam ettiğini dile getiren Atalay, "Yeni yöntemler kullanıldı. 230 blok bitmiş durumda. Orta hasarlı konutları tekrar inceletme kararı almıştık. 3 Üniversitemizin ilgili bölümlerine bunları proje olarak verdik ve tekrar incelettik. Orta hasarlıların yüzde 60’ını ağır hasarlı konumuna getirdiler. Biz de bunun için Edremit’te 5 bin konut daha yapılmasına karar verdik. Hak sahibi olmayanlar için ise 2 bin ek konut daha planladık. Böylece konut sıkıntısı çekilsin istemiyoruz. Köylerle birlikte bizim Van, Erciş ve köylerde kalıcı konut inşaatımız 30 bin sayısına ulaşmış oluyor. 25 okul, 23 ticaret merkezi, 24 cami gibi donatılar var. Sosyal donatıları vatandaşlarımıza yansıtmıyoruz. Devlet olarak karşılıyoruz." bilgisini verdi.
Köylerini başka yere taşımak isteyen depremzede köylülere konut için 40 bin, ahırlar için 15 bin lira kredi verileceğini müjdeleyen Atalay, bu kredilerin ilk 2 yıl ödemesiz 20 yıl boyunca faizsiz olarak ödeneceğini aktardı. Atalay, 5 Mayıs tarihinden sonra verilecek kredilerin toplam tutarının 400 milyon liraya ulaşacağını söyledi.
Basın toplantısından sonra beraberindeki gazetecilerle yapımı tamamlanan ilk kalıcı konutta çay içen Atalay, "Bu ev kura çekimlerinde hangi ailemize çıkarsa onlara hediye edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz