Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın İmralı sürecine yönelik yaptığı açıklamalara ilişkin, "Benim önerdiğim isim kabul edilirse, edilmezse' şeklinde şartlı cümleler kurmak doğru bir yaklaşım değil. Şartlı cümleler ne kadar çok kurulursa o kadar yanlış yapılır, onun için doğru görmüyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti MYK toplantısı öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Hollanda'da bakıcı aile olarak lezbiyen bir çifte verilen Yunus'un alınması için dava açılması talimatını verdiğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Bu konuda ailenin bütün müracaatları maalesef olumlu cevaplanmamış, şimdi biz yeniden bir süreç başlatıyoruz. Hukuki yardımda bulunmak ve ailenin çocuğunu oradan alıp aileye teslimini sağlamak ve bu mümkün olmadığı takdirde ailenin onaylayacağı bir bakıcı aileye verilmesini temin etmek için de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Zira, çocukların alındıkları ailenin kültür ortamında yetiştirilmesi de son derece önemli. Eşcinsel, lezbiyen veya başka tür özellik taşıyan ailelere Türk aileleri çocuklarını vermek istemiyorlar. Bu konuda tavırları gayet açık ve net. Ancak onlar bizim insanlarımızın bu konudaki hassasiyetine saygı göstermiyorlar. Yargı yoluyla bu konudaki çalışmayı sürdürüyoruz. Umarız, yakında Yunus'la ilgili de olumlu bir netice alırız" diye konuştu.
"AİLELERİNDEN ALINAN ÇOCUK SAYISI KONUSUNDA NET BİR VERİ YOK"
Bazı çocukların derdini Türkçe anlatamadığı için yanlış anlaşılmalar olduğunu belirten Bozdağ, "Örneğin, çocuğun bir rahatsızlığı var, o hastalıkla ilgili bunun nereden kaynaklandığını anlatamadan çocuğunu tedavi ettirmek için hastaneye getiriyor. Tedavi sırasında kötü muameleden başka bir noktaya gidiyor. Halbuki çocuk engelli, meramını anlatana kadar pek çok sıkıntı yaşıyorlar. O yüzden birbirimizi anlama noktasında sıkıntılarla karşı karşıyayız" dedi.
Bu sıkıntıları aşmak için de hem ilgili hükümetlerle görüşmeler yapıldığını hem de hukuksal açıdan mücadele verilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını anlatan Bozdağ, bu noktada olumsuz sonuçların ortaya çıkmaması için gayret göstereceklerini dile getirdi. Ailelerinden alınan çocuk sayısı konusunda net bir veri olmadığını söyleyen Bozdağ, intikal eden hadiselerle buna dair birtakım değerlendirmelerin yapıldığını ifade etti. Haklı nedenlerle ailelerinden alınan çocukların da olduğunu bildiren Bozdağ, subjektif nedenlerle alınmaması ve kriterlerin objektif olması gerektiğini söyledi. Bozdağ, çocuğun ailesinin onaylamadığı ailelere verilmemesi gerektiğini belirterek, "Çocuğun ailesinin mensup olduğu kültürel değerler ve hassasiyetler dikkate alınarak çocuğun yetiştirilmesi sağlansın. Bizim bu noktada dile getirdiğimiz hususlar bunlardır. Bu konulardaki çalışmaları her ülke içinde ayrı ayrı yürütüyoruz" diye konuştu.
KÜRTÇE HUTBE
Kürtçe hutbe ile ilgili bir hazırlık olup olmadığının sorulması üzerine ise Bozdağ, "TRT 6'da Kürtçe dini programlar yapılıyor. Dini sohbetler yapılıyor, mevlitler okunuyor. Geçen sene içerisinde bir mübarek gecede Kürtçe Mevlid-i Şerif okundu. Türkiye'de bu TRT 6 vasıtasıyla canlı olarak da yayınlandı. Şu anda vatandaşlarımızın mahalli ihtiyaçları dikkate alınarak hutbeler irad ediliyor, vaazlar, sohbetler yapılıyor. Bu noktada bir hassasiyet var, onun dışında da Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklama çerçeve içerisinde konuyu tekrar değerlendireceğiz. Bu noktada yaptıklarımız ve yapılanlar var. Eğer cemaatin tamamı Kürtçe bilmiyorsa, orada görev yapan imam hatip onların dilini bilebiliyorsa, dini onların anlayacağı üslupla anlatması doğru olandır. Ama şu anda durum nedir, ne kadar yerde bu yapılıyor, buna dair elimizde kesin veriler yok. Şu anda mahalli ihtiyaçlar dikkate alınarak din görevlileri hutbe ve vaazlarını veriyorlar" dedi.
İMRALI'YA GİDECEK İKİNCİ HEYET
Bir gazetecinin 'İmralı'ya gidecek ikinci heyetin kimlerden oluştuğu belli oldu mu?' sorusuna Bozdağ, "Bu konuda kararı Adalet Bakanlığı verecek, şu ana kadar Adalet Bakanlığı tarafından yapılmış bir açıklama yok. Adalet Bakanlığı kararını verdiği zaman kamuoyuyla da paylaşacaktır" cevabını verdi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın İmralı sürecine ilişkin yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Benim önerdiğim isim kabul edilirse, edilmezse' şeklinde şartlı cümleler kurmak doğru bir yaklaşım değil. Şartlı cümleler ne kadar çok kurulursa o kadar yanlış yapılır. Onun için doğru görmüyorum. Bu noktada Adalet Bakanlığı değerlendirmesini yapacak. Kimlerle izin vereceğine karar verecek" şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz