Başbakan Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftar programında iş dünyasına seslendi. Yıldırım, "2008'de başlayıp devam eden küresel kriz halen bitmiş değil. Bazı gelişmiş ülkelerde halen ciddi anlamda ekonomilerde daralma var. Küresel büyüme hedefleri gittikçe aşağı doğru revize ediliyor" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği iftar programına katıldı. Programda konuşan Başbakan Yıldırım, "Geleneksel ASKON iftarında bugün sizlerle beraber olmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Çok değerli dostlar Türkiye'de milli iradenin baskı altına alınmak istendiği, insanlarımızın ve enerjimizin adeta tüketilmeye çalışıldığı zor yılları siz çok iyi biliyorsunuz. O zor yıllarda ülkesine hizmet etmek, değer kazandırmak isteyen insanlar maalesef büyük baskılar gördü" ifadesini kullandı.
"SİZLERLE GURUR DUYUYORUZ"
"Ülkemizin kalkınmasında, büyümesinde çok büyük emeğiniz olduğunu biliyor, sizlerle gurur duyuyoruz. Allah tuttuğunuzu altın etsin" diyen Yıldırım, "Bizim görevimiz emek ve değer üreten Türkiye'nin kalkınmasına, refahına, milletin zenginleşmesine vesile olan iş alemini önündeki bütün engelleri kaldırmaktır. Hükümetimiz gücünü milletten, istikametini milli iradeden alan bir siyasi gelenekten geliyor. AK Parti hükümetleri sadece milletin yani sizlerin gösterdiği yolda yürür. 14 yıl boyunca Türkiye'nin kalkınması, zenginleşmesi için koyduğumuz hedeflere hep sizin gücünüzü arkamızda hissederek gerçekleştirdik" diye konuştu.
"BU MESELEYİ KÖKÜNDEN HALLEDECEĞİZ"
Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye için elde ettiğimiz her başarıda sizlerin emeği ve gayreti var. Başbakanlık sorumluluğunu aldığım ilk günden itibaren önceliğimizin reel sektör olacağını ifade etmiştim. Yani üreten, yatırım yapan, istihdam oluşturan, üretileni ihraç eden, ekmeği büyüten, büyüyen ekmeği hakça ve adil bir şekilde paylaşan bir Türkiye önceliğimiz olacak dedim. Bunun için siz değerli iş adamlarımıza, sanayicilerimize olan sorumluluğumuz önünüzdeki engelleri kaldırmak. İhtiyaç duyduğunuz küresel rekabette gücünüzü arttırmak. Bunun için Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda bir dizi başlıkta konuları ele aldık. Neler yapmalıyız ki piyasadaki nakit sıkıntısını ortadan kaldıralım. Çek sistemiyle ilgili yaşanan sorunları bir daha geri gelmemek üzere çözelim. Bildiğiniz gibi Ticaret Kanunu çıkardık. Ticaret Kanunu'nda iş adamlarımıza bir kolaylık getirdik; iflas erteleme. Aslında çok güzel düşünülmüş bir kanun, bir imkan. Ama görüyoruz ki bugünlerde iflas erteleme de kötüye kullanılıyor. Vecibelerini yerine getiremeyen, iradeleri dışında zor duruma düşenlerin müracaat edeceği bir yol olmasına rağmen yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmaya çalışanların üzülerek söylüyorum başvurduğu bir hile aracı haline geldi. Maalesef bu imkan amansızca kötüye kullanılmaya başladı. Bu iki konu iş aleminin bugün aciliyet arz eden sorunudur, bunun çözülmesi için kararımızı aldık. Önümüzdeki haftalarda bu meseleyi kökünden halledeceğiz."
"DÜNYADA BİR DURGUNLUK VAR"
Türkiye'nin küresel ekonomik krizden en az şekilde etkilen ülkeler arasında olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, "Biliyorsunuz dünyada bir durgunluk var. 2008'de başlayıp devam eden küresel kriz halen bitmiş değil. Bazı gelişmiş ülkelerde halen ciddi anlamda ekonomilerde daralma var. Küresel büyüme hedefleri gittikçe aşağı doğru revize ediliyor. Ama Allah'a şükür Türkiye üst üstüne yaklaşık 4.6 büyüme gerçekleştiren, son 14 yılda da bu büyümeyi kesintisiz gerçekleştiren nadir ülkelerden bir tanesi. Kriz teğet geçecek dendiğinde, Sayın Cumhurbaşkanımız böyle tarif ettiğinde çok bilmiş ekonomistler ihtihsa etmeye çalıştılar. Ama gün geldi tarih Cumhurbaşkanımızın bu öngörüsünü doğruladı. Dünyadaki küresel krizde piyasalar, ticaret yerle bir olduğu halde Türkiye küresel krizden en az şekilde etkilenen ülkeler arasında yerini aldı" dedi.
DHA