Başbakan Yıldırım'ı Genel Merkez girişinde CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç karşıladı. Yıldırım, Başbakan olduktan sonra ilk kez genel merkez binasında CHP'yi ziyaret etti.
CHP Genel Merkezindeki görüşme yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. İki liderin baş başa görüştüğü belirtildi.
Yıldırım, Başbakan olduktan sonra ilk kez CHP Genel Merkezine gelmiş oldu. Yıldırım ile Kılıçdaroğlu darbe girişiminin ardından Çankaya Köşkünde bir araya gelmişti. Liderler, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüşmüştü.
Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek ortak açıklama yaptı.
KILIÇDAROĞLU: "ENDİŞELERİMİZİ AKTARDIK"
İlk olarak konuşan Kılıçdaroğlu, "Son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. OHAL uygulamasıyla ilgili, Bakanlar Kurulunca yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakan'a aktardık. Sayın Başbakan not ettiler. Sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde temaslarımız devam edecek" dedi.
BAŞBAKAN YILDIRIM: "DİKKATE ALACAĞIZ"
Başbakan Binali Yıldırım da OHAL uygulamasının başladığı andan itibaren hükümet tarafından çıkarılan KHK'ların detayları hakkında Kılıçdaroğlu'nu bilgilendirdiğini ifade ederek, "Bu konudaki bazı hassasiyetleri, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu tekrar hem Sayın Genel Başkan hem de biz, gerek bundan sonraki uygulamalar bakımından gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız ve görüşmelerimiz bu çerçevede devam edecek. Önemli olan OHAL'e sebep olan şartların ortadan kaldırılması, ülkemizde darbe girişimlerinin asla ve asla yakın bir tehdit olmaktan çıkarılması. Bu konuda ortak bir iradenin dünden bugün itibariyle daha fazla olduğunu da görmekten memnuniyet duydum" diye konuştu.
ANAYASA ÇALIŞMASI: "BİRER ARKADAŞ GÖREVLENDİRİLECEK"
Yıldırım, gazetecilerin sorusu üzerine görüşmede, anayasa değişikliği konusunun gündeme gelip gelmediğiyle ilgili ise şöyle dedi:
"Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine parti başkanları olarak bir araya gelmiştik. Orada bu konu gündeme gelmişti. İki şekilde; bir, kapsamlı yeni bir anayasanın yapılması. Bu çalışmaların siyasi partilerin bir araya gelerek devam ettirilmesi yönünde bir prensip ve görüş birliği ortaya çıkmıştı. Bir de acil ihtiyaçlara binaen daha az maddeden oluşan ve yine partilerin mutabakatının sağlandığı bir çalışma konusu da benimsenmişti. Bu konuyu bugün ele aldık. MHP'yi ziyaretimizde de yine bu konuyu gündeme getireceğiz. Burada gerek AKP Parti olarak biz, gerek CHP, gerekse MHP birer arkadaşı görevlendirecek ve onlar kapsamı, sayısı hakkında bir çalışma yapıp genel başkanlara rapor edecekler."
GENELKURMAYIN CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANMASI: "ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKTİREN BİR KONU"
Yıldırım, "Genelkurmay Başkanlığının Cumhurbaşkanlığına bağlanması konusuna ilişkin bir değerlendirme oldu mu?" sorusuna da, "Bu gündeme gelmedi. Bu konuda Sayın Genel Başkanının zaten kamuoyuna yansıyan beyanatları var. Kaldı ki bu konu anayasa değişikliği gerektiren bir konudur" yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin 7 Ağustos'ta İstanbul Yenikapı'da düzenlenecek mitinge katılıp katılmayacağı sorusunu ise yanıtsız bıraktı.
Başbakan Yıldırım CHP'nin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etti. İki isim TBMM'de bir araya geldi.
MHP’YE ZİYARET SONRASI ORTAK AÇIKLAMA
Bahçeli görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada şunları söyledi:
Sayın Başbakan 15 Temmuz’dan bu yana gelen OHAL uygulamaları ile KHK ile ilgili görüşlerimizi almıştır. Kendileri de bilgi vermiştir. Çok verimli bir görüşme oldu. OHAL uygulaması inşallah başarı ile devam edecek ve Türkiye her türlü tehditten kurtulacaktır.
Başbakan Yıldırım ise Bahçeli’nin ardından şu ifadeleri kullandı:
Bildiğiniz gibi Türkiye 15 Temmuz gecesi büyük bir felaketin eşiğinden döndü. Siyasi partilerimizin bize her türlü desteği vermeyi taahhüt etmesi bu belanın defedilmesinde etkili oldu. Bu bela defedilmiştir ama tehlike geçti denemez. Bu yapı düşünüldüğünden çok daha derin bir yapıdır. Tamamen riskin ortadan kalkması biraz daha zaman alacaktır. OHAL’e dayalı olarak çıkarılan KHK’lerde amaç bu darbe teşebbüsüne yönelik risklerin bertaraf edilmesi ve siyaset dışı girişimlerin ortadan kaldırılmasıdır. Sayın Genel Başkan’a bu konularda bilgi sundum, kendisi de düşüncelerini bizimle paylaştı. Bu tür görüşmelerin devamının ülkemizin birliği ve halkımızın birbiriyle kucaklaşması için bir fırsat olacağını bir kez daha gördük.
(İdam konusu görüşüldü mü sorusu üzerine) Hayır, bu konuları görüşmedik. Anayasa değişikliği konusunda partilerden birer arkadaş bir araya gelecek. Bunun için zaman başlamış durumda.
(Tehlike sürüyor mu sorusu üzerine) Yaşadığımız 15 gün bize şunu gösterdi, bu yapı darbe teşebbüsüne katılanlarla sınırlı değil. Daha derinlere gidiyor. Çok daha büyük. Bunun için KHK’ları çıkarıyoruz ve muhtemel riskleri kontrol altına alıyoruz.
(ANKA)