Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, 2008 mali yılı bütçesinde, transferler dahil Başbakanlık bütçesinin 1 milyar 666 milyon YTL, MİT Müsteşarlığı bütçesinin 423 milyon YTL, MGK bütçesinin ise 11 milyon YTL olarak belirlendiğini açıkladı.
Ekren, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen, Başbakanlık Merkez Teşkilatı, MGK Genel Sekreterliği ve MİT Müsteşarlığının 2008 yılı bütçeleri üzerinde yaptığı konuşmada, önce Başbakanlık bütçesi hakkında bilgi verdi. Nazım Ekren, Başbakanlıkta alınması hedeflenen sonuçları; kamu kesiminin yapısal ve noktasal olarak iyileştirilmesi, hükümet önceliklerinin gerçekleştirilmesine yönelik koordinasyonun daha etkili kılınması, AB müzakerelerinde izleme ve yönlendirme yapısı içinde
kaydadeğer ilerlemelerin sağlanması olarak sıraladı.
Yapılan düzenlemelerle, devlet arşivlerinin, verilen hizmetler açısından dünyanın gelişmiş ülke arşivleriyle rekabet edecek düzeye ulaştığını belirten Ekren, 94 ülkeden araştırmacının devlet arşivlerini kullandığını, internet abone sayısının da 120 bini aştığını söyledi.
Uygulama alanı kalmayan ve güncelliğini yitiren 1220 genelgenin yürürlükten kaldırıldığını dile getiren Ekren, bu yıl, yürürlükteki Başbakanlık genelgelerinin internet ortamına aktarılacağını söyledi.
Nazım Ekren, Resmi Gazete'nin, 7 Ekim 1920'den itibaren yayınlanan tüm sayılarının elektronik ortama aktarılacağını da belirtti.Ekren, MİT Müsteşarlığına 423 milyon 557 bin YTL, MGK'ya ise 11 milyon 36 bin YTL ödenek ayrıldığını belirtti.
-4 milyon YTL, sosyal güvenlik için ayrıldı-
Başbakanlık merkez teşkilatının 2008 yılı bütçesinin 320 milyon 976 bin YTL olduğunu kaydeden Ekren, bu rakamın 53 milyon YTL'sinin personel giderleri, 4 milyon YTL'sinin de sosyal güvenlik için ayrıldığını kaydetti.
Ekren, transferler dahil Başbakanlık bütçesinin 1 milyar 666 milyon YTL olarak belirlendiğini kaydederek, bunun en önemli kısmını 682 milyon YTL ile cari transferlerin, 694 milyon YTL ile de sermaye transferlerinin oluşturduğunu bildirdi.
Nazım Ekren, Atatürk Kültür, Dil, Tarih Yüksek Kurumu bütçesinin 8 milyon YTL, TÜBİTAK'ın 837 milyon YTL, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün 388 milyon YTL, TİKA'nın 44 milyon YTL, GAP'ın 24 milyon YTL olarak belirlendiğini söyledi.