Başbakan ile ikili görüşmede, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’un Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel’i, Jandarma Genel Komutanlığı için ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’i önerdiği iddiası kulislere yansıdı.
Milliyet'in haberine göre, Balyoz davası kapsamında, bir bölümü emekli 101 asker hakkında çıkan yakalama kararının kaldırılması nedeniyle olumlu bir havada gerçekleştiği belirtilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan-Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ görüşmesinin ardından Yüksek Askeri Şura (YAŞ) krizinin çözümü yolunda mutabakata varıldığı iddiaları gündeme gelmesine karşın Ankara’da dün sessiz bir bekleyiş hakim oldu.
Başbuğ’un zirvede Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel’i, Jandarma Genel Komutanlığı için ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner’i önerdiği iddiası kulislere yansıdı. Bu önerinin yazılı değil şifahi olarak sunulduğu belirtilirken, Başbakan Erdoğan’ın bu öneriye hemen evet demediği öne sürüldü. Bu formülün Özel’in Genelkurmay Başkanlığı yolunu kapatıyor olması bir sorun. Ancak bu engel 2012’de Özel’in görev süresinde uzatmaya gidilerek aşılabilir. Diğer sıkıntı ise Güner’in Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’le tokalaşmamak için protokoldeki yerini değiştiren isim olması. Başbuğ’un, görüşmeye girerken sürecin kendisinden sonra Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması beklenen Orgeneral Işık Koşaner’le sonuçlandırılması düşüncesinde olduğu da öne sürüldü. Ankara, YAŞ krizinin 7. gününde senaryoları tartışmayı sürdürdü.
En keskin viraj dönüldü
Balyoz’daki yakalama kararıyla başlayan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’la ilgili karşılıklı ısrar nedeniyle derinleşen YAŞ krizinin en keskin virajı önceki gece gerçekleşen ve 1 saat süren Erdoğan-Başbuğ zirvesiyle dönüldü. Zirvenin ardından Ankara kulislerine yayılan, “çözüm yoluna girildi” yorumu, dün kamuoyuna yansıyan “Kara Kuvvetleri Komutanlığı konusunda mutabakata varıldı” iddiasıyla güçlendi.
Bunun üzerine gözler, sabah saatlerinden itibaren olası temaslara çevrildi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, Genelkurmay karargâhı ile yeniden temas kuracağı belirtilirken, Gönül’ün basına yansıyan herhangi bir görüşmesi olmadı. Bu sırada hükümete yakın kaynaklar, “Başbakanlığın”, Müsteşar Efkan Ala üzerinden atamalara ilişkin prosedür çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Buna karşın, Erdoğan referandum kampanyası çerçevesinde Isparta’ya hareket ederken, atamalarda son onay makamı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de İstanbul’a gitti. Gül’ün bu akşam saatlerinde Ankara’ya döneceği öğrenildi.
Atama yok senaryo çok
Yaşanan trafiğe karşın dün akşam saatlerine kadar Genelkurmay Başkanlığı’nın 1 ve 2 numarasına herhangi bir atama yapılmaması Ankara’da günlerdir tartışılan seçenekleri yine gündemde tuttu. Hükümetin önündeki seçenekler şöyle:
1- Mutabakat: Orgeneral Başbuğ bir isim önerdi. Bu halde hükümet, zaten karşı olmadığı Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’i Genelkurmay Başkanlığı’na, üzerinde mutabakata varılan ismi de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na “eşzamanlı olarak” atamaya hazırlanıyor. Bu çervede, emekliliğini isteyen Jandarma Genel Komutanı Atila Işık’ın geri döndürülmesi olasılığı zayıf. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, kıdemli orgeneral Necdet Özel getirilebilir. Bu durumda, hem Genelkurmay hem de hükümet, Özel’in Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapanması olasılığına razı olacak. Genelkurmay Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na eşzamanlı atama yapılacaksa, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu seçeneği gündeme gelebilir.
2- Koşaner’li süreç: Tartışılan diğer senaryo, Başbuğ’un zirvede yeni bir isim önermediği öngörüsüne dayanıyor. Buna göre, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi beklenen Orgeneral Koşaner’in önermesi gerekiyor. Bu durumda, 30 Ağustos’tan önce Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı’na atamasının yapılması ve sürecin Koşaner’le tamamlanması sağlanacak. Bu seçenek dahilinde, yine Orgeneral Özel veya Orgeneral Erdal Ceylanoğlu’nun 1. Ordu Komutanlığı’nda birkaç gün kaldıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması planlanıyor. Özel’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi halinde ise, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in Jandarma Genel Komutanlığı’na getirilebileceği konuşuluyor.
3- Mutabakat olmazsa: Erdoğan ve Başbuğ’un iddiaların aksine bir mutabakata varamış olmaları halinde ise 30 Ağustos’a kadar beklenmesi seçeneği masada kalıyor. Bu halde de, Orgeneral Başbuğ, Orgeneral Koşaner, Orgeneral Hasan Iğsız ve Orgeneral Atila Işık emekli oluyor. Bu durumda en kıdemli orgeneral olarak Necdet Özel kalıyor. Bu çerçevede, Özel’in önce kuvvet komutanlığına, hemen ardından Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilmesi ya da uzak bir ihtimal olmakla beraber Deniz yada Hava Kuvvetleri Komutanlarından birinin atanması olasılığı doğuyor.