Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde yetiştirilen ve "Başçiftlik Beyazı" olarak adlandırılan patates cinsinin tescil edilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.
Prof. Dr. Yılmaz, yaptığı açıklamada, Tokat ve çevresindeki patates ıslahı ile ilgili proje çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Projeyi araştırma görevlisi Yasin Bedrettin Karahan ile birlikte sürdürdüklerini ifade eden Yılmaz, "Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu patates ıslahına ve yeni patates geliştirme çalışmalarına katkı sunmak amacıyla 2007 yılından beri Tokat'ın değişik yörelerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Çalışmalara çok geniş bir varyasyon ile başladıklarını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Uluslaraarası Patates Araştırma Enstitüsü'nden temin ettiğimiz patates melezlerinden oluşturduğumuz yaklaşık 20 bin farklı klon ile çalışmaya başladık. Bu 20 binin içerisinden amacımıza, tüketime, pazarlamaya uygun, kalitesi ve verimi ile öne çıkan klonları seçmeye devam ediyoruz. Ciddi mesafe aldık. Çalışmamızın sonuna doğru yaklaştık. 20 bin materyali 60 klona indirdik. Önümüzdeki aylarda verileri elimize aldıktan sonra diğer özellikleri önümüze koyduktan sonra, bu 60 rakamını daha da aşağılara indireceğiz. Bunları yeni tescilli ulusal ticari patates çeşidi haline getirmek için, tescil amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'ne sunacağız. Böylece ülkemizin beklediği, verimi, kalitesi ve pazarlanabilirlik özelliği daha iyi olan yerli bir patates çeşidini tescil ettirmiş olacağız."
-"Tokat Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillenecek-
Patatesle ilgili çalışmalarının farklı alanlarda sürdüğünü ifade eden Yılmaz, "Tokat bölgesine özgü 'Başçiftlik Beyazı' diye bilinen yerel patates çeşidimiz var. Biz bu patates çeşidini ıslah etmek istiyoruz. Pazarlanabilir çeşit haline getirmek için çalışıyoruz. 2007 yılından bu tarafa sürdürdüğümüz çalışmalarda en büyük desteği TÜBİTAK vermiştir. Tokat Valiliğimiz, üniversitemiz de bize destek oldu" dedi.
Başçiftlik yöresinde yetiştirilen patates ile ilgili yapılan çalışmalarda Başçiftlik Belediyesi'nden de destek gördüklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
"Yaptığımız çalışmalar sonucunda o bölgede Başçiftlik patatesinin tohumluğu da yenilemiş olacağız. Yepyeni ticari tescilli çeşidi ülkemizin patates tüketimine sunacağız. Başçiftlik patatesi yerel olarak biliniyor, ulusal da bilinmiyor. Belli bir disiplin dahilinde bunun tohumluluğunun yenilenmesi ve tescillenmesi gerekiyor. Önce ıslah işleminden geçmesi gerekiyor. Bunu tescil ettiğimiz zaman adını 'Tokat Başçiftlik Beyazı' diye koyacağız. Ulusal tescil listesinde adı Tokat Başçiftlik Beyazı olacak. Bazı firmalar tohumlarını alacaklar ve disiplinli olarak tohumlarını üretecekler. Daha geniş alanlarda üretilmesini sağlayacağız."
Kendine özgü bir kalitesi ve aroması bulunan bu patates türünün közlemeye çok uygun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "İlçede özellikle hamur işlerinde kullanılan Başçiftlik Beyazı patatesinin çerezlik tüketimi için de iyi bir çeşit olacağını düşünüyoruz. Dünyada mutfakta kullanılan patateste çok amaçlı kullanım değil, amaca uygun kullanım öne çıktı" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz