YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başdanışman Hürmüzlü: Suriye kendi halkını cezalandırıyor

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde...

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan ''2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi'' için Hatay’a gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü aldığı kararlar ile Suriye’nin kendi halkını cezalandırdığını söyledi.

Üç gün sürecek olan Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Hatay Valiliği, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen ''2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi'' gerçekleştirilen resepsiyon ile başladı.

Resepsiyon öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül'ün Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Suriye’ye bu güne kadar çok fırsat verildiğini ancak Suriye’nin bu fırsatlara kulak tıkadığını söyledi.
Alınan yaptırım kararlarından en çok zarar görecek olanın yine Suriye halkı olduğunun altını çizen Hürmüzlü “TIR’lara yapılan bu cezalandırma olayı ithal edilen mallara konulan yüzde 30'luk vergi, gayet tabi tüketici için fiyatları da yükseltecektir. Suriye kendi halkını cezalandırıyor. Aslında Suriye'ye çok fırsatlar verildi, liderlerimiz çok telkinlerde bulundu. Hatta defalarca başta başbakanımız olmak üzere dışişleri bakanı olmak üzere Suriye'ye bizzat giderek telkinlerde bulundular. Her türlü imkânları sağladılar. Reformları yapmak için elden ne geliyorsa onlara yardımcı olmak için yapıldı. Ancak bunların hepsine kulak tıkayan bir idare görüyoruz. Bu bakımdan Arap Birliği'nin bu husustaki kararının ve yaptırımlarını doğru ve yerinde buluyoruz” dedi.

Türkiye için ilk öncelikli olanın bu bölgedeki kanın durdurulması olduğunu söyleyen Hürmüzlü “Suriye bizim için çok önemli bir geçiş kapısıdır. Aynı zamanda Suriye'deki halk bizim kardeşlerimiz, dostlarımız ve beraber yaşadığımız kaderimizin ve geleceğimizin müşterek olduğu bir ülkedir. Onun için orada gerçek hakiki demokratik bir sistemin kurulması hepimizin arzusudur. Halkın meşru taleplerinin yerine getirilmesi hem uluslararası camia hem de Türkiye tarafından desteklenmektedir” diye konuştu.

''2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi'' için Hatay’a gelen Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy da, Türkiye’nin büyük bir risk aldığını söyledi. Ortadoğu’da yüzyıl sonra yeniden aynı şeylerin yaşandığına vurgu yapan Şensoy, “Dünyadaki rekabetin odak noktası yine Ortadoğu'dur” dedi.

Türkiye’nin dünyadaki rekabetin odak noktası olan Ortadoğu’nun merkezinde yer aldığını aktaran Şensoy “Ortadoğu'da yüzyıl sonra gene aynı şeyler oluyor. Dünyadaki rekabetin odak noktası yine Ortadoğu. Biz de bunun merkezinde yer alan bir ülkedeyiz. Ortadoğu'da yer alan ülkelerin birçoğu hatta tamamına yakını Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ve 11 Eylül 2001'den sonra önlerine çıkan iki fırsatı kaçırdılar. Hem halklarıyla bütünleşme noktasında hem de demokrasilerini belli ölçüde kurumsallaştırma ölçüsündeki bu fırsatları hiç kullanmadılar. Dolayısı ile bu ülkeler için bu yaşanan olaylar biraz kaçınılmaz oldu. Batılı ülkeler için bu olay üç şey ifade ediyor. Bir tanesi Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya'yı içine alan liberal ekonomik kuşak, ikincisi yeni bir güvenlik kuşağı üçüncüsü de bütün bu iki ekonomi ve güvenliğin toplamında Rusya ve Çin'in yalnızlaştırılması hedefleniyor. Türkiye'ye burada düşen rolde hem batılı ülkelerin hesaplarını çok iyi analiz ederek hem de bölgedeki en önemli aktör olarak üzerine düşen görevleri iyi tanımlayarak, hissederek bu ülkelerin bu dönüşümlerini sağlıklı, kaosa yol açmadan doğru parametrelerle geçirmelerine yardımcı olmak. Bu anlamda bir ilham kaynağı olmak ve tecrübeleriyle onların önlerini daha iyi görmelerini bu süreci çok uzun sürecek acı ve ara dönemlere kaoslara iç savaşlara yol açmadan geçirmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin büyük bir risk aldığının altını çizen Şensoy, ''Bulunduğu konum itibariyle belki de bu riski alması gerekiyordu. Ama süreç doğru yönetilebilir, Suriye'deki dönüşüm sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilirse Türkiye aldığı riskin karşılığını görebilecek. Ama eğer olaylar kontrolden çıkarsa o zamanda Türkiye aldığı bu riskten dolayı da büyük bedeller ödeyecek'' dedi.

TASAM tarafından Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesinin ev sahipliğinde, Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) ve Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen ''2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi''nin Anemon Otel'de yapılan açılış kokteyli ile başladı. Kongrede 8 Aralık sabahı gerçekleşecek açılış konuşmalarının ardından “Orta doğuda Dönüşümün Tarihi Arka Planı ve Kavramsal Çerçeve”, “Orta doğuda Değişimin Sosyolojik Temelleri”, Orta doğuda siyasi rejimler ve Değişim”, Orta doğuda Değişim ve Türkiye” konu başlıkları tartışılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler