HABER

Başesgioğlu, THY'deki grev kararına el koydu

Başesgioğlu, THY'deki grev kararına el koydu

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türk Hava Yolları (THY) ile Hava-İş Sendikası arasındaki uyuşmazlığı gidermek üzere taraflarla bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin ve THY Genel Müdürü Temel Kotil katıldı. Toplantı öncesinde bir açıklama yapan Bakan Başesgioğlu, 16 Mart 2007 tarihinde THY ile sendika arasındaki toplu-iş sözleşme görüşmelerinin iyi niyetli çabalara rağmen uyuşmazlıkla sonuçlandığı hatırlattı. Tarafların karşılıklı olarak grev ve lokavt kararı aldıklarını ifade eden Başesgioğlu, "Biz hükümet olarak konunun doğrudan tarafı değiliz. Ancak başbakanın talimatı üzerine, taraflarda var olduğuna inandığımız uzlaşma iradesini güçlendirmek ve sorunun barışcıl yöntemlerle çözümü için tarafları bakanlığa çağırdık" dedi.

Başesgioğlu, grev, lokavt ve grev oylaması, sendikal hak ve özgürlüklerin Anayasa tarafından teminat altına alındığını hatırlatarak, taraflara bu konuda yapılacak dayatmanın demokratik anlayışla bağdaşmayacağını ifade etti. Başesgioğlu ayrıca, THY Anonim Şirketi'nin sermaye dağılımının yüzde 49'unun Özelleştirme İdaresi'nde yüzde 51'inin ise halka arz edildiğine işaret ederek, "Bu sebeple hükümet olarak konunun doğrudan tarafı değiliz. Uyuşmazlık maddeleri konusunda tarafların özgür iradesiyle alacakları karara saygı duyuyoruz. Hükümet olarak tarafları uzlaştırıp sorunun çözümüne katkı sağlamak istiyoruz. THY milli bir havayolu şirketimizdir. Her Türk vatandaşı gibi hükümetin bir üyesi olarak bu şirkette çalışanların, çalışma barışını sağlamaları önemli bir konudur. Demokratik hakların kullanılmasını engellemek söz konusu olamaz. Aynı şekilde, bu şirkette yaşanan olumsuzlukların diğer sektörlere yansımasını da dikkate alacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Başesgioğlu, toplantının ikinci bölümde taraflarla önce ayrı ayrı görüşeceğini, sürece ilişkin değerlendirme yapacağını, uzlaşma iradesinin olması durumunda bundan sonraki süreye ilişkin bir takvim belirleyeceklerini kaydetti. Başesgioğlu, hükümetin konunun çözümü için 3 bakanı görevlendirdiğini hatırlatarak, ancak hükümetin doğrudan tarafı olmadığının altını çizdi. Neticeye tarafların özgür iradesinin karar vereceğini belirten Başesgioğlu, hükümet olarak uzlaşma iradesini güçlendirmek istediklerini söyledi. Bir gazetecinin 'uzlaşı olmazsa grev erteleme kararının alınıp alınmayacağını' sorması üzerine Başesgioğlu, "Çalışma Bakanı olarak grev erteleme kelimesini telaffuz etmek istemiyorum. Sosyal diyalog mekanizmalarının çalışmasından yanayız. Şu ana kadar bu konu hükümet tarafından hiçbir şekilde telaffuz edilmedi" karşılığını verdi.

'Hükümetinin taraf olmamasına rağmen neden 3 bakanı görevlendirdiği' sorusu üzerine ise Başesgioğlu, taraflar arasındaki sorunun çözümü için uzlaşı aramanın başka bir şey, konuya doğrudan taraf olmanın başka bir şey olduğunu söyledi. THY'nin halka açık bir şirket olduğuna dikkat çeken Başesgioğlu, bir gazetecinin 'Yüzde 49'u Özelleştirme İdaresi'nde bulunan THY'nin çalışanlara teklif ettiği ücretle ilgili Maliye Bakanlığı'nın herhangi bir önerisinin olup olmadığı' sorusuna, "Vakti gelirse o arkadaşlarda gereken kararı alırlar" yanıtını verdi.

En Çok Aranan Haberler