ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Sosyal Güvenlik Reformu'nu kısmen veto etmesinin ardından aceleci davranmayacaklarının mesajını vererek, "Reformun bazı önemli parametreleri var. Bu parametreleri korumamız lazım.
Geleceğe düzgün bir şey devretmek istiyorsak, bunlara dikkat etmemiz lazım. Yoksa popülist anlayışla yaklaşırsanız çok kolay. Biz popülizme kaymayacağız, kimse de bizi zorlamasın. 2007 yılına kadar zamanımız var" dedi.
TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Başesgioğlu, Cumhurbaşkanı'nın Meclis'e iade ettiği yasa konusunda aceleci davranmayacaklarının sinyalini verdi. Başesgioğlu, Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin Cumhurbaşkanı'nın sadece 1 maddeden iadesinin söz konusu olduğunu belirterek, diğer iade maddelerinin emeklilik konularıyla ilgili olduğunu söyledi. Bütün bunları değerlendirdiklerinin altını çizen Başesgioğlu, "Zaten yasa 2007 yılında yürürlüğe gireceği için bu konuda bir zaman baskısı yok, ama bir an önce yasalaşmasında fayda var" diye konuştu. Hükümet olarak Sosyal Güvenlik Reformu'nu yapma konusundaki iradelerinin, kararlılıklarının devam ettiğini dile getiren Bakan Başesgioğlu, Sezer'in iade gerekçelerini incelediklerini bildirdi.
"Aynen mi göndereceğiz, değiştirerek mi göndereceğiz. Bunları hükümet ve bakanlık seviyesinde tartışıp değerlendirmemiz gerekiyor" diyen Bakan Başesgioğlu, önemli olanın yapılan çalışmanın reform niteliğini kaybetmemesi olduğunu vurguladı. Başesgioğlu, "Yoksa kamuoyunu aldatma, 3.5 yıldır boşuna vakit geçirme amacında değiliz. Yaptığımız işin reform niteliğini muhafaza etmesi lazım. Sisteme gelecekte düzen vermesi gerekir. Bunun için uğraşıyoruz gayretimiz bu. Bütün bunları kapsamlı değerlendirme yaptıktan sonra parlamentoya takdim edeceğimize karar vereceğiz" açıklamasında bulundu .
Çalışma Bakanı Başesgioğlu, bu süreçte sivil toplum örgütlerinden görüş alıp almayacaklarının sorulması üzerine, "Zaten görüşme kanallarımız daima açık. 2007 yılına kadar bu konudaki görüşlerimizi alacağız. 2007 yılına kadar ola ki herhangi bir noktada sistemin daha iyi işlemesi için bir öneri geldi, bunu da değerlendirip yasaya ilave edebiliriz. Zaten en son 2007 yılından önce bu konuyu Ekonomik Sosyal Konsey'de bir kez daha değerlendireceğiz. Bu önerileri, dışarıdan gelen önerilerin hepsini ESK'da görüşeceğiz. Önümüzde daha 7 aylık süreç var. Hepsini bu çerçevede değerlendiriyorum ben" karşılığını verdi.
Başesgioğlu, hükümet olarak bu konudaki kararlılıklarının devam ettiğini belirterek, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili sorumlulukları gereği bu reformu hayata geçirmek zorunda olduklarını söyledi. Bu konudaki zorlukları bildiklerini, ancak hükümet olarak sorumluluğu paylaştıklarını dile getiren Başesgioğlu, şunları söyledi:
"Onun için kararlılığımız sürüyor. 130 maddede itirazlar, rezervler 3 maddeyle ilgilidir. Bunları da konuşacağız, tartışacağız. Kendi kafamızdan bir dayatma yok. Reformun bazı önemli parametreleri var. Bu parametreleri korumamız lazım. Geleceğe düzgün bir şey devretmek istiyorsak bunlara dikkat etmemiz lazım. Yoksa popülist anlayışla yaklaşırsanız çok kolay. Biz popülizme kaymayacağız, kimse de bizi zorlamasın."
Başesgioğlu bir gazetecinin yasanın Meclis kapanmadan önce Genel Kurul gündemine gelip gelmeyeceğini sorması üzerine de, "O konuda bir öngörüde bulunmak istemiyorum. Meclis'in gündemi yoğun. Bizimki de 15 madde çok fazla zaman almaz" dedi.