ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "2007 yıl içinde işe başlayanlar her güne 100 gün ilave edilerek 20 yılık bir kademelendirme söz konusu. Bunu 9 bin gün ilan etmenin tasarı gerçeğiyle bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum. İşin vahametini anlatma konusunda beceriksiz olduk. 7.8 şiddetinde deprem tabiri var ya. 7.9 şiddetinde deprem sosyal güvenlik açığıdır" dedi.
Başesgioğlu, son 11 yıl içinde Hazine tarafından sosyal güvenlik açıkları için ödenin miktarın 578 milyar YTL (578 katrilyon TL) olduğunu açıklayarak, "Türkiye bir disiplin getirmezse 2050 yılında sosyal güvenlik açığımızın GSMH'yı 2.5 katrilyon lira geçmiş olacak. Bu ne demek yoksulluk demek, bu işsizlik demek. Türkiye'nin bulunmuş olduğu ligden 3-5 kademe aşağı düşmesi demek. Bu millete bu zilleti yoksulluğu çektirme hakkımız yok" ifadelerini kullandı.
TBMM Genel Kurulu'nda Sosyal Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor. Genel Kurul'da dün yapılan görüşmelerde temel yasa olarak ele alınan tasarının, 4 bölümü kabul edilmişti. Bugün, 6 bölümden ibaret olan yasanın son 2 bölümü ele alınacak.
Tasarının görüşmelerine, CHP aldığı karar doğrultusunda yine katılmıyor. Tasarıyla ilgili eleştirilere cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, tasarının ilk aşamasında 9 bin günlük bir prim borçlanması yazıldığını, ancak gelen talepler ve eleştiriler doğrultusunda ve sert bir geçiş olacağı endişesiyle bunu değiştirdiklerini kaydederek, "9 bin güne 20 yılın sonunda ulaşılacak. 2007 yılından itibaren işi başlayanlar için. Bugün çalışanları etkilemiyor. 2007 yıl içinde işe başlayanlar her güne 100 gün ilave edilerek 20 yılık bir kademelendirme söz konusu. Bunu 9 bin gün ilan etmenin tasarı gerçeğiyle bağdaşmadığını ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
"İşin vahametini anlatma konusunda beceriksiz olduk" diyen Bakan Başeskioğlu, "7.8 şiddetinde deprem tabiri var ya, 7.9 şiddetinde deprem sosyal güvenlik açığıdır" ifadelerine yer verdi.
Son 11 yılda Hazine tarafından ödenen sosyal güvenlik borçlarının 578 milyar YTL (578 katrilyon TL) olduğunu kaydederek, "578 milyar YTL (578 katrilyon lira), son 11 yılda bu 3 sosyal güvenlik kuruluşunun Hazine'nin kapatmış olduğu açıklar. Hazine borçlanma faiziyle güncellenmiş olsa karşımıza çıkan rakam 578 milyar YTL. Türkiye bir disiplin getirmezse 2050 yılında sosyal güvenlik açığımızın GSMH'yı 2.5 katrilyon lira geçmiş olacak. Bu ne demek yoksulluk demek, bu işsizlik demek Türkiye'nin bulunmuş olduğu ligden 3-5 kademe aşağı düşmek demek. Bu millete bu zilleti yoksulluğu çektirme hakkımız yok" dedi.