HABER

Başhekim çakır, sıcaklara karşı uyardı

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa 500 Yataklı Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. İdris Ahmet Çakır, sıcak havada vatandaşların yediklerine özen göstererek, öğle gibi günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmamalarını önerdi.
Çöl sıcaklarını aratmayan sıcaklıkların artışlarıyla birlikte vatandaşların yediklerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Opr. Dr. Çakır, "Bölgemizin ve ilimizin konumu itibariyle gerçekten sıcaklıklar hissedilir dereceye çıktı. Şuanda sıcaklık, gölgede belki 40-42 derece, güneş altında ise 48-50 dereceye kadar çıkabiliyor. O açıdan insanımızın bu konuda gerçekten dikkatli ve duyarlı olmaları gerekiyor" dedi.
Son günlerde artan sıcaklarla birlikte hasta sayılarında da artış meydana geldiğine dikkat çeken Çakır, "Son zamanlarda hastanemize de baş dönmesi, sıcak çarpması, bulantı, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetler ve genel durum bozulması ile başvuran hastaların sayıları artış meydana geldi. Bunanla birlikte, insanımız gerekli tedbirleri aldığı zaman bu tür şikayetlerle, bu tür rahatsızlıklarla karşılaşmanın önüne geçilebilir" diye konuştu.

Özellikle yaşlıların ve çocukların sıcak havalara dikkat etmesinin önemli olduğunu bildiren ve günün sıcak saatlerinde açık alanlarda dolaşılmaması gerektiğine işaret eden Opr. Dr. İdris Ahmet Çakır, "Mümkün olduğunca açık alanda dolaşılmaması, eğer zaruret yoksa ve gerçekten ihtiyaç yoksa güneş ışığının altında çok fazla kalınmaması ve daha çok kapalı alanların tercih edilmesini öneriyoruz. En azından üstü kapalı alanlarda beklemek insanların faydasına olacaktır. O açıdan insanımızın da bu konulara dikkat etmesi, kendi sağlıkları açısından çok önem arz etmektedir" uyarılarında bulundu.

Günlerin sıcak geçmesi ve insan vücudunda su kaybının oluşmaması için, vatandaşların bol miktarda su tüketmesi gerektiğini ifade eden Çakır, şu uyarılarda bulundu: "Terlemenin çok fazla olduğu göz önüne alınırsa hastalarımızın özellikle yaz aylarında bol su tüketmeleri, en azından günde 2-3 litre su tüketmelerini, doktorlar olarak tavsiye ediyoruz. Tabi en önemlisi korunmaktır. Bunun önüne geçilmesini insan olarak yapmamız gerekiyor. Çünkü bizler gerekli tedbirleri almadığımız zaman bazen istenmeyen sonuçlar doğabiliyor. Uzun süre güneş altında kalanlar sıcaklardan etkileniyor. Özellikle yaşlıların ve çocukların bu konuda daha dikkatli olması gerekiyor. Bu tür şikayetler, her hastada aynı olmamakla birlikte, daha çok baş ağrısı halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi belirtilerle oluşabiliyor. Yalnız çok daha farklı şikayetler de oluşabilir. O yüzden tedbir almamız çok önemlidir. Eğer böyle bir durum oluşursa da derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması çok önemlidir."

En Çok Aranan Haberler