İSTANBUL (İHA) - Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, "Basın Konseyi görevini tam ve tarafsız bir şekilde yaptığı sürece, kamuoyu basınla ilgili şikayetlerini konseye getirecek ve Basın Meslek İlkeleri'ne uyan veya uymayanlarla ilgili değerlendirmesini konseyden isteyecektir" dedi.
Konsey üyeleri Ataköy Crown Palaza'da biraraya gelerek bir basın toplantısı düzenledi. Oktay Ekşi, Ekrem Dumanlı, Fehmi Ketenci, Haluk Şahin, Hidayet Karaca, Ömer Ersöz, Nevzat Ayaz gibi gazetecilerin bulunduğu konsey üyeleri, kendilerine gelen eleştirilere yanıt verdi. Konsey Başkanı Oktay Ekşi yaptığı konuşmada, Yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) gazetecilerin özgürlüklerini kısıtlayan ve ağır cezalar getiren hükümlerinin değiştirilmesi amacıyla toplandıklarını belirterek, "12 Mart 2005 Cumartesi günkü toplantıda, ortak görüşlerimizi belirleyip hükümete sunmak ve yasanın anti-demokratik hükümlerinin değiştirilmesini sağlamak temel amacımızdı. Söz konusu toplantıda amacımıza ulaşmak için başbakandan randevu isteyeceğimizi söyledim. Katılanlar bunu kabul etti. Talebimizi iletmemize ve 13 gün beklememize rağmen bize bir yanıt gelmedi. Daha sonra bizler de, yok sayılmayı kabul edemeyeceğimizi düzenlediğimiz basın toplantısında açıkladık. Amacımız başbakanla görüşme isteğimizi iptal etmek ve kamuoyuna bunu duyurmaktı. Onurumuzu koruma çabamız, bazı meslektaşlarımız tarafından yadırgandı. 'Bir başbakana bu yapılır mı?' türü eleştiriler aldık. Fakat daha sonra başbakan beklediğimizden daha hoşgörülü bir jest yaptı. Bize görüşmemiz için randevu verdi ve ben de Ankara'ya gidecek kişilerin bulunduğu kesin listeyi hazırlayıp, Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Hikmet Bulduk'a faksladım" dedi.
"BU YALANI ÜRETENLER, BAŞBAKANIN YAKIN ÇEVRESİNDEKİLERDİR" Ekşi, "Görüldüğü gibi, başbakana veya bir başkasına emrivaki yaptığımız iddiası, terbiyesizce uydurulmuş bir yalandır. Bu yalanı üretenler, maalesef sayın başbakanın yakın çevresindekilerdir. Bu yalanı, başbakana yakın kişilerin uydurduğunu, daha biz başbakanla görüşmemizi tamamlayıp çıktığımız dakikalarda internet sitelerinde, 'Skandal, Oktay Ekşi patronu Vuslat Doğan Sabancı'yı başbakana emrivaki yaparak başbakanlığa götürdü' haberlerinin yayınlanmaya başlaması ve o haberlerde ancak başbakanın yakınında bulunan birinin tanıklık edebileceği sözlerinin bulunması açıkça ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Basın Konseyi'nin çöktüğüne dair çıkan haberlerin asılsız olduğunu öne süren Ekşi, "Başbakanla görüşmemizin ertesi günü, görüşmeye katılmayan Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni'nden, Basın Konseyi'nin tarafsızlığını kaybettiğini, esasen mesleğimizi temsil edemeyeceğini ileri süren bir mektup aldık. Bununla ilgili tepkimizi Sabah Gazetesi sahibi Turgay Ciner'e yazdığım bir mektupla ilettim. Onu başbakanla görüşecek heyete katılması için davet ettiğimizi; ama reddeden Akşam Gazetesi Genel Yayın Müdürü'nün mektubuyla Show TV Genel Haber Yönetmeni ve konseyde Yüksek Kurul üyesi Alican Değer'in Show TV olarak konseyden çekildiklerine ilişkin mektubunu kendilerine sundum. Sabah ve Show TV'nin ardından öteki çekilme mektupları geldi. Böylece üyelerimizden Dünden Bugüne Tercüman Gazetesi ile Yeni Şafak Gazetesi de Basın Konseyi'nden ayrılmış oldu" ifadelerini kullandı.
"2 BİN 140 ÜYELİ KONSEY, TARAFSIZDIR" "Basın Konseyi'nin üye yapısı zaafa uğrarsa çöker" diyen Ekşi, sözlerine şöyle devam etti:
"Basın Konseyi'nin 2 bin 140 bireysel üyesi var. Ulusal çapta yayın yapan gazetelerden 8'i Basın Konseyi üyesidir. Gazeteciler cemiyetlerinden 21'i; haber ajanslarından 4'ü; yerel gazetelerimizden de 171'i konseyimizin üyesidir. Meslek içinden gelen bu güçlü destek, Basın Konseyi'ni kuşaklar boyu yaşatmaya yeter. Kaldı ki, Basın Konseyi sadece meslek içinden gelen desteğe dayanmamaktadır. Onun meslek dünyamız kadar önemli desteği; kamuoyudur. Basın Konseyi görevini tam ve tarafsız bir şekilde yaptığı sürece, kamuoyu basınla ilgili şikayetlerini konseye getirecek ve Basın Meslek İlkeleri'ne uyan veya uymayanlarla ilgili değerlendirmesini konseyden isteyecektir."
Basın Konseyi'nin çalışmalarında tarafsız olduğunu sözlerine ekleyen Oktay Ekşi, "Basın Konseyi'nin tarafsızlığını koruması amacıyla çok önem verdiğimiz ve titizlikle uyguladığımız birkaç temel kuralımız var. Konseye gelen şikayetleri genel sekreter alır. Tüm çalışmasını konseyin yüksek kurul üyelerinden kimseyle görüşmeksizin tamamlar. Kimse genel sekretere bu aşamada talimat veremez, tavsiyede bulunamaz. Türkiye'deki Basın Konseyi, dünyadaki 56 Basın Konseyi'nin en saygınlarından biridir. Keza dünyadaki tüm Basın Konseyleri arasında Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından tanınmış ve konseyimize 'Danışman Sivil Toplum Kuruluşu' statüsü verilmiştir. Tüm bunlara bakınca ben ülkemizde iyi bir şeyler yapmanın yetmediğini anlıyorum. Yaptığımız iyi şey nedeniyle kıskanılmamanız da gerekiyor. Biz maalesef onun formülünü bulamadık. Galiba bugünkü tabloyu o yüzden yaşıyoruz" açıklamalarında bulundu.