Türkçe sözcük dağarcığında çok fazla sayıda kelime yer alması hem dilimizin derin ve uzak geçmişinin hem de farkı dillerden de kelimeleri dağarcığına katarak bu kelimeleri zenginleştirişinin kanıtı olarak gösterilebilir. Türk Dil Kurumu’nun yetki alanında oluşturulan ve geliştirilen yazım kurallarının amacı da bu kadar geniş bir kelime dağarcığına sahip bir dilde çeşitli hataların önüne geçmektir.
Birleşik türde olan aynı zamanda kalıplaşmış sözcük öbekleri arasında yer alan başınız sağ olsun TDK sözlükte de (Türk Dil Kurumu) tanımı verilen sağ olsun kalıp ifadesi ile oluşturulmuş bir sözcüktür. Ölüm durumunda teselli amacı ile kullanılan bir tür taziye sözcüğü olarak da ifade edilen bu söz öbeği ayrı olarak yazılmalıdır.
Başınız sağ olsun doğru yazılışı Türk Dil Kurumu sözlüklerinde ayrı olarak ifade edilmiştir. Bu kelime kalıbının bitişik olarak yazılması ise yazım hatası olarak kabul edilmiştir. Sağ olsun birleşik ifadesi ayrı olarak yazılması gereken bir ifade olduğu için başınız sağ olsun ya da başın sağ olsun kalıpları da ayrı yazılır.
Başınız sağ olsun yazımı çok karıştırılır. Çeşitli yazım hatalarına neden olan bu ifade bazı kişiler tarafından başınızsağolsun olarak bitişik yazılabilmektedir. Ancak bu tür bir yazım ve kullanım yazım hatası yapıldığı anlamına gelir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerinde de ayrı olarak yazılan bu ifadenin doğru ve yanlış kullanımlarına örnek bazı cümleler şunlardır:
DOĞRU:
YANLIŞ: