ANKARA (ANKA) - Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), yarın (15 Ağustos) başlayacak toplu görüşmelerde ün düşük memur maaşının 731 YTL'den 1250 YTL'ye, ortalama memur maaşının 906 YTL'den 1580 YTL'ye çıkarılmasını isteyecek.
Böylece talep edilen artış oranı en düşük maaşta yüzde 71, ortalama maaşta yüzde 74.3 olacak. BASK ayrıca kamu işçilerine yapılan iyileştirme zammının aynısının memurlara da yapılmasını isteyecek.
BASK Başkanlar Kurulu toplu görüşme stratejisini belirledi. Buna göre; en düşük maaşın 1250, ortalama maaşın 1584 YTL olması talep edilecek.
KONFEDERASYONLARA BİRLİK ÇAĞRISI
Başkanlar Kurulu'nun vardığı stratejiye ilişkin olarak BASK Genel Başkanı Resul Akay tarafından yapılan açıklamada, "Yetkili sendikalar farklı takımlardan oluşan ulusal takım ruhu ve disiplini ile hareket etmelidirler. Çıkış tünelinde kavga eden ulusal takım oyuncuları bir ulusu nasıl kahrederse, birbirlerine slogan atan sendikalar da, aile fertleri ile birlikte sayıları 15 milyona ulaşan memur ve emekli kitlesini kahretmektedir. Sendikalar muhataplarının hükümet olduğunu bilmeli ve geçen yıl birbirlerine attıkları sevimsiz sloganlara bu yıl izin verilmemelidir" denildi.
İŞÇİYE VERİLEN MEMURA VERİLMEZSE MASADAN KALKALIM
Hükümetin iki konuda adım atmaması halinde, toplu pazarlık masasının boykot edilmesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada bu durumlar şöyle açıklandı:
"Birincisi; memurların kazanılmış haklarının güvence altında olduğu Hükümet tarafından taahhüt edilmeli ve mutabakat metnine yazılmalıdır. Bu husus kabul görmediği takdirde, kazanılmış haklara göz dikmiş bir hükümetle aynı masa etrafında oturulmamalıdır. İkincisi; Hükümet, ücreti 900 YTL'nin altında olan işçilere 190 YTL, ücreti 900-1400 YTL olan işçilere 140 YTL, ücreti 1400 YTL'nin üzerinde olan işçilere yüzde 10 oranında iyileştirme yapmıştır. Seçim öncesi kamu işçilerine sağlanan iyileştirme farkı, memur maaşlarına yansıtılacağı mutabakat altına alınmalıdır. Yetkili sendikalar, iki temel konuyu müzakere masasına getirilmeli, Hükümetin onayını talep etmelidir. Hükümet bu iki temel talebi kabul etmediği takdirde, müzakere masası boykot edilmelidir."
HÜKÜMET ALDIĞI OYA GÜVENMESİN
Hükümetin memurların sorunlarını ötelememesi gerektiği kaydedilen açıklamada, "Bu hükümet seçimlerde aldığı oylara güvenerek memurları yok saymamalıdır. Yüzde 46,5 oranındaki oy, Hükümetin icraatına verilmiş oylar değildir. Bize göre verilen oyların temelinde, muhalefet partilerinin politik kısırlığı, halka güven verememesi ve siyasal alternatif oluşturamaması yatmaktadır" değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada BASK'ın talepleri şöyle sıralandı:
BASK'IN TALEPLERİ
-2007 için kamuda çalışan işçilere yapılan 190 YTL tutarındaki iyileştirme farkının memurlara ödenmesi.
-Memurların kazanılmış haklarının teminat altına alınması.
-731 YTL olan en düşük memur maaşının 1250 YTL olması.
-Ortalama 906 YTL olan memur maaşının, ortalama 1580 YTL olan kamu işçilerinin ücret düzeyine yükseltilmesi.
-Ek ödemesi olmayan personele ek ödeme verilmesi.
-Döner sermayesi olan kurumlarda çalışan personele döner sermaye payı ödenmesi.
-Memurlar arasındaki ücret dengesizliğini gidermeyi amaçlayan 631 Sayılı KHK'ye işlerlik kazandırılması.
-Fazla çalışma ücretinin öğretmenlere 15 YTL, diğer kamu personeline 10 YTL olarak uygulanması.
-Her personele 350 YTL kira yardımı yapılması.
-Harcırah miktarı yol hariç, yemek ve konaklama gideri karşılığı asgari 100 YTL olması.
-Çalışmayan eş için 250 YTL ödeme yapılması.
-İki çocuğa kadar her çocuk için 150 YTL ödeme yapılması.
-Doğum yardımının 5 bin YTL olması.
Giyecek yardımı miktarının yüzde 100 artırılması.
-Kurumlarda verilen öğle yemeğinden katkı payı alınmaması.
-Öğle yemeği verilmeye kurumlarda 10 YTL öğle yemeği bedeli ödenmesi