YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan Altepe'den Hurda Vagon İddialarına Cevap

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin hurda vagon alınacağı iddialarına...

Başkan Altepe'den Hurda Vagon İddialarına Cevap

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin hurda vagon alınacağı iddialarına cevap verdi. Altepe, "Bu araçlar sadece sisteme belli zamanlarda takviye yapabilmek için. Bunlar ana sistemin taşıyıcıları değil" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ocak ayı meclis toplantısı Recep Altepe başkanlığında yapıldı. Başkan Altepe, belediyenin çalışmaları hakkında son bilgileri verdi. Hafif raylı sistem sebebiyle aksayan Kestel yolunun bu ay sonuna kadar gidiş ve dönüşünün açılacağını söyleyen Altepe, bugüne kadar 300 dolmuşun taksiye döndüğünü kaydetti. MHP Grup Sözcüsü Mehmet Temirtaş, özel halk otobüs meselesinin Bursa’nın bir gerçeği olduğunu belirterek, “Paylaşımda haksız rekabet olduğunu söylüyorlar. Bu konuda uzlaşmacı tavırla orta yol bulunmalı. Gündemde çok fazla bilgi kirliliği var. 20 Ocak’ta biletli sisteme geçeceğiz diyorlar. Bu meseleye çare bulunmalı” dedi.

HURDA VAGON İDDİALARINA CEVAP

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart'ın, BursaRay'ın 8 kilometrelik yeni etabı için Hollanda'nın Rotterdam metrosundan hurda olarak ayrılan 30 yıllık 24 vagonun alınacağı iddialarını değerlendiren Başkan Altepe, "Bu araçlar sadece sisteme belli zamanlarda takviye yapabilmek için alınacak. Bunlar ana sistemin taşıyıcıları değil. Biz 48 olan vagon sayısını 78’e çıkardık. Biz bu sistemi çalıştırmak zorundayız. Vagon sayısını yüzde 70 artırdık. Bunların bedeli 250 trilyon para. Bunları yapmak o kadar kolay değil" şeklinde konuştu.

Özel halk otobüsçülerle ilgili problem hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin bu şehrin ulaşım sistemini çalıştırmak için gece gündüz kafa yorduğunu dile getirdi. Bursa’nın imkanlarıyla yılda 300 milyon TL yatırım yaptıklarını belirten Altepe, “Şehrin doğusu ile batısını metro ile buluşturuyoruz, otobüsleri modern hale getiriyoruz, ama özel halk otobüsleriyle bu iş olmuyor. Maalesef bunları belediyeler bile yapamıyor. Biz metroyu da yapıyoruz, tramvayı da yapıyoruz. Şu an en ileri sistem Bursa’da. Özel sektör ne olacak? Her şey ömür boyu devam edecek diye bir şey yok. Cumhuriyet Caddesi’nde 15 yıl önce at arabaları vardı. Şimdi var mı? Her şey dönüşüm içinde” diye konuştu.

“YOLCUYU BİZ TAŞIMAK ZORUNDAYIZ”

Altepe şöyle devam etti:

“Bu kadar ulaşım yatırımından sonra normal olarak sistemlerin entegre olması gerekiyor. Özelleştirme niçin yapıldı? Belediyenin zarar ettiği ulaşımı devrederek belediye bundan pay alır hale geliyordu. Şu anda bu küçük ölçekli şehirlerde oluyor. Ama bunu Bursa’da yapamazsınız. Burada yavaş yavaş yolcuyu biz taşımak zorundayız. Raylı sitemleri döşemek zorundayız. Bunlar o gün bize karlıydı. Şimdi biz ne yapıyoruz? Kazançtan vazgeçtik. Burada oran da düşüyor.”

“HALKIMIZ SARI OTOBÜS İSTİYOR”

Şu anda metro sistemlerinin tamamen dolu olduğunu söyleyen Altepe, “Biz geldiğimizde raylı 120 bin kişi taşıyordu. Şimdi 240 bin taşıyor. Birden bire dönüşümü zaten yapamayız. Kestel hattıyla belki 340 bin yolcu olacak. Halkımız sarı otobüs istiyor. Neden istiyor? Bunları da bilmek lazım. Halk otobüslerinin payı yüzde 27,5’tur. Artık biz 72’,5’a çıktık. Bunu yapmak zorundayız. İzmir bunu yaptı. Artık kar düşüyor. Burada kimse yağ yakmayı savunamaz. Biz burada kaliteli otobüsler koyacağız” şeklinde konuştu.

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNE 'BİRLİKTE ÇALIŞALIM' DAVETİ

Bursa hafif raylı sisteminin Londra metro hattından daha iyi olduğunu söyleyen Altepe, “Dünya metro hatlarını gidin görün? Londra’da metroyu kullanmıyorum. Mezarlığa girmek gibi bir şey. Metro yerin dibinde. Mali durumumuza bırakalım. Bir de şehrimize bakalım. Herkes ekmeğini yiyecek. Kimseye cebimizden para verecek halimiz yok. Hesabımızın üstünde olmasına rağmen çalışamıyoruz. Biz onlara diyoruz ki, ‘Gelin araç başı 5 bin TL verelim. Getirin aracınızı biz işletelim. Şoför müsünüz? Oturun, şoförlük yapın. Maaşınızı da verelim. Her şeyi yapıyoruz. Başka bir teklifleri varsa gelsin söylesinler? Bizim başka yapacak bir şeyimiz yok. Biz para kazanmak için yapmıyoruz. Meseleri çözmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“GİZLİ BİR ŞEY YAPMIYORUZ”

Özel halk otobüsleri ile ilgili kararların Burulaş tarafından verilmediğini söyleyen Altepe, şöyle konuştu:

“Burulaş bir şey yapmıyor. Bu kararları UKOME alıyor. UKOME’de valilik, Karayolları, emniyet gibi kurumlar var. Bunların aldığı kararları biz uyguluyoruz. Dağyenice’ye otobüsle sefer yapılması gerekiyor. Ama özel halk otobüsleri ise ‘ben çıkmam, zarar ederim’ diyor. Dağyenice’ye de gidecek. Hizmet üretmek lazım. Bu işleri daha iyi çözen sistem yok. Para dağıtmak için buralara gelmedik. Sistemden göremiyoruz diyenler var. Her şey şeffaf. Burulaş’ın internet sayfasında hangi otobüsün kaç yolcu taşıdığını görebilirsiniz. Gizli bir şey yapmıyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler