YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan Altınay: İşveren Çalışanın Güvenliğini Sağlamak Zorunda

Amasya'nın Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Altınay, 1 Ocak 2013 tarihinde...

Başkan Altınay: İşveren Çalışanın Güvenliğini Sağlamak Zorunda

Amasya'nın Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Altınay, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre, işverenin, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Altınay, kanunda işletmelerdeki risk sınırlandırmasının ‘az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli’ olarak sınıflandırıldığını kaydetti. Altınay, “Kanun, işverenin yanı sıra çalışana da bazı sorumluklar getiriyor. Buna örnek vermek gerekirse, 50 ve daha fazla işçisi olanlar ise iş sağlığı güvenliği elemanı çalıştıracak veya bu hizmeti veren şirketlerden hizmet alacak.” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu göre işverenin yükümlülükleri hakkında bilgiler veren Altınay, şunları dile getirdi: “Kanun ile iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi için işveren tarafından alınması gerekli tedbirler açıklanmış ve işverenin yükümlülükleri Kanun metninde açık bir şekilde düzenlenmiştir. İşverenin, iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırmak ya da bunları ortak sağlık biriminde hizmet alımı yolu ile temin etmek dışında, iş yerinde risk değerlendirmesi yapmak ve sonuçlarına göre ilgili tedbirleri alma yükümlülüğü getirilmiştir. Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, işçilerin mesleki eğitim alması sağlanmalı ya da mesleki eğitim alma­yan işçi çalıştırılmamalıdır. Kanun, kapsamına kamu ve özel sektöre ait tüm iş yerleri alınmıştır.
İşveren, iş yerinde alınan tedbirler, acil durum ekibi, yangın ekibi, sağlık personelinin kimlikleri gibi konularda bilgilendirmeli; iş sağlığı ve güvenliği konusunda, düzenli aralıklarla eğitimleri vermelidir.
Ayrıca işveren çalışan iş yeri temsilcisinin, iş sağlığı ve güvenliği konularında gerekli teklifleri ve önerileri verebilmesi konusunda uygun ortamı da sağlamakla mükelleftir.”

İş Kanunu'nda iş yeri hekimi görevlendirilmesi için aranan devamlı olarak 50 işçi çalıştırma şartının kaldırıldığını açıklayan Altınay, “Buna göre her işverenin, çalışan sayısına bakılmaksızın iş yeri hekimi istihdam etme yükümlülüğü getirilmiştir. İş Kanunu'nun 80. maddesi ile sanayiden sayılan, en az 50 işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurulmasını öngörmekteydi. Kanuna göre 10 işçiden az işçinin çalıştırıldığı iş yerlerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından destek sağlanabileceğini belirtmektedir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler