YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan Cengiz: Termal turizm, devlet politikası haline getirilmeli

Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, termal turizmin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini söyledi.Atatürk Üniversitesi...

Başkan Cengiz: Termal turizm, devlet politikası haline getirilmeli

Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz, termal turizmin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından ‘Termal Su Kaynaklarımızın Çevre ve Turizm Açısından Değerlendirilmesi’ konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ile Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Ali Kara katıldı.

Termal su kaynaklarının sağlık turizmi açısından değerlendirilmesi konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, ülkenin termal su kaynakları noktasında zengin olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Sunguroğlu, termal suların hem şifa bulunması hem de iç ve dış turizm noktasında önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin termal turizm noktasında önceki yıllara göre iyi bir konumda olduğunu ifade eden Sunguroğlu, “Termal sular insan sağlığı açısından da çok faydalı. Kas sistemleri, romatizmal hastalıklar, ortopedik, kadın hastalıkları ve kısırlık tedavilerinde termal sular çok önemli. Bunun yanında sağlık insanlar da dinç kalmak, genç kalmak için termal kürler uygulamalı. Bu tedaviler bağışıklığı ve hastalıklara karşı direnci artırır.” dedi.

Termal suların bedeni rahatlattığını, bedeni rahatlatan her şeyin de ruhu rahatlattığına vurgu yapan Sunguroğlu, termal suların da içindeki mineraller yönünden büyük rahatlık sağladığını, psikolojik yönden de faydalığı olduğunu kaydetti.

Erzurum’da Pasinler ve Ilıca’da çok faydalı sular bulunduğunu ifade eden Sunguroğlu, “Burada rezervler de çok iyi. Büyük yatırımlar yapılabilir. Bu yıl içinde ciddi yatırımlar yapılacağına inanıyorum. Bölge için Karadeniz önemli bir coğrafya. Nemden dolayı romatizmal hastalıklar çok olduğu için termal turizm noktasında Karadenizlilerin bölgeye gelmesi çok önemli.” ifadelerini kullandı.

‘ÇEVRE VE İMAR KONUSUNDA DA İLERLEMEMİZ LAZIM’

Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ise termal turizmin Avrupa’da çok iyi yapıldığını ifade etti. Termal suların Avrupa’da ısıtma, elektrik üretimi ve seracılık gibi noktalarda kullanıldığını dile getiren Cengiz, “Türkiye’de ise fazla kullanamıyoruz. Aziziye’de 3 tane kuyumuz var. Bunların ikisi kapalı. Belediyenin termallerinde kullandığımız kuyu suyunun ise yüzde 50’sini kullanıyoruz. Diğer yarısı ise boşa akıyor.” dedi.

Konuşmasında Avrupa’daki termal merkezlerden örnekler veren Cengiz, Budapeşte’nin bu konuda ileri olduğunu söyledi. Budapeşte’nin nüfusunun 2 milyon, şehre gelen turist sayısının ise 7 milyon olduğuna dikkat çeken Cengiz, “Altyapı noktasında çok ilerideler. Şehirleşme çok iyi. Burada ise öyle değil. Şehircilik olarak, çevre, imar noktasında bizden çok iyiler. Burada da o yönde çalışmalar yapılmalı.” diye konuştu.

Geri dönüşümü en çabuk olan turizm çeşidinin termal turizm olduğuna vurgu yapan Cengiz, “Bizim bu noktada avantajımız çok iyi. Erzurum’a Türkiye’nin her yerinden uçak seferi var. Havaalanına indikten sonra 10–15 dakikaya Ilıca, 20-30 dakikaya ise Pasinler’e gitme imkanı bulunuyor. Ama biz termal turizmin öneminin farkında değiliz. Bu noktada gerekli yasal düzenlemeler yok. İşin sağlık boyutuyla kombinasyonunda bağlantı yok. Bunların yapılması lazım.” şeklinde konuştu.

Bu arada programa yeterli ilgi olmadığı görülürken, salonun büyük kısmı boş kaldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler