YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan Demir: Ayakapı Hamamı'nın Kamulaştırılmasını Doğru Bulmuyorum

Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Mimar Sinan’ın çürümeye yüz tutmuş eseri Ayakapı Hamamı’nın kamulaştırılmasını doğru...

Başkan Demir: Ayakapı Hamamı'nın Kamulaştırılmasını Doğru Bulmuyorum

Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Mimar Sinan’ın çürümeye yüz tutmuş eseri Ayakapı Hamamı’nın kamulaştırılmasını doğru bulmadığını söyledi. Demir, “Restore ettiğimiz diğer eserlere göre biraz geride kaldı. Kamulaştırmak yerine projelendirilip, yeniden kazandırmak daha uygun olur.” dedi.

Fatih Balat’taki Mimar Sinan’ın eseri Ayakapı Hamamı’nın çürümeye yüz tutması Cihan Haber Ajansı (Cihan) tarafından gündeme getirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu alan bizim mülkiyetimiz olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey olamaz. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi hemen bir kamulaştırma kararı alabilir. Ve o mekanın restorasyonu için biz, özel idare, belediye bir çalışma başlatabiliriz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, Balat'ta II. Selim'in eşi Nurbanı Hatun tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan, tek parti döneminde özel mülkiyet haline getirilen ve günümüzde ise kereste deposu olarak kullanılan hamam hakkında değerlendirmede bulundu. Demir, “Cibali’deki hamam Mimar Sinan’ın eseri olduğu için önem arz ediyor. Özel veya kamuya ait tüm tarihi eserlerin projesinin yapılmasını daha faydalı olacağını düşünüyorum. Buradaki hedefimiz tarihi eserlerin kaybolmasını önlemek. Onların yerine kaçak yapıların yapılmasının önüne geçmek.” dedi.

‘KAMULAŞTIRMADAN YANA DEĞİLİZ’

Ayakapı Hamamı hakkında kamulaştırma girişimi olmadığını söyleyen Demir, “Biz kamulaştırmadan yana değiliz, biz projelendirmeden yanayız. Çünkü, herhangi bir tarihi esere harcadığınız parayla belki 20 tarihi eserin projesini yaparsınız. Az kaynakla çok iş yapmanın yollarını arıyoruz. Restorasyon yapmayı bırakın, daha ağır adım kamulaştırmadır. Kamulaştırmaya hiç girmemek lazım. Kamulaştırmak çok daha pahalı. Maliyete bakarsak en ucuzu ve en uygun olanı projelendirmedir.” şeklinde konuştu.

Askıdan inen imar planları olduğunu da ifade eden Demir, tarihi yarımadadaki 10 bin 400 tarihi yapının tescillenip, imar planlarına işlendiğini dile getirdi. Demir, “Bu anlamda gelecekle ilgili, tarihi eserlerin kaybolmasıyla ilgili bir kaygımız yok. Ama gönül ister ki bütün tarihi eserler restore edilsin.” şeklinde konuştu.

‘FATİH BELEDİYESİ EVİNİZİ YIKACAK SÖYLENTİSİ YERSİZ’

Son dönemde çeşitli partiler tarafından Fatihlilere, “Fatih Belediyesi evinizi yıkacak.” söylentilerin yersiz olduğunu da ifade eden Demir, “Fatih tamamıyla sit alanıdır. İstediğiniz gibi imar planı yapamıyorsunuz. Biz de, Büyükşehir Belediyesi de istediği planı yapamıyor. Fatih’teki imarların nihai onaylanan yeri Kültür Bakanlığı’na bağlı Anıtlar Kurulu’dur. Anıtlar Kurulu’nun onaylamayacağı hiçbir imar planını yapamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler