YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan Güzelbey’e Başbakan’dan “kültüryolu” Ödülü

Göreve geldiği günden buyana kentin kültür, sanat ve tarihine büyük bir önem veren Gaziantep Büyükşehir...

Başkan Güzelbey’e Başbakan’dan “kültüryolu” Ödülü

Göreve geldiği günden buyana kentin kültür, sanat ve tarihine büyük bir önem veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, bu çalışmasının karşılığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.

Güzelbey, kentin kültürünü, geçmişini ve tarihini bir arada bulunduran, yerli ve yabancı turistlere yansıtan “Kültüryolu Projesi” ödüle layık görüldü. AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen "Yaşanabilir ve Estetik Şehirler" konulu 4. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda dereceye giren proje sahibi belediyelere ödülleri verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey ödülünü Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın elinden aldı. Gaziantep'in dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu 2003 yılına kadar Gaziantep'in merkezinin "Maarif" bölgesi olduğunu anımsatan Güzelbey, o tarihten sonra başlattıkları "Kültür Yolu" projesinde Antep Kalesi'ni merkez aldıklarını belirtti. Kalenin restorasyonuna başlarken çevresindeki tarihi eserlerin restorasyonunu da beraberinde yaptıklarını dile getiren Güzelbey, “Tarihi dokuyu sahiplenecek ve insanları tarihi dokunun içinde gezdirecek bir proje yaptık. Kaleden başlayıp tekrar kaleye gelen 5,5 kilometrelik bir güzergahı bu iş için belirledik. Güzergah üzerindeki evlerin çoğu çarpık yapıydı. Tarihi dokudaki evler yıkılmış yerine çarpık yapılar yapılmıştı. Biz ‘Kültür Yolu Projesi’ ile bu çarpık yapıları tarihi dokuyla uyumlu hale getirdik. Güzergah üzerinde 10 cami, 1 kale, 2 kilise, 1 havra, çok sayıda han ve hamam bulunuyordu. Projede bu tarihi eserlerin restorasyonu yapıldığı gibi çarpık yapıların, tarihi eserlerin önüne geçmeyecek şekilde düzenlenmesi de gerçekleştirildi. Çarpık yapıların tamamı tek renge boyandı, kepenkleri, saçakları değiştirildi ve yol bölünerek yeşil alan ve yürüme yolu yapıldı. Gerçekleştirdiğimiz son düzenlemelerin ardından Mütercim Asım ve Gaziler Caddesi’nden Bey Mahallesine uzanan bir bağlantı kurduk. Böylelikle Kültür Yolunu 5,5 kilometreden 13 kilometreye çıkarmış olduk" dedi.

Güzelbey, sadece Bakırcılar Çarşısı'ndaki 10 sokakta 380 dükkanın restore edildiğini vurgulayarak, bugün Gaziantep'e gelen ziyaretçilerin ilk gezdikleri yerlerin Kültür Yolu güzergahındaki Bakırcılar Çarşısı, Şirehanı, Yemişhanı, Uzun Çarşı, Antep Kalesi ve çevresi olduğunu kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler