ANKARA (İHA) Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, ilçe belediyeleri ile sihirli bir sokak hayvanları rehabilitasyon sistemini kurmanın mümkün olmadığını belirterek, "Bugünkü kanunun öngördüğü, ilgili bakanlığın ve büyük şehirlerin bu işle ilgili asli sorumluluğu omuzlaması ve ellerini taşın altına koyması büyük bir zorunluluktur" dedi.
Başkan Tanık, Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni basın mensuplarına tanıttı. Toplantıya Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, CHP İl Hayvan Hakları Komisyon üyeleri, Muhtarlar ve hayvan severler katıldı. Türkiye'nin pek çok yerleşmesine göre Çankaya sakinlerinin entelektüel birikimleriyle beslenmiş olan hayvan ve doğa sevgisinin çok değerli bir varlık olarak göründüğünü belirten Tanık, "Bunun ortak bir çalışmaya yönlenebilmesi birçok sorunun ortadan kalkmasına ve yaşam için doğa dostu bakış açısının gelecek kuşaklara devredeceğimiz doğamızı canlılarıyla, bitki varlığıyla koruyabilmemizin ön şartı olarak görünüyor. Buna dönük çok ciddi bir güç var Çankaya'da. Her halde bunun doğal bir tezahürü olsa gerek Çankaya Belediyesi de bu konuda Türkiye'ye öncü olacak bir tesise sahip, gururumun ikinci nedeni de budur" dedi.
Başkan Tanık, Çankaya Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni gurur kaynağı olarak gördüğünü söyleyerek, "Bunun Türkiye'de benzeri olmadığını biliyoruz. Elbette ki, en doğal ve doğru olanı hayvanların barış içinde özgürce yaşadıkları ortamların sağlanabilmesidir. Onların merkez tipi bir yerde toplanması geçici bir çözümdür bu geçici çözümün en iyisini yapmaya çalıştığımızı ifade etmek isterim. Buradaki ortamı sokak hayvanları için daha kaliteli hale getirmenin yanı sıra, doğrudan aile sıcaklığı bulmalarına yardımcı olacak bir sahiplendirme kampanyasıyla esas sürece dönük tercih ve yönelişimizi ifade etmeye çalışıyoruz" dedi.
"BÜYÜKŞEHİR HAYAL ALEMİNDE GEZİYOR"
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili yaptığı çalışmalara değinen Tanık, "Elden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Başkaları bunun yarısını bile yapmadan ortalıkta ahkam kesebiliyor. 20 yıldır asli sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi'nin hayal ufkunda gezintisini biliyoruz. Asla gerçekleşmeyecek hayallerle ortada dolaşıyorlar. İçinden akarsular akan, 50-60 bin hayvanın barınacağı bir ormanlık alan Büyükşehir Belediye Başkanı'nın sürekli önümüze koyduğu bir pastadır. Ama bu pasta nerededir ve böyle bir pasta olabilir mi diye sorduğumuz zaman bu mevzuatla bu iş yapılmaz lafları edilmeye başlanıyor" diye konuştu.
"BAKANLIĞIN VE BÜYÜKŞEHİRLERİN ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALARI ZORUNLULUKTUR"
Başkan Tanık, 'Büyükşehirler değil, ilçeler bu işi yapsın' söyleminin son derece yanlış ve görevi, sorumluluğu başından atmaya dönük bir yaklaşımın ifadesi olduğunu belirterek, "İlçe belediyeleri ile sihirli bir sokak hayvanları rehabilitasyon sistemi kurmak mümkün değildir. Bugünkü kanunun öngördüğü, ilgili bakanlığın ve büyük şehirlerin bu işle ilgili asli sorumluluğu omuzlaması ve ellerini taşın altına koyması büyük bir zorunluluktur. Bölgesel ölçekte bir program hayata geçirilmediği takdirde sahipsiz sokak canlılarına dönük işlerin kapsamlı şekilde yerine getirilmesi mümkün olamaz. Biz, 2 bin 500'ün üzerinde sokak canlısının rehabilitasyonunu bu merkezde gerçekleştiriyoruz. Onların beslenme, rehabilitasyon, sağlık ve bakımlarından kendimizi sorumlu hissediyoruz" şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Başkan Tanık, ardından toplantıya katılanlara merkezin bir çok olanağa sahip tıbbi müdahale ve operasyon koğuşları ile sokak hayvanlarının bulunduğu alanları gezdirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz