Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sapanca’da düzenlenen Yenilenebilir Enerji ve Belediye Uygulamaları Bilgi Paylaşımı Toplantısı’na katıldı. SASKİ ve Türkiye Belediyeler Birliği’nin hazırladığı toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Dünya Enerji Konseyi-Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve yerel yönetimlerde görev alan uzmanlar ile SASKİ yöneticileri katıldı.
TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin’in açılış konuşmasının ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, 2023 hedefi doğrultusunda Türkiye’de yürütülen önemli projeler olduğunu ifade ederek, “Sayın Başbakanımızın da sıklıkla ifade ettiği gibi 2023 hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalarla Türkiye çok daha güçlü bir ülke haline gelecektir. İnşallah, ülkemiz dünyanın en güçlü 10 ekonomisi arasında yer alacaktır. Kara, hava ve deniz yollarıyla ulaşım alanında en modern yatırımlar hayata geçiriliyor. Eğitim, sağlık ve sosyal devlet uygulamalarıyla dünyanın en gelişmiş ülkelerinin sahip olduğu standartları yakalamış olacağız. Yerel yönetimler olarak dünyanın marka şehirleri ile yarışan hizmetleri hayata geçirmiş olacağız. Ancak tüm bu gelişmeler yaşanırken sağlıklı bir ortamda hayatımızı devam ettirebilmemiz için öncelikle çevre konusunda çok daha dikkatli olmamız gerektiğini asla unutmamalıyız. Çünkü biz tabiata karşı olan sorumluluğumuzu, inancımızın bir parçası olarak gören bir medeniyetin mensuplarıyız” şeklinde konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusunda yürüttüğü çalışmaların ilk günkü hedefleri doğrultusunda aynı hızda devam ettiğini belirten Toçoğlu, “Sakarya’nın eşsiz güzelliklerinin farkındayız. Sakarya’nın geleceğini önemsiyoruz. Çevreye en ufak zarar verecek sanayiye dahi kapılarımız kapalıdır” diyerek bu konudaki ilkemizi belirlemiştik. Hamdolsun süreç içerisinde sahip olduğumuz anlayışa ters düşecek tek bir çalışmaya izin vermedik. Bugün Sakarya, çevresel güzellikleri ve doğa zenginliği ile parmakla gösterilen bir kent haline geldiyse, bu bizim çevre konusunda gösterdiğimiz hassasiyetimiz ve uyguladığımız çevreci politikalar sayesindedir. Gold Standart Vakfı ile çevresel olarak geleceğimizi garanti altına alacağımız protokole imza attık. Gerek yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği projelerinde, gerekse ağaçlandırma ve orman yönetimi projelerinde Gold Standart Vakfı’nın paydaşlığında çalışmalarımızı daha yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Katı Atık ve Tıbbi Atık Tesislerimizin uyguladığı projelerle çevreye olan yatırımlarımıza yoğunluk vereceğiz. Sakarya’nın doğal güzelliklerini ön plana çıkardığımız rekreasyon projelerinin sayısını arttıracak, çevre alanında ödüllü hizmetlerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
Konuşmasının son bölümünde enerji konusundaki hassasiyetlerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak artık milli bir mesele haline gelmiş olan enerji konusundaki sorumluluğumuzun farkında olduğumuzun açık bir şekilde belirtmek istiyorum. Bu bağlamda artık yerel yönetimler olarak yaptığımız çalışmalarda enerji tüketiminin ulaştığı boyutlar da göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek hayata geçirdiğimiz HES projesi bu bakış açısının bir ürünüdür. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda Türkiye’de bir ilke ima atarak, bünyesinde Hidro Elektrik Santrali bulunan Büyükşehir Belediyesi olarak bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Böylesine önemli bir konuyu gündeme getirdikleri ve bu sempozyumu düzenledikleri için Türkiye Belediyeler Birliği’ne teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Başkan Toçoğlu’nun konuşmasının ardından Dünya Enerji Konseyi - Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden bir konuşma yaptı. Yerel yönetimlerin katılımıyla ilk defa bu konuda bir toplantının gerçekleştirildiğini ifade eden Özden, “Ülkemiz için büyük önem taşıyan enerji konusunda yerel yönetimlerin neler yapabileceklerinin değerlendirilmesi için çok önemli bir toplantı. Yerel yönetimler ilk defa bu yönde bir toplantı düşünmüşler. Enerji, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik kalkınması açısından çok önemlidir. Ama enerji sektöründe sorunlar ve bu sorunların çözümü açısından yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor. Toplantıda çok değerli katılımcılar var. Bu konuşmacıların sunumlarıyla neler yapabileceğimiz ortaya çıkacaktır” dedi.
Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin de Yenilenebilir Enerji konusunda örnek bir çalışma gerçekleştirdiğini kaydeden Özden, “SASKİ, Sakarya Nehri üzerinde Hidroelektrik Santrali inşa ediyor. Yerel yönetimlerin mevcut potansiyelleri değerlendirmesi çok önemli. Suyumuzun boşa akmaması gerekiyor. Önemli olan vatandaşlarımızın yaşama maliyetinin düşürülmesidir. HES projesi, diğer belediyelere umarım örnek teşkil eder. Havza planlamaları doğru bir şekilde yapıldıktan sonra, Hidrolik kaynaklar en iyi şekilde değerlendirilmeli” diye konuştu.
Toplantıda dünyadaki enerji maliyetlerine değinen SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, “Dünya Enerji Ajansı’nın yayınlanmış olduğu 2012 raporunda, 2035 yılı enerji yatırım perspektifi 39 trilyon dolar. Önümüzdeki 10 yılda dünyadaki ekonomik büyüme yüzde 3,5 olarak belirtiliyor. Türkiye’de ise bu rakamın ilgili bakanlık tarafından yüzde 5,5 olacağı öngörülüyor. Türkiye, ortalama dünya ekonomik büyümesinin üzerinde bir büyüme öngörüyor. Bunun maliyeti de enerjidir, enerji demektir. Kısa sürede çok ciddi kararlar alınıp, bu mesafeyi kapatmamız gerekiyor. Belediyeler ve Su Kanalizasyon İdareleri olarak sistemlerin enerji odaklı revizyonunu yapmamız gerektiğine inanıyorum. Verimliliğin arttırılması yönünde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Değerlendirilebilir bütün enerji kaynakları ele alınmalı. Kayıp kaçağın azaltılması yönünde ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye’de hatlara 7 milyar metreküp içme kullanma suyu veriliyor. Resmi rakamlara göre yüzde 50 kayıp kaçak olduğu ifade ediliyor. 16 Su ve Kanalizasyon İdaresi 2012 yılında 350 milyon lira enerji harcaması gerçekleştirdi. Türkiye’de üretilmiş olan 7 milyar metreküp suyun yüzde 50’sin Su ve Kanalizasyon İdareleri yönetiyor. Bir birim kayıp kaçağın azaltılması Su ve Kanalizasyon İdarelerine kazandıracağı enerji dönüşümü yaklaşık 7 milyon lirayı buluyor. Bu hususların kanuni düzenlemelerle ve yaptırımlarla makro ölçekte halledilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
SASKİ’nin enerji kaynakları üzerinde yaptığı çalışmalardan bahseden Rüstem Keleş, “Genel Müdürlüğümüz çok ciddi enerji tüketicisi. İçmesuyunu Sapanca Gölü’nden 150 metre terfi ederek alıyoruz. İçmesuyu ve atık su arıtma tesislerimiz var. 2005 yılında itibaren böyle bir vizyon ortaya koyduk. Dedik ki, bölgemizdeki hidrolik kaynakları nasıl değerlendirebiliriz ve nasıl enerji üretebiliriz. Bu kapsamda 2006 yılında enerji şirketimizi kurduk ve çalışmaya başladık. Sakarya Nehri’ni tamamen taradık ve bölgemizdeki tüm hidrolik kaynakların ölçümlerini yaptık. Bu kapsamda çalışmalar yürütüyoruz. Hidro elektrik santralimiz bitmek üzere. SASKİ Genel Müdürlüğü olarak 60 megawatt kurulu güce erişecek potansiyele sahibiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından gerçekleştirilen sunumlarda Sakarya HES projesinin çevresel etkileri, su gücünden yararlanma, uygulama ve destekleme yöntemleri anlatıldı. Sunumların ardından katılımcılar Hidroelektrik Santrali, Hızırilyas İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni ve Justinyen Köprüsü’nü gezdi.
Hidro Elektrik Santrali’ne yapılan inceleme gezisinde konuşan Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, “Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi olarak bu yatırımı uzun zamandır takip ediyoruz. Bir yerel yönetimin böyle büyük projeye imza atıyor olması gurur verici. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ni tebrik ediyorum. Enerjinin çok önemli bir safhaya geldiği günümüzde, böyle büyük yatırımların çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. İnşallah bunun arkası gelir. Toplantıda yeni bir baraj yapıldığı konuşuldu. Tabiatın cömertliğini SASKİ çok iyi değerlendirmiş. Başarılarının devamını diliyorum” dedi. TBB Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin ise, “Yenilenebilir enerji çok önemli bir husus. Bu noktada Türkiye Belediyeler Birliği olarak yerel yönetimlere bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. O noktada belediyelerimizin güzel tecrübeleri var. SASKİ’nin gerçekleştirmiş olduğu Hidro Elektrik Santrali projesi bir örnek. Önümüzdeki yıl Büyükşehirlerin sayıları ve yetkileri artacak. Dolayısıyla belediyelerin yenilenebilir enerji konusundaki rolleri her geçen gün artacak. Hızla büyüyen bir ülke olduğumuz için enerjinin talebi de yüksek oluyor. SASKİ’nin bu tesisi Türkiye’de belediyecilik anlamında da yeni bir vizyon açmış oldu” şeklinde konuştu.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sapanca’da düzenlenen Yenilenebilir Enerji ve Belediye Uygulamaları Bilgi Paylaşımı...
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz