Ankara’da bir iş adamı, evinden çıkıp otomobiline bindiği sırada kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kurşun yağmuruna tutuldu. Kafasına ve vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan iş adamı hastaneye götürüldüğü sırada yolda yaşamını yitirdi.
Olay, öğle saatlerinde Çankaya ilçesi Beysukent Mahallesi’ndeki bir ara sokakta meydana geldi. Emlakçılıkla uğraşan Ali Kayum (60) evinden çıkıp, 06 BA 1845 plakalı aracına bindiği sırada kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısına uğradı. Bir otomobille gelen zanlılar, sürücü koltuğundaki Kayum’a kurşun yağdırdı. Ali Kayum, kafasına ve vücuduna isabet eden kurşunlarla ağır yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren şahıslar, geldikleri araçla hızla olay yerinden ayrıldı.
YOLDA YAŞAMINI YİTİRDİ
Silah sesleri üzerine kapıya çıkan evde çalışan hizmetliler, Ali Kayum'u otomobilde kanlar içinde buldu. Çalışanlar durumu hemen 112 Acil Servis ile polis ekiplerine bildirdi. Sağlık ekipleri ilk müdahalesini olay mahallinde yaptıkları iş adamını Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Bir kurşun kafasına, 3 kurşun ise göğsüne isabet ettiği öğrenilen Ali Kayum hastanaye götürüldüğü sırada yolda yaşamını yitirdi.
EŞGALİ BELİRLENDİ
Polis ekipleri şahsın aracında ve çevrede geniş çaplı araştırma yaptı. Yapılan incelemede olay yerinde 6 adet boş kovan bulundu. Evin güvenlik kameraları da incelemeye alındı. Polis, plakasını belirlediği araçtaki zanlıları yakalamak için çalışma başlattı. (İHA)
TÜRKİYE'NİN CİNAYET HARİTASI
Umut Vakfı, basına yansıyan Türkiye'nin şiddet, cinayet haritasını açıkladı. İstanbul şiddetin en fazla olduğu il olarak kayıtlara geçti. Buna göre, Türkiye’de 2015 yılında yaşanan 2 bin 175 silahlı olayda bin 951 kişi hayatını kaybederken, bir kısmı ağır olmak üzere bin 282 kişi ise yaralandı. 225 olayın yaşandığı İstanbul şiddetin en fazla olduğu il olarak kayıtlara geçti. En sakin il ise Bayburt oldu.
[**
**
MYNET'TE YER ALAN TÜM CİNAYET HABERLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ](https://www.mynet.com/iste-turkiyenin-cinayet-haritasi-110102288517)
Umut Vakfı Türkiye’nin şiddet (cinayet) haritasını açıkladı. Umut Vakfı illerde emniyet müdürlükleri ve jandarma tarafından hazırlanan istatistiklerin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na iletilmesine rağmen sonuçların kamuoyu ile paylaşılmadığını belirterek, "Şiddetin boyutu ilgili yerlere ulaşmış bulunuyor. Neden, niçin saklanır bilemiyoruz. Ancak gerek Emniyet Müdürlüğü, gerekse İçişleri Bakanlığı son yıllarda bu konuda kamuoyunu bilgilendirmiyor. Oysa Türkiye’de öyle iller var ki, Adana, Samsun, Kayseri, Gaziantep, Kocaeli bunlardan bir kaçı… Acilen "şiddet, silahlı olaylarla işlenen cinayetler, uyuşturucu bağımlılığı bataklığına batmış gençlik” sosyolog ve psikologların da katılımıyla masaya yatırılmalı ve nasıl önlem alınabileceği, neler yapılabileceği enine boyuna tartışılmalı, konuşulmalı, uygulamaya konulmalı. Ki bu çok zor değil, emniyet birimlerinde de pek çok yönetici bu alanlarda yüksek lisanslar yapıyor, çalışmalar yapıyor. Bir gün "geç kaldık" demeden, özellikle onları da görevlendirerek, gerçek rakamları saklamak yerine tüm gerçekliğiyle masaya yatırmalı ve kamuoyu da bilinçlendirilerek toplumun, ülkenin huzuru sağlanmalı…Bu bağlamda; Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı olarak ülkemizdeki silahlı şiddetin (işlenen cinayetlerin) haritasını çıkarabilmek amacıyla tüm çalışanlarımızla birlikte çok ciddi ve titiz bir çalışma yaptık. Türkiye’nin en ücra köşesindeki yerel gazeteler dahil tüm gazeteleri gün gün tarayarak 2015’in "silahlı" olaylarının çetelesini tuttuk. Pek çok dünya ülkesiyle birlikte "terör" kıskacını yaşayan Türkiye’de bireysel silahlarla işlenen suçlar da maalesef yükselişte. Silahların Internet’ten peynir ekmek gibi satıldığı ülkemizde emniyet birimleri hemen her gün bazı illerde, ilçelerde yaptıkları operasyonlarda çoğu ruhsatsız silahlar (tabanca çok az bir kesim hariç hemen herkes silaha hemen ulaşabilecek uzaklıkta.) Tuttuğumuz istatistiklere ve yaptığımız araştırmaya göre, 2015 yılında Türkiye'de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplan bin 951 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 282 kişi de yaralandı. Ama şu bir gerçek ki, ülkemizde yüzde 85’i ruhsatsız en az 20 milyon dolayında bireysel silahın baha sonra ne kadarının öldüğünü maalesef bilemiyoruz. Ama bu tabloya göre de, 2015 yılında Türkiye’de günde en az 5 kişi öldü. Ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’i tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’u ise kesici ve delici aletlerle gerçekleştirildi. Yüzde 71’lik kapsama giren silahlı olayların, yüzde 39’u (857) tüfeklerle, yüzde 28’i (605) tabancalarla, yüzde dördü de (87) beylik silahlarıyla yaşandı. Beylik silahlarıyla yaşanan olayların büyük çoğunluğunu polis ve asker intiharları oluşturuyor" ifadelerine yer verildi.
BÖLGELERE GÖRE CİNAYET HARİTASI
Umut Vakfı tarafından açıklanan veriler şu şekilde: "Cinayetin, şiddetin haritasına bölgelere göre Marmara bölgesinde 225 olayla İstanbul birinci sırada bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 Yılı İllerde Yaşam Endeksi verilerine göre de, insanların yüzde 45.1’inin kendisini “güvende hissetmediği” İstanbul’u, 97 olayla Bursa, 89 olayla Kocaeli ve 54 olayla Sakarya izliyor.