HABER

Başkent'te gökyüzü şöleni

ANKARA (İHA) - 2008 yılının ilk ay tutulması, Başkent'te büyük bir ilgiyle izlendi. Ankara Üniversitesi Rasathanesi'ne akın eden üniversite öğrencileri eksi 10 derecelik soğuk havaya aldırmadan, saatlerce gökyüzü şölenini izledi.

Başkent'te 2008 yılının ilk ay tutulması büyük bir ilgiyle izlendi. Bu yılın ilk ay tutulması saat 02.36'da başladı. Kuzey ve Güney Amerika ile Afrika ve Avrupa'dan da görülebilen tam tutulma ise saat 05.01'de gerçekleşti ve yaklaşık 50 dakika sürdü. Ancak Ay tutulmasının son bölümü, Ay'ın 06.38'de batması sebebiyle Türkiye'de izlenemedi.

Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde düzenlen etkinliklere katılan öğrenciler eksi 10 derecelik soğuk havaya aldırmadan gökyüzü şölenini saatlerce izlerken, bazı öğrenciler ise ay tutulmasını yanlarında getirdikleri fotoğraf makineleri ile kare kare çekti. Ay tutulması hakkın bilgi veren Ankara Üniversitesi Rasathanesi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selim Osman Selam ay tutulmasının ayın yerin gölgesi içerisine girmesiyle başlayan bir olay olduğunu söyledi. 2008 yılının ilk ay tutulmasının havanın açık olması nedeniyle Başkent'te gökyüzü meraklıları tarafından yoğun ilgi ile izlendiğini belirten Doç. Dr. Osman Selam, "Bu yılın ilk ay tutulmasını izliyoruz bu akşam. Ay tutulması ayın yerin gölgesi içerisine girmesiyle başlayan bir olay. Biliyorsunuz ay güneşten aldığı ışığı bize yansıtıyor. Bu anlamda ay tutulması sırasında yerin gölgesi ayın üzerine düştüğü için aya ulaşan güneş ışığı engelleniyor ve ay görünmez oluyor. Bu yıl içerisinde bir ay tutulması daha var. 1 Ağustos 2008 tarihi içerisinde bir güneş tutulması olarak gerçekleşecek. Hemen ardından 16 gün sonra bir ay tutulması var. Dolayısıyla bu yıl içerisindeki tutulmaların sayısı 4 tanedir. Bunlardan bir tanesini geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde yaşadık ancak bizim ülkemizde izlenemedi. Bugün ki ay tutulmasını takiben 1 Ağustos 2008 tarihinde bir tam güneş tutulması var. Ama bu konuda da ülkemiz çok favori bir yer değil. Bu güneş tutulmasını parçalı bir evrede izleyeceğiz" dedi. Ay tutulması sırasında ayın görünen renginde bir değişim olacağını belirten Doç Dr. Osman Selam, "Aslında ışığının tamamen engellenmesi gerekirken, bakırımsı sönük bir renkte görmeye başlayacağız. Bu aslında bir yer atmosferinin etkisi. Yer atmosferinden kırılarak geçen ışınların uzun dalga boylu olan tarafı yani kırmızı olan ışık ayın yüzeyine kadar kırılarak erişe biliyor. Buna karşılık yer atmosferi kısa dalgalı olan mavi ışığı engelliyor ve ayın yüzeyine ulaşmasına engel oluyor. Ay tutulmasında kırmızı izlemenin bize bir faydası var mı? sorusunun cevabı da ilginçtir ki, ayın yüzeyindeki kızarmanın şiddetinin, aslında o gün yer atmosferinin içindeki mevcut toz oranından tutun da kimyasal bileşimle ilgili bir takım çalışmalara varana kadar detaylı bir laboratuar sunuyor" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler