ANKARA (İHA) - Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) tarafından Dikmen Semti'nde kaçak elektrik kullanımına yönelik kontroller yapıldı. BADAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Kapusuz ve Kaçak Takip Müdürü Ferhat Özkan gözetiminde yapılan kontrollerde Dikmen Semti'nde 13 abonenin kaçak elektrik kullandığı tespit edildi.
Ekiplerin yaptığı kontroller sırasında değişik yöntemlerle kaçak elektrik tüketen 3 işyeri tespit edildi. Kaçak tespit edilen pastanelerden birinde gazetecilerin görüntü almalarına karşı çıkılırken, bir diğerinde işyeri sahibi dükkanının 15 günlük olduğunu ve kaçaktan haberi olmadığını belirterek, gereken düzeltmeyi hemen yaptıracağını söyledi.
Denetimlerle ilgili bir açıklama yapan Kapusuz, Ankara'da 20 bine yakın şüpheli abone olduğunu belirterek, özellikle sanayi ve ticarethanelerde yoğun olarak kaçak kullanıldığını söyledi. 15 Haziran'da başlayan abone bilgilerinin güncellenmesi işlemleri sırasında bu şüpheli ve kaçakların da tespit edildiğini belirten Kapusuz, Dikmen'de 750 abone kontrolünün planlandığını 1 saatte yapılan 45 kontrolden 13'ünde kaçak saptandığını bildirdi. Kapusuz, bunlardan 9'unun usulsüz kullanım, 2'sinin kanca düşüklüğü ve 2'sinin de özel hat çekimi olduğunu ifade etti. Kaçak kullanımlardan yüzde 47'sinin sayaca müdahale şeklinde gerçekleştirildiğini belirten Kapusuz, bunların önce elektriklerinin kesildiğini, daha sonra geriye dönük fatura incelemelerinin yapıldığını ve savcılığa sevk edildiklerini de kaydetti. Ankara'da kaçak elektrik kullananların yüzde 90'ının kiracı olduğunu da vurgulayan Kapusuz, mal sahiplerinde bu oranın düşük olduğunu ve bu yüzden faturaların kullanıcı üzerine geçirilmesi gerektiğini bildirdi. Kapusuz ayrıca, gecekondu semtlerinde çoğunluğun ev sahibi olduğu için kaçak oranının daha az olduğunu da vurguladı.
Operasyondan önce bir basın toplantısı düzenleyen BEDAŞ Genel Müdürü Yılmaz Karaman ise bu operasyonun gelişmiş ülkelerde söz konusu dahi olmadığını belirterek, "Bu operasyonlar bizim gibi geri kalmış toplumlarda var. Tercih ettiğimiz bir şey değil ancak mecbur kaldığımız bir durum" dedi.
Karaman aslında vatandaşları, esnafı hırsız yerine koyarak rahatsız etmek istemediklerini de ifade ederek, "Başkent ekibinin çok iyi çalışması lazım. 2003 yılından itibaren ekipler işletme bünyesine alındı. Bunları mobilize ettik ve merkeze bağladık" şeklinde konuştu. Daha önce halkın bu çalışmalara desteğinin az olduğunu kaydeden Karaman, artık vatandaşın da yardımcı olduğunu ve Emniyetin de desteğini sağladıklarını söyledi. Karaman, kaçakla mücadelede nakit olarak 123 trilyon lira para girişi sağladıklarını da bildirdi.