HABER

"Baskılar yoğunlaştı"

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile parti Genel Merkezi'nde yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda

bulundu.

İngiliz Bakan'la Kıbrıs sorunu etrafında bir değerlendirme yaptıklarını kaydeden Baykal, İngiltere'nin, Kıbrıs'taki siyasi gelişmelerle çok yakından ilgili olduğunu vurguladı. İngiliz Bakan'ın, Birleşmiş Milletler'in (BM) hazırladığı raporun hızla sonuçlandırılması gerektiği kanaatinde olduğunu anlatan Baykal, Straw'ın, raporun onaylanmasının Kıbrıs ve Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri açısından önem taşıdığını söylediğini bildirdi. Baykal, konuk Bakan'ın Kıbrıs'la ilgili kendi görüşlerini aktardığını da ifade etti. Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Baykal, İngiltere Dışişleri Bakanı'nın, Kopenhag Zirvesi öncesi Kıbrıs'ın, Türkiye'ye tarih verilmesi için koşul olduğu yönünde bir ifade kullanıp kullanmadığı yönündeki soru üzerine, "Net bir şekilde onu söylemiyor ama Kıbrıs konusunun bu takvim içinde çok sık gündeme getirilmesi, zihinlerinde böyle bir bekleyişin olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye'nin AB'ye girme konusundaki hevesinin, Kıbrıs konusunda bir esnekliğe yol açabileceği umudu içinde olduklarını görüyorum" diye konuştu.

"SAYIN YAKIN ABD'LİLERİ MUTLU EDECEK BİR DEĞERLENDİRME YAPMA İHTİYACI HİSSETTİ" Baykal, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın ABD'li yetkililerle dün yaptığı görüşmeler çerçevesinde üsler konusunda iki farklı açıklama yaptığının hatırlatılması üzerine, "Konunun ayrıntılarını bilemiyorum ama öyle anlaşılıyor ki ABD ile Irak'a müdahele konusunda ayrıntılı bir müzakere yapılmış değildir. Bir somut çözümler düzeyinde çalışma gerçekleştirilmiş değildir. Öyle anlaşılıyor ki sayın Yakın, Amerikalılara, onları sevindirecek, mutlu edecek bir iyi niyetli değerlendirme yapma ihtiyacı hissetmiştir. Bu değerlendirmenin içinin boş olduğu görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

BAYKAL, KIBRIS KONUSUNDA YENİ BİR SENARYONUN UYGULANDIĞINI SAVUNDU
Baykal, 'BM, Kopenhag Zirvesi öncesinde Kıbrıs konusunda bir çerçeve anlaşması yapılması konusunda baskı yapıyor, bu anlaşma sizce yetişebilir mi?' sorusu üzerine, bunu önümüzdeki günlerde göreceklerini söyledi. BM Genel Sekreteri'nin ilk önerileri ile ilgili Denktaş ve Klerides'in değerlendirmelerini ifade etmelerinin beklendiğini kaydeden Baykal, Annan Planı ile ilgili ne Kıbrıslı Rumlar'ın, ne de Kıbrıslı Türkler'in reaksiyonlarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koymadıklarını belirtti. Bu değerlendirmelerin yapılmasından sonra BM Genel Sekreteri tarafından yeni bir çerçevenin ortaya atılma ihtimali bulunduğunu kaydeden Baykal şunları söyledi: "Bu çerçevenin bu defa kesin olarak kabul ya da reddedilmesi istenecektir. Bu kabul ya da red kararına bağlı olarak Kopenhag kararları şekillenecektir. Böyle bir senaryonun uygulanmakta olduğunu görüyoruz. Kritik bir dönem, baskılar olağanüstü yoğunlaştı. Kopenhag öncesinde, Kıbrıs konusunda çok somut kararların, peşin angajmanların alınması gayreti var. Türkiye'ye Kopenhag'ta bir tarih verilmesi için öyle anlaşılıyor ki Kıbrıs sorunu başta olmak üzere diğer başka bazı konular etrafında da belki bir esneklik gösterilmesi, Türk tarafının Kopenhag'da gelebilecek bir olumlu karara karşılık diğer konularda tavır değişikliği içine girmesi, bir esneklik içine girmesi talebi önümüze konuluyor. Bu konuda yoğun bir diplomatik çalışma yürütülüyor. Dikkatle izliyoruz".

BAYKAL HÜKÜMET'İ ŞİKAYET ETTİ Baykal, 'Hükümet'te bir esneklik görüyor musunuz, Yaşar Yakış'ın açıklamaları Türkiye'nin pazarlık gücünü azaltmıyor mu?' şeklindeki soru üzerine, hükümetin bu konularla ilgili nasıl bir tavır takındığı konusunda somut bir bilgisinin bulunmadığını açıkladı. Baykal, bunun bir şikayet olarak da değerlendirilebileceğini belirterek, Türkiye'nin geleceği açısından çok önemli olduğu açıkça anlaşılan Irak planında sürdürülen, Kıbrıs planında sürdürülen ve AB planında sürdürülen yoğunlaşmış diplomatik temaslar içinde şekillenmekte olan gelişmeler konusunda ciddi, doyurucu, resmi herhangi bir bilgileri bulunmadığın vurguladı. Baykal, "Bu bir gerçeğin ifadesi, aynı zamanda bir şikayeti de yansıtıyorum. Gönül ister ki, Parlamento'daki muhalefet partisi olarak CHP, nelerin ele alındığı konusunda ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilsin" dedi. Baykal, medyadan ve yabancılarla yaptıkları görüşmelerden edindikleri izlenimlerle durumu izlemeye ve değerlendirmeye çalıştıklarını belirtti.
Hükümetin tavrını doğru şekilde izlemenin de güç gözüktüğünü anlatan Baykal, hükümet adına yapılan açıklamaların sık sık, yanlış anlaşıldığı, kastedilenin o olmadığı yönündeki açıklamalarla değiştirildiğine tanık olduklarını belirtti. Bu hızlı trafiğin, Hükümet'in de çizgisini, doğrultusunu zaman zaman etkilediğine işaret eden Baykal, "Bütün bu durumlarda tabi çok ciddi bir dayanışmaya ihtiyaç vardır. Bunun sağlanması Türkiye açısından daha iyi olur çünkü Türkiye gerçekten diplomatik bir prese maruz kalmıştır. Bunun en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bunun en doğru şekilde karşılanması ihtiyacı vardır. Bunun bir eşgüdüm ve ortak anlayış içinde gerçekleştirilmesi Türkiye için çok önemlidir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler