Türkçede bir sözcüğün çeşitli ekler getirilerek tekrarlanması sonucunda ikilemeler oluşturulur. Bu tür sözcüklerin Türkçe yazım kurallarına uygun olan yazılışları ise pek çok kişi tarafından sorgulanır. İkilemelerin birden fazla ögeden oluşması nedeniyle ayrı mı bitişik mi yazıldığı karıştırılabilir. Türk Dil Kurumu’nun kullanıcılara sunduğu güncel bilgiler ise birden fazla ögeden oluşan sözcük türlerinin nasıl yazılması gerektiğinin kolaylıkla anlaşılmasını sağlar. Başlı başına da bir ikileme olarak ele alınan ve TDK kapsamında doğru yazılışına değinilen bir ifadedir. Bu ifadenin ayrı mı bitişik mi yazılması gerektiği açıklanırken temel bir kuraldan söz edilmesi yeterlidir. Ardından başlı başına doğru yazılışının pekiştirilmesini kolaylaştıran cümle örneklerinin derlenmesi de mümkündür.
Türkçede yer alan ikilemelerin hem sözlü dilde hem de yazılı dilde yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Bu sözcük kategorisine ait olan başlı başına ifadesi de günlük yaşamda sıklıkla kullanılır. Farklı bağlamlarda kullanıldığı görülen ve yazılı metinlerde de sıkça yer alan başlı başına bir zarf sözcüğü olarak nitelenir. TDK tarafından kendisi bir bütün oluşturacak biçimde şeklinde tanımlanan başlı başına kelimesi bazı durumlarda yanlış olarak yazılabilir. Nitekim bu sözcüğün temelde iki ayrı ögeden oluştuğu görülür.
Başlı başına kelimesinin doğru yazılışının nasıl olduğuna açıklama getirilmesi için mutlaka TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki bilgilere göz atılmalıdır. Bu kaynakta yer alan güncel bilgilere göre Türkçede önemli bir yer tutan ikilemelerin ayrı olarak yazılması gerekir. Yani “Başlı başına ayrı mı yazılır?” sorusunun doğru yanıtı da bu bağlamda “evet” olarak öne çıkar. Baş kelimesine farklı eklerin getirilip yinelenmesiyle oluşturulan başlı başına zarfı bu iki öge birbirine bitişik olacak şekilde yazılmamalıdır. Dolayısıyla başlı başına TDK onaylı doğru yazılışı ile bu zarf türündeki sözcüğün yanlış kullanımı aşağıdaki gibi olmalıdır:
Bir sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımına yönelik açıklama yapılacağı zaman o ifadenin yapısı, türü ve aldığı ekler gibi hususların incelenmesi gerekir. Örneğin başlı başına kelimesi günlük yaşamda pek çok bağlamda yaygın olarak kullanılır. İstatistiksel verilerin açıklanmasından günlük yaşamdaki rutin sohbetlere varan pek çok yazılı veya sözlü metinde yer alabilen bu sözcük zarf türündedir. Ancak başlı başına doğru yazılışı açıklanırken bu kelimenin yapısına da göz atılmalıdır.
İki ayrı ögeden oluştuğu görülen başlı başına zarfı ikilemeler arasında yer alan ifadelerdendir. Bu da ilgili sözcüğün yazılı dilde bitişik mi ayrı mı kullanılması gerektiğine yönelik bilgi alınmasını kolaylaştıran bir ayrıntıdır. TDK’ye göre ikilemeler arasında yer alan sözcüklerin her zaman ayrı olarak yazılması gerekir. Bu da doğru başlı başına yazımı hakkında araştırma yapan kişilere ilgili sözcüğün ayrı olarak yazılması gerektiğini açıklamaya yardımcı olan bir bilgidir. Başlı başına kelimesinin cümle içerisindeki kullanımını incelemek isteyen kişiler ise aşağıdaki örneklere göz atabilir: