YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başsavcılık: 15 kafatasından 8’ini Adli Tıp’a gönderdik

Diyarbakır'ın Suriçi semtinde, 1993-1999 yılları arasında JİTEM karargâhı olarak kullanılan binanın bahçesinde yapılan kazı çalışmalarının...

Diyarbakır'ın Suriçi semtinde, 1993-1999 yılları arasında JİTEM karargâhı olarak kullanılan binanın bahçesinde yapılan kazı çalışmalarının ilk gününde bulunan 8 insan kafatası, DNA tespiti ve ölüm tarihlerinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderildi. Sonraki günlerde bulunan 7 kafatası ise önümüzdeki günlerde adli tıpa ulaştırılacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, kazı çalışmalarıyla ilgili geniş kapsamlı yazılı bir açıklama yaptı. 11 Ocak günü Diyarbakır’ın Sur ilçesi İçkale mevkiinde bulunan eski cezaevi yanında kanal altyapı çalışmaları sebebiyle yapılan kazılar sırasında 8 insan kafatası ile insana ait olduğu düşünülen çok sayıda kemik bulunduğunu hatırlatan Karaca, bunun üzerine başsavcılık tarafından soruşturma başlatılarak kemiklere el konulduğunu anlattı.

Karaca, bölgede restorasyon yapan müze müdürlüğünün, altyapı çalışmaları sırasında bulunan insan kafatası ve kemiklerin, yürütülmekte olan faili meçhul cinayetlerle bağlantılı olabileceği başsavcı vekilliği tarafından kayıt altına alındığını belirtti. Karaca, bugüne kadar 15 kişiye ait kafatası ve çok sayıda insan kemiği çıkarıldığını kaydetti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kazı çalışmalarının ilk günlerinde elde edilen kemikler DNA’larının tespitinin mümkün olup olmadığının ve ölüm tarihlerinin belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilmiştir. Daha sonraki günlerde elde edilen kemikler ise cumhuriyet başsavcılığımızca muhafaza altına alınmış olunup, bunların da bilahare Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilmesi planlanmaktadır.”

Olay yerinin SİT alanı olması sebebiyle iş makineleri ile çalışma imkanı bulunmadığını ifade eden Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, öncelikle kazıları, kazma ve küreklerle hassas bir şekilde yürütmeye çalıştıklarını vurguladı. Çalışmaların, böyle devam etmesi halinde kazı işinin aylarca süreceğini, soruşturmanın etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesinin mümkün olamayacağını belirten Karaca, “Bu süre boyunca olay mahallinde sürekli güvenlik önlemlerinin alınmasında da güçlükler olabileceği değerlendirilmiş ve Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurumu Müdürlüğü’nün olağanüstü gündemle toplanarak iş makineleriyle kazı yapılması yönünde karar alması için talepte bulunmuştur.” dedi.

Başsavcı Vekili Karaca, kazı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettirilip neticelendirilmesi için yeterli sayıda personelin görevlendirilmesi için Diyarbakır Valiliği’ne talepte bulunduklarını açıkladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler