HABER

Başsavcıya kızdılar ama kendilerine "AKP" dediler

AKP'nin Anayasa Mahkemesi'ne savunma amaçlı gönderdiği cevap metninde göze çarpan kimi ilginç noktalar da yer aldı.

Savunmada, "Kapatma talebinde bulunan iddianame hukuk dışı bir dille kaleme alınmıştır. Her şeyden önce, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın resmi kayıtlarında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kısaltmasının ‘AK Parti' olarak belirtilmesine rağmen, iddianamede ısrarla ‘AKP' şeklinde kullanılması siyasi bir tavrın göstergesidir" ifadesiyle iddianamenin diline sitem edildi. Ancak savunma'nın 100'üncü sayfasında, hızlı yazımdan kaynaklandığı sanılan bir "hatayla", "Diğer yandan, iddianamede Konya'nın Seydişehir AKP'li Belediye Başkanı İbrahim Halıcı'nın ‘İnşallah bütün okullar imam hatip olacak' dediği, ileri sürülmektedir" cümlesine yer veren parti yetkilileri "AKP" kısaltmasını kullanmış oldular.

- ERBAKAN HARİÇ BİRÇOK LİDERİN ADI GEÇTİ –

Savunmada din anlayışı bakımından kimi siyasi liderlerin sözlerinden de alıntı yapıldı. Bu liderler arasında Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Tansu Çiller, Mesut Yılmaz bulundu. Süleyman Demirel'in adı savunmada 9 kez, Bülent Ecevit'in adı 4 kez, Tansu Çiller'in adı 2 kez, Mesut Yılmaz'ın ise 3 kez geçti. Alpaslan Türkeş ve Devlet Bahçeli'den 1 kez bahsedildi. Necmettin Erbakan'ın ismi savunmanın hiçbir yerinde yer almadı.

98 sayfalık savunmada çeşitli sözcükler ve tamlamalarının kaç kez kullanıldıklarına ilişkin istatistik de şöyle: Din (228), laiklik 207, Türk (148), demokrasi 105, AK Parti (91), başörtüsü-türban (66), cumhuriyet (56), İslam (36), AİHM (24), TBMM-Meclis (65), Atatürk (11) , Arınç (8), Adalet ve Kalkınma Partisi (8), CHP (6), RP (3), MHP (2), ANAP (1), Fazilet Partisi (0), Saadet Partisi (0), Kürt (0)

- AKADEMİK DİL HAKİM –

AKP'nin Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu cevap metninde akademik bir anlatımın hakim bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın koordinasyonunda ağırlıklı olarak partinin hukukçu kadroları tarafından hazırlanan savunma metninde, Adana Milletvekili Ömer Çelik'in makale ve köşe yazılarında referans aldığı siyasal bilim teorilerini anımsatan pasajlar dikkati çekti. Kimi zaman da örneğin "Arend Lijphart, Patterns of Democracy, New Haven: Yale University Pres 1999" gibi İngilizce kaynaklara göndermede bulunuldu.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler