Adana Ticaret Odası (ATO) eski başkanı Şaban Baş, Adana’da yatırımların önünün açılması için AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı’nın kent dinamiklerinin harekete geçirilmesi için Adana Valisini göreve davet eden açıklamasına destek verdiğini belirtti.
Baş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı’nın Adana Valisine yaptığı inisiyatif alması yönündeki çağrıya destek verdiğin ifade ederek, "Sayın valimiz de İl Başkanı Yağcı’nın çağrısına acele olumlu cevap vermeli, kentin dinamiklerini bir araya getirmeli ve yatırımların önü açılmalıdır" dedi.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin bir an önce açılması gerektiğini söyleyen Baş, Çukurova bölgesel havacılık faaliyetinin de hizmete sokulması gerektiğini kaydetti. Baş, "Hollanda’nın Rotterdam kenti gelişmiş bir nakliye altyapısına sahip olan dünyanın en büyük deniz ve hava limanına sahiptir. Ülkenin her yanına Rotterdam’dan hızlı ve güvenli tren ulaşımı mevcuttur. Limanın Avrupa’nın iç bölgelerine mavnalarla, karayolu, demiryolu ve deniz aracılığıyla mükemmel bağlantısı vardır. Amsterdam, Rotterdam ve Lahey gibi büyük yerleşim birimlerinde sistemli çalışan metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşım araçları bulunmaktadır. Rotterdam limanı ve çevresindeki endüstri kompleksi, Avrupa’nın en önemli taşıma, aktarma, işleme ve kargo dağıtım halkasıdır. Türkiye’nin ve Adana’nın da gelecekte önemli bir sanayi, ticaret merkezi olmak hedefi güdülüyorsa uluslar arası direkt uçuşları da bünyesinde barındıran daha büyük kapasiteli ve uygun yer seçimi yapılmış bir havalimanına gereksinim vardır. İç hatlarda aktarmasız yeni uçuş noktaları olması, yurtdışı uçuş sayısı ve hatların artması gelecekte beklenen gelişmelerdir. Bunların yanı sıra havayoluyla yapılan kargo taşımacılığı da gelişime açık bir alandır" diye konuştu.
Baş, Türkiye’nin 2023 ekonomik hedefleri arasında bulunun 500 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşmada Çukurova Bölgesel Havacılık Projesi’nin önemli katkısı olacağını birçok defa dile getirdiklerini ifade ederek, "Gerek Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen işadamlarının ve gerekse dış ülkelere ihracat yapmak isteyen iş çevreleri direkt uçuş yapabilen ülkeleri tercih etmektedirler. Karayolunda ve sınır kapılarında yaşanan sıkıntılar sebebiyle iş çevreleri yatırım yapmaktan kaçmaktadırlar. Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantepli işadamları kurulacak havacılık firmasının ortağı olmalıdır. Kurulacak Çukurova Bölgesel Havacılık ile her ilin 500 milyar dolarlık ihracattan payını alacak ve Adana’ da en az 20 milyar dolarlık ihracat yapabilecektir" şeklinde konuştu.
Ceyhan ve çevresinde kurulması beklenen Rafinerilerin bölgede ekonomik değer yaratacak yatırımların başında geleceğine vurgu yapan Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğu-Batı ve Kuzey-Güney enerji koridorlarının merkezindeki konumunu kullanarak bölgesel enerji politikalarında söz sahibi olmak isteyen Türkiye, Adana'nın Ceyhan ilçesini uluslararası bir enerji terminali haline dönüştürmek için yeni yatırımlar yapmak zorundadır. Adana sanayisinin sektörel dağılımında, yüzde 24 oran ile tekstil ve hazır giyim sektörü ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 18 ile makine, metal ve döküm, yüzde 16 ile gıda, yüzde 12 ile inşaat malzemeleri ve yüzde 11 ile kimya ve plastik sektörleri izliyor. Adana’yı gelecekte daha güzel günler bekliyor. Geleceğe dönük yatırımların artırılması için tüm bakanların Adana’ya sık sık davet edilmesi gerekir. Doğu Akdeniz’in öncü bir kenti olan Adana’nın artık kaybedecek zamanı ve lüksü yoktur. Bu kalkınmayı sadece Adana olarak değil Çukurova olarak düşünülmeli ve Adana. Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan bölgesel güç birliği yapılmalıdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz