Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçirilecek bilgi sistemi sayesinde, risk taşıyan aile ya da kişiler tespit edilerek, başvuru beklenmeksizin müdahale edilecek.
Aile ve Sosyal Politikalar Bilgi Sistemi Çalıştayı, Ankara’da başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, politikasında bilgi ve aklı kullanmayan hiçbir yönetimin uzun soluklu olamayacağını, merkeze bilim ve teknolojiyi koyduklarını söyledi. Şahin, “Ekonomimizi de bilgi odaklı, hukukumuzu da bilgi odaklı, demokrasimizi de bilgi odaklı, bürokrasimizi de bilgi odaklı yönetmek zorundayız.” dedi.
En yoksula, en yoksuna, en garibana ve en çok hizmete ihtiyacı olana hizmet için Bakanlığın yeniden yapılandırıldığını kaydeden Şahin, “Bugün SOYBİS’in hayata geçmesi ile 1 milyon evrakın yok olduğu, 3 ile 15 gün arasında bir vatandaşın başvuru sürecinde çektiği eziyetten kurtulup, 2 -3 dakikada 10 -15 kurumun bütün bilgilerine ulaşacağı, mükerrerliğin önlendiği, kötü niyetli insanların sistemin dışında kaldığı önemli bir çalışma başlattık. Şimdi bu çalışmanın daha geniş bir şekilde tamamlanması gerekiyor.” ifadesini kullandı.
Şiddetle mücadele eden bir kadının çok hızlı bir şekilde hizmete ulaşması gerektiğinin altını çizen Şahin; bu kişilerin beklemeye tahammülü bulunmadığını vurguladı. Şahin, çalışma ile amaçlarının, beklemeye tahammülü olmayan, ‘ben zor durumdayım, bana yetişin’ diyen herkesin sesini duymak ve hızlı bir şekilde müdahale etmek olduğunu aktardı.
TÜBİTAK BAŞKANI ALTUNBAŞAK: SUİSTİMALLER ÖNLENEREK, DAHA ÇOK KİŞİYE HİZMET GÖTÜRÜLECEK.
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Aile ve Sosyal Politikalar Bilgi Sistemi hakkında bilgi verdi. Yardıma en çok ihtiyaç duyan özürlü, çocuk, yetim, kadın, şehit ve gazi yakınlarının bilgilerinin bir sisteme aktarılacağını söyleyen Altunbaşak, “Bu kişilere hizmet götüren birimlerin iş süreçleri de bu platforma taşınacak.” diye belirtti.
Altunbaşak, söz konusu gruba daha kaliteli ve hızlı bir şekilde hizmet ulaşması için sistemin temel olacağını aktardı. İlerleyen dönemlerde belediye ve sivil toplum örgütlerinin de programdan yararlanabileceğini belirten Altunbaşak, “Tüm kuruluşlarca bilgiler anında görülecek. Daha önce kim hangi yardımı almış, sosyal hizmetler ve tüm yardımlar görülebilecek. Bu sayede suistimaller en aşağıya çekilecek. Tasarruf sağlanmış olacak ve daha çok kişiye hizmet götürülecek.” şeklinde konuştu. Altunbaşak, sistem sayesinde başvuru yapılmasını beklemeden ihtiyaç sahibi kişilere ulaşılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Yardım götürülecek kişilerle ilgili daha önce bir sosyal puanlama sistemi geliştirildiğini hatırlatan Altunbaşak, toplam bin 440 hane ile pilot çalışma yapıldığını, şu anda 43 bin hane ile görüşüldüğünü, bu bittikten sonra muhtaçlık ve yoksulluk kriterlerinin veriye dayalı şekilde çıkartılmış olacağını anlattı.
TOPLAM 25 AYRI BİLGİ SİSTEMİ BİRBİRİNE ENTEGRE EDİLECEK
Proje Yöneticisi Yardımcısı Gülen Çelebi Başçı da gazetecilerin sistem ile ilgili sorularını cevapladı. Sistemin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın tüm ana hizmet birimlerine giren çocuk, yaşlı, özürlü, kadın, aile, toplum gibi unsurları ele aldığını ifade eden Başçı, “Onların bütün iş süreçleri ile tüm ihtiyaçlarının sistem üzerinden karşılanması hedefleniyor.” diye konuştu.
Proje ile 14 kurumdan, 25 ayrı bilgi sistemi ile entegrasyon sağlanacağını aktaran Başçı, bu kurumlara örnek olarak Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve SGK’yı örnek gösterdi. Başçı şöyle devam etti: “Kişilerin gelir durumlarını tespit edebilmek için çeşitli kurumlarla bağlantılar kurulacak. Çocukların okula devam durumları Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınacak. Adalet Bakanlığı'ndan mahkeme süreci devam eden kişilerin vasi kararları, suç duyuruları, onlar hakkında çıkan kararların hepsi takip edilecek. En önemli özellik, vatandaşlar bizlere başvuru yapmadan, onlara biz ulaşmayı hedefliyoruz. Önceden kontrol edip herhangi bir risk durumu olduğu takdirde, sistem üzerinden o kişileri tespit edip, onlara hizmeti kendileri başvurmadan önce götürmeyi istiyoruz. Mesela, annesi babası boşanmış çocuklar bizim için aslında bir risk grubu. Bunların muhtemel olarak ihtiyaçları olabilir. Çocukların psikolojik desteğe ihtiyaçları olabilir. Çocuklar veya anne babaları kurumlara başvurmadan önce tespit ederek onlara biz ulaşmayı; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanlarının ulaşmasını hedefliyoruz. TÜBİTAK projenin alt yapısını gerçekleştirecek. Kişiler başvuru, ihbar ya da sistem üzerinden tespit edildiği andan itibaren kişilerin kayıtları sisteme girilecek. Bütün iş süreçleri sistem üzerinde tutulacak. Örneğin, şiddet görmüş bir kadın şu tarihte şiddete maruz kalmış, böyle bir destek almış, iyileşmiş, ailenin yanına dönmüş, tekrar şiddete uğramış ise onları biz sistemden tüm geçmişini göreceğiz.”
Programa kaydolan bir kişinin tüm geçmişi ile birlikte sistem üzerinde kayıtlarının tutulacağını anlatan Başçı, “Verilen tüm hizmetler kayıt altına alınacak. İstatistikler, raporlar anlık olarak görülebilecek. Çocukları, yaşlıları, özürlüleri, şiddet gören kadınları ve desteğe ihtiyaç duyan aileleri kapsayan bir sistem.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz