EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başvuru nasıl yazılır? Başvuru mu baş vuru mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Yazılı ve sözlü dilde yaygın olarak yer alan ifadeler arasında sıralanan başvuru kelimesi iki ayrı anlamda kullanılır. Bu sözcüğün temel anlamı başvurmak işi, müracaat olarak açıklanabilir. Başvuru doğru yazılışı ise bu ifadenin birleşik yapıda olduğunu düşünen bireyler tarafından sıklıkla araştırılır. Fakat birleşik yapıdaki kelimeler arasında yer almayan başvuru sözcüğünün doğru yazılışının nasıl olduğu bu ifadenin kökünden yola çıkılarak açıklanmalıdır.

Başvuru nasıl yazılır? Başvuru mu baş vuru mu, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Günlük yaşamda sıklıkla kullanılan ifadelerden biri olan başvuru sözcüğünün türü, kökeni ve temel anlamı yaygın olarak araştırılır. TDK güncel sözlüğünde bu ifadenin iki ayrı tanımı mevcuttur. Yine aynı kaynağa göz atıldığı takdirde başvuru kelimesinin isim türünde olduğu görülebilir. Ancak başvuru kelimesinin yazılı dildeki kullanımının karıştırılmasına sebep olan temel husus bu ifadenin birleşik yapıda olduğunun düşünülmesidir. Dolayısıyla incelenen sözcüğün doğru yazılışı açıklanırken başvuru kelimesinin kökü üzerine açıklama yapılmalıdır.

Başvuru nasıl yazılır?

Türkçede her bir sözcüğün nasıl yazılması gerektiğini belirleyen belli başlı kurallar vardır. Bu kurallar da TDK Yazım Kılavuzu kapsamındaki bilgiler sayesinde anlaşılır hâle getirilebilir. Özellikle birleşik kelimeler ile yabancı kökenli sözcüklerin doğru yazılışları yaygın olarak karıştırılır. Başvuru doğru yazılışı da bu kelimenin birleşik yapıda olduğunun düşünülmesi nedeniyle sıklıkla araştırılır. Buna bağlı olarak başvuru kelimesinin iki ayrı ögeden oluşup oluşmadığı da pek çok kişi tarafından merak edilir.

Ancak incelenen ifadenin doğru yazılışı açıklanırken ilk olarak öne çıkarılması gereken bir husus vardır. Bu da başvuru kelimesinin birleşik yapıdaki ifadeler arasında yer almamasıdır. Yani “Başvuru mu baş vuru mu?” diyen kişilere söz konusu sözcüğün baş ögesi ayrılmadan yazılması gerektiği belirtilmelidir.

Başvuru kelimesinin nasıl yazılması gerektiği açıklanırken bu ifadenin türü, kökeni ve kökü hakkında da bilgi aktarılmalıdır. İlgili ifadenin baş ve vurmak ögelerinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulan bir birleşik kelime olmadığı bilinmelidir. Bu sözcük başvurmak eylem sözcüğüne fiilden isim yapan ekin getirilmesi sonucunda oluşturulmuştur. Yani başvuru kelimesinin kökeni de başvurmak sözcüğüdür.

Sunulan bu bilgiler doğrultusunda başvuru kelimesinin ayrı olarak yazılmaması gerektiği anlaşılır hâle gelir. Buna ek olarak TDK güncel sözlüğü üzerinden başvuru kelimesi sorgulandığında bu ifadenin isim türünde iken Türkçe kökenli olduğu görülebilir. Gerek konuşma dilinde gerek ise sözlü dilde yaygın olarak kullanılan bu sözcüğün yakından incelenmesi için doğru ve yanlış olan başvuru yazımı ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Başvuru (doğru yazılışı)
  • Baş vuru (yanlış yazılışı)

Başvuru TDK’ye göre doğru olan yazılışı nasıldır?

Bir isim sözcüğü olan başvuru ifadesi baş ve vur ögelerinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşturulmamıştır. Bu ifadenin kökü başvurmak fiili olarak bilinir. Dolayısıyla başvuru doğru yazılışı TDK Yazım Kılavuzu’na göre bitişik şekilde olmalıdır. Bu da başvuru kelimesinin birleşik yapıda olduğunu düşünen kişilere aktarılması gereken önemli bilgiler arasındadır.

Bu sözcüğün birleşik yapıda olmadığı öğrenildiği zaman direkt olarak bitişik şekilde yazılması gerektiği anlaşılabilir. Aksi takdirde birleşik kelimelerin bitişik veya ayrı olarak yazılabildiği düşünülüp başvuru ifadesinin yazılı dildeki doğru kullanımı karıştırılabilir.

Başvuru sözcüğünün doğru yazılışını öğrenen kişiler bu ifadenin TDK kapsamındaki tanımlarını da incelemek isteyebilir. Bu doğrultuda isim sözcüğü olarak belirtilen başvurunun TDK güncel çevrim içi sözlüğünde iki ayrı şekilde tanımlandığı söylenmelidir. İncelenen bu ifadenin birinci tanımı başvurmak işi, müracaat şeklindedir. Başvuru sözcüğünün ikinci tanımı ise bir eseri hazırlamada, bir bilgiye ulaşmada temel kaynak olarak kullanılan kitap, yazı makale şeklinde açıklanabilir.

En Çok Aranan Haberler