28 Şubat soruşturmasında gözaltına alınan aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli orgeneral Çevik Bir’in de olduğu şüpheliler Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulanıyor.
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgili'nin talimatıyla gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 28 zanlının emniyetteki sorgularının tamamlanmasının ardından bugün adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.
[
****](https://www.mynet.com/nilgune-iyi-bakin-110100625551)
Sorgulamada zanlılara Özel Yetkili Savcı Mustafa Bilgili’nin hazırladığı sorular yöneltildi.
Islak imzalı Batı Çalışma Grubu belgelerinin gösterildiği sorgulamada şüphelilere; Balyoz sanığı Çetin Doğan imzalı 'laiklik karşıtı eylemlere karşı alınacak önlemler'le ilgili yazışma ve Genelkurmay Psikolojik Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan, 'irtica ile mücadele' başlıklı rapor da soruldu.
Çevik bir imzalı, Batı Çalışma Grubu'nun oluşum şeması, Batı Çalışma Grubu tarafından hazırlanan 'irtica ile mücadele günlük durum formları', 'batı harekat konsepti ve eylem planı' başlıklı yazı da şüphelilere sorulan belgeler arasında yer aldı.
**“İmaj alınmadı” iddiası**
Aralarında Ankara Barosu’na kayıtlı avukat, dönemin Genelkurmay Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı emekli Kurmay Albay Hüsnü Dağ’ın da bulunduğu bazı şüpheliler ise evlerinde yapılan aramada imajları alınmadan bilgisayarlarına el konulduğunu tutanaklara geçti. 28 Şubat sürecinde basın biriminde görev yapan Dağ’ın evinden, “Bu belgeler Genelkurmay’ın internet sitesinde bile var” itirazlarına rağmen, yurtdışında görevli TSK personeli hakkındaki bazı basın bildirilerine de el konulduğu ifade edildi.
**DİZİLER DE SORULDU**
28 Şubat soruşturmasında şüphelilere televizyon dizileri de soruldu. DHA’nın haberine göre, gözaltındaki askerlere ’Sevilen dizilerden Tatilciler, Bizimkiler ve Süper Baba’nın senaristleriyle görüşülüp laiklik vurgusunun yapılmasının istenilmesi’ de soruldu.
**'MGK KARARI VURGUSU'**
Şüphelilerin bir kısmı susma hakkını kullanırken sorulara yanıt verenler ise, 28 Şubat 1997'de toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nda irtica ile etkin mücadele kararı alındığını hatırlattarak tüm faaliyetlerin bu kararlar doğrultusunda gerçekleştirildiğini söylediler.
Zanlılar ifadelerinde belgelerin, hükümetin yıpratılması ve görev yapmasını engelleme maksadıyla hazırlanmadığını ifade ettiler. Rütbe sırasına göre gerçekleştirilen sorguda, en son emekli orgeneral Çevik Bir'in savunması alınacak.
Sorgusu tamamlanan zanlıların bir bölümünün yarın sabah savcılığa sevkedilmesi bekleniyor.