Somali’de eğitim, sağlık, kadın ve çalışma alanlarından sorumlu Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı Dr. Maryan Qasim, Somali’nin en zor günlerinde ilk yardımı yapan ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Batı ülkeleri ile Türk insanının yardımları arasındaki farkı değerlendiren Qasim, diğer ülkelerin yardımları BM aracılığı ile gönderdiğini kaydetti. Türklerin ise bizzat Somali’ye gelerek, kuyu açarak, yemek pişirip dağıtarak Somali insanının yanında olduğunu ifade etti.
Somali’de eğitim, sağlık, kadın ve çalışma alanlarından sorumlu Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı Dr. Maryan Qasim, Türkiye’de bir dizi temaslarda bulundu. Qasim, 26 Aralık’ta başlayan temasları çerçevesinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile görüşme imkanı bulduğunu anlattı. Eğitim ve çalışma bakanlıklarında temaslarda bulundu. Çeşitli yardım ve sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret eden Samalili Bakan Qasim, çok verimli görüşmeler yaptığını söyledi.
Temaslarını Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren Qasim, özellikle Sağlık Bakanı Akdağ’ın sözlerinin kendisini duygulandırdığını ifade etti. Qasim, “Sayın Akdağ ile görüşmemizde çok duygulandım. Türkiye’nin kırsal bir bölgesinde Türk annenin ölmesi ile Somali’de bir annenin ölmesinin kendisi için bir farkı olmadığını söyledi. Somali’deki annelerin sağlık durumlarını düzeltmenin, Türkiye’de bir annenin sağlık durumunu düzeltmek gibi kendi görevi olduğunu ifade etti. Bu olağanüstü bir sözdü ve ben çok duygulandım.” dedi.
Temasları çerçevesinde işbirliği yapılacak hususların belirlendiğini aktaran Somali Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı Dr. Maryan Qasim, başta sağlık alanında yardımlar, doktorların eğitimi, Somali’de tedavi edilemeyenlerin Türkiye’ye getirilmesi ve kamu görevlilerinin eğitimi konularının yer aldığını kaydetti.
“SOMALİ ARTIK GÜVENLİ, YENİ DÖNEM BAŞLADI”
Ülkesinde artık güvenliğin önemli ölçüde sağlandığını belirten Bakan Qasim, Somali’de yeni bir dönemim başladığını ifade etti. Birkaç yıl önce hükümetin sadece devlet konağı binasını kontrolü altında tutabildiğine dikkat çekerek, şimdi ise durumun değiştiğini söyledi. Artık Somali’nin yeniden inşa edilmeye başlandığını belirten Qasim, yer yerde binalar, hastaneler ve dükkânlar açıldığını vurguladı. “Hayat yeniden Somali’ye döndü ve bizim yeni ümidimiz var.” diyen Bakan Qasim, yatırımcıları ülkesine davet etti.
Somali’de çok çeşitli alanlarda yatırım fırsatları olduğunu söyleyen Somalili Bakan Dr. Maryan Qasim, Türk işadamlarının ülkesine yatırıma davet etti. Qasim, ülkesinde yatırım yapılabilecek alanlarını ise doğal kaynaklar, petrol, uranyum, uzun sahil dolayısıyla balıkçılık, başta muz ve diğer ürünler olmak üzere tarım, altyapı yatırımı şeklinde sıraladı.
“TAM GÜVENLİK, MİLLİ ORDU İLE SAĞLANIR”
Somali’de özellikle Afrika ülkelerinden gelen askerlerin güvenlikten sorumlu olduğuna dikkat çeken Bakan Qasim, güvenliğin 2 yıl önceye kısayla önemli ölçüde sağlandığını söyledi. “Eğer ülkede güvenlik yoksa, istikrardan ve ekonomik kalkınmadan bahsedemezsiniz. Her şey tam anlamıyla oturmuş değil, ancak artık önemli gelişmeler var.” diyen Dr. Qasim, Türkiye ve Somali savunma bakanlıkları arasında görüşmeler yapıldığını ve Türkiye’nin kendilerine yardım edeceğini ümit ettiklerini ifade etti.
Afrika ülkelerinden gelen askerlerin eskiden sadece “barışı koruma görevi” bulunduğunu, ancak şimdi aynı zamanda “barışı sağlama” görevini de üstlendiğini anlatan Bakan Qasim, Somali ordusunun çok zayıf olduğunu ve kendi başına çok az yeri bile kontrol edemeyeceğini vurguladı. Dr. Maryan Qasim, ülkede güvenliğin tam anlamıyla sağlanabilmesinin ise sadece güçlü milli ordu kurulması ile mümkün olduğu görüşünü dile getirdi.
“SOMALİ HALKI, TÜRK İNSANINI ÇOK SEVİYOR”
Eğitim, sağlık, kadın ve çalışma alanlarından sorumlu Somali Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı Dr. Maryan Qasim, ülkesinin en zor günlerinde ilk yardıma koşanın Türkiye olduğunu söyledi. Batı ülkeleri ile Türk insanının yardımları arasındaki farkı değerlendiren Qasim, diğer ülkelerin yardımları Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli kurumlar aracılığı ile gönderdiğini kaydetti. Özellikle BM ile gelen yardımların Kenya’nın başkenti Nairobi’den geçtiğini hatırlatarak, bu yardımların yüzde 70’inin burada kaldığını ve asla Somali’ye ulaşmadığın aktardı. Somalili Bakan, geri kalan yüzde 20-30 yardımların ise Somali’de yerel ve yozlaşmış sivil toplum kuruluşlarına ulaştığını ifade etti. Bundan dolayı Somali yönetimi de artık ülkesi için verilen yardımların BM’ye değil, direkt kendilerine ulaştırılmasını istiyor.
Türk sivil topluk kuruluşları ve kurumlarının ise yardımları direkt Somali’ye ulaştırdıklarını söyleyen Qasim, Türklerin bizzat Somali’ye gelerek, okul yaparak, yardım dağıtarak, kuyu açarak, yemek pişirip dağıtarak Somali insanının yanında olduğunu ifade etti. Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki başka farkın ise gizli gündemlerini olmaması olduğunu kaydetti. Somalili Bakan Maryan Qasim bundan dolayı Somali insanının kalbinde Türk halkı için bir sevgi oluştuğunu belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz