Kesme işaretinin kullanımlarında çok sık hataya düşülür. Hata yapılmaması için noktalama işaretlerinin nasıl kullanılması gerektiğine dair yazım kurallarına uyulması gerekir. Örnek olarak kesme işareti yabancı kelimelere, özel isimlere ek gelirken kesme işareti kullanılması durumu verilebilir. Bazı özel isimlerin aldığı bazı eklerde kesme işareti olmaması da gerekebilir. Tüm bu durumlar kurallarla belirlenmiş ve böylece yazım hatalarının önüne geçilmek istenmiştir.
Batılı TDK sözlükte (Türk Dil Kurumu) sıfat türünde 3 farklı tanımı ile ifade edilmiştir. Her birinin eş anlamlısı olarak Garplı ifadesi önerilse de bu kelime sözlükte 3 farklı biçimde tanımlanmış ve şu şekilde açıklanmıştır:
Batılı yazımı kullanılma amacına göre cümle içinde büyük harf ile başlayabilir. Ancak batılı şeklinde kesme işareti olmadan yazılması gerekir. Benzer bir şekilde çeşitli şehir ya da ülkede yaşayan o şehirde ya da ülkede doğmuş insanlardan bahsederken de kesme işareti kullanılmaz.
Özel isimlere getirilen durum, bildirme, iyelik ekleri kesme işareti kullanılarak ayrılmalıdır. Ayrıca belli bir yönetmelik kanun ya da tüzük ifade edilirken de kesme işareti kullanılır. Ancak özel isimlere çokluk eki ya da bunlardan sonra gelen diğer ekler için kesme işareti kullanılmaz.
Büyük harf ile yazılması gereken Batılı doğru yazılışına örnek bazı cümlelerin doğru ve yanlış yazımları şu şekilde verilebilir:
DOĞRU:
YANLIŞ: