YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Batman en parlak dönemini Eyyubiler döneminde yaşadı

Batman Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tarih ve Yaşam Topluluğu (TYT), Batman ve yöresinin tarihini ele...

Batman en parlak dönemini Eyyubiler döneminde yaşadı

Batman Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Tarih ve Yaşam Topluluğu (TYT), Batman ve yöresinin tarihini ele alan 'İlk Çağlardan Osmanlı'ya Kadar Batman ve Çevresi' konulu konferans düzenledi. Batman'ın en parlak dönemini Eyyubiler döneminde yaşadığı belirtildi.

Konferansa konuşmacı olarak Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Çevik katıldı. Konuşmasında, 'bereketli hilal' olarak nitelendirdiği üç dünyanın kavşağı olan Yukarı Dicle Havzası'nı tarihi boyutuyla ele aldı. Bu bölgenin İran, Mezopotamya ve Diyar-ı Rum (Anadolu) arasında asırlarca bir tampon görevini üstlendiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Çevik, bu bölgenin 7. yy'da İslam'la tanıştığına değinerek, Dicle Havzası'nın 2.yy'dan itibaren Roma ve İran arasında paylaşılamadığını anlattı.

Batman Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen konferansta Batman ve yöresinin tarihi: İlk Çağlardan Osmanlı Hakimiyetine Kadar; Üç dünyanın kavşağı: Yukarı Dicle Havzası; Kipani'den Cipas'a: Antik Çağ'dan Ortaçağ'a Batman ve Yöresi; Roma- Pers hududu: Batman Çayı, Amida, Cipas, Martypolis, Chlomaron, Aphum, Nisibis, Dara; Yeni bir dünyanın eşiğinde: İslam hakimiyeti, El-Cezire: Diyar-ı Bekr, Diyar-ı Rebia, Diyar-ı Mudar, Şeybaniler, Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklu hakimiyeti ve Beylikler; Artuklulardan Eyyubilere bir başkent: Hısn Keyfa Eyyubileri, Karakoyunlular- Akkoyunlular, Osmanlı'ya geçiş ve Batman ilgili merak edilenler başlıkları ele alındı.

Doç. Dr. Çevik, Mezepotamya’nın kutsal mekan olduğuna vurgu yaparak, “Bu bölgelerde yapılan medreselerden büyük ilim adamları çıktı. Bu topraklar kutsaldır.” dedi. Doç. Dr. Çevik, ayrıca Hasankeyf'in tarihteki önemine dikkat çekerek, “Hasankeyf Köprüsü Artuklular tarafından yapıldı, köprünün yıkılmasıyla Hasankeyf tarihinde dönüm noktaları yaşandı. Tarihi ilçe Hasankeyf, inşaat konusunda en parlak dönemini Eyyubiler döneminde gördü.” ifadelerine yer verdi.

Mezopotamya'nın tarihi boyunca her döneminde dikkatleri üzerine çektiğini belirten Doç. Dr. Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Abbasilerin zayıflaması sonucunda bu bölgede yerel emirlikler çıkmıştır. Artuklu beyleri Hasankeyf'e yerleşmesiyle buraya köprü yapmışlardır. Bu köprünün yıkılmasıyla Hasankeyf'in de kaderi değişmiştir. Eyyubiler Hasankeyf'i imara açmışlardır, en parlak dönem de yine Eyyubilerde yaşanmış. Ayrıca 'Batman' adına ilk kez Akkoyunlu kaynaklarında rastlıyoruz, bu da 15. yy kaynakları. Bu bölge Osmanlı tarihinde önemini yitirmiştir. Bunun nedeni Osmanlı- İran arasındaki çekişmelerden kaynaklanmıştır. Yani Şii- Sünni çatışmaları.”

Konferansa idari, akademik personelin yanı sıra öğrenciler de katıldı. Yoğun katılımın gerçekleştiği konferans soru- cevap şeklinde devam etti. Konferansa katılımlarından dolayı Üniversite Rektörü Prof. Dr. Uluçam, Doç. Dr. Çevik'e teşekkür edilerek plaket ve çiçek verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler