KCK ana davasında 4 yıla yakın Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu kaldıktan sonra dün tahliye edilen Batman Eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, tahliye edilmesinden dolayı buruk bir sevinç yaşadığını, içeride tutuklu bulunan tüm siyasi tutukluların bırakılmasıyla mutluluğunun artacağını söyledi.
Çocukları ile hasret gideren Kalkan, barış süreciyle ilgili olarak son dört beş aydan bu yana çok hızlı gelişmelerin yaşandığını belirtti. Özellikle Habur olayı ile birlikte iki tarafın da tecrübesizliğinden kaynaklı bir kaza yaşandığını aktaran Kalkan, "Ama bu sefer iş sıkı tutuluyor kontrollü bir şekilde yürüyor. Bu nedenle hem halkın hem demokratik kamuoyunun beklentileri çok yüksektir. Çünkü bu coğrafyada bu sorundan kaynaklı çok can yitirildi ekonomik kayıplar çok yüksek. İmralı’nın devrede olması hem Türkiye halkları hem de Kürtler açısından büyük önem arz ediyor. Büyük bir şanstır aynı zamanda” dedi.
Cezaevlerinde 8 binden fazla Kürt siyasetçinin tutuklu olduğunu belirten Kalkan, "Gerek kamuoyunun gerekse bu coğrafyada yaşayan insanların, barışa hasret Türkiye halklarının beklentilerinden kaynaklı yoğun ilgi gören bir davaydı. Ancak beklentilere cevap olunamadı. Bizim beklentimiz umudumuz tüm tutukluların serbest bırakılmasıydı ancak çok az sayıda bir tahliye gerçekleşti" diye konuştu.
Barış ikliminin bu coğrafyada hakim olması açısından tutukluların bırakılmasının kısmi bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydeden Kalkan, "Bu konuda özellikle başbakanın büyük bir rol oynaması lazımdır. Sayın başbakan halkın içerisine giren bir başbakandır. Halkın acılarını yaşayan, yer yer horlanan iktidar tarafından dışlanan bir başbakandır. Bunu bilen bir başbakanın bu yapılan siyasi operasyonlara son vermesi lazımdır. Yasal düzenlemeler yapıp hukuku işler duruma getirmesi lazım. O zaman yargı buna uymak zorundadır" şeklinde konuştu.
“BURUK BİR SEVİNÇ YAŞIYORUM”
Tahliye edildiği için buruk bir sevinç yaşadığını ifade eden Kalkan, “Şu an KCK davasından içeride bulunanlar belediye başkanları, meclis üyeleri, yani halkın siyasi önderleridir. Bu da barışı olumsuz yönde etkilemektedir. Bundan dolayı çok buruk bir sevinç yaşıyoruz. Elbette insan ailesine sevdiklerine, kentine kavuştuğu zaman mutlu oluyor. Ama mutluluk bütün parçaların bir araya gelmesiyle daha büyük bir önem arz ediyor" ifadelerini kullandı.
Yaşanan çözüm sürecine ilişkin de konuşan Kalkan, "Kürtlerin ayrılma gibi bir talepleri de yok. Türkiye kamuoyunda en büyük kaygı ülkenin bölünmesidir. 93 yılından sonra özerlik veya yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gibi yumuşak taleplere geçildi. Bundan dolayı şu anki atmosfer hem iyi hem de beklentiler kamuoyunun kabul edeceği bir seviyeye geldi. Bundan dolayı bu süreçten büyük beklentimiz var. İnanıyoruz ki kısa sürede ülkede yaşayan halklar barış sürecine şahitlik edecektir" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz