Batman İl Taşkın Kurulu Koordinasyon Toplantısı, Vali Yardımcısı Mustafa Adil Tekeli başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Tekeli’nin yanı sıra kaymakamlar, DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcısı M. Fırat Tutşi, 103. Şube Müdürü Veysi Kanat ve ilgili kamu kurum yöneticileri katıldı. Toplantının başında, yaşanan taşkınların sebepleri ve alınması gereken önlemler konusunda Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü tarafından katılımcılara sunum yapıldı.
Vali Yardımcısı Mustafa Adil Tekeli, toplantıda yaptığı açış konuşmasında taşkınların birinci sebebinin şiddetli ve aşırı yağışlar olduğuna dikkat çekerek, “Son dönemlerde, ülkemizin değişik bölgelerinde meydana gelen taşkınlarda, 1 yılda düşmesi gereken yağış miktarının üçte biri 48 saatte düşmüştür. Şiddetli ve aşırı yağışlar dışında, dere yataklarına yapılan müdahalelerin taşkınlara yol açan en önemli unsur olduğunu dikkatinize sunuyorum. Yerleşim yerleri içinde kalan dere yataklarında görülen yapılaşma ile dere kesitlerinin daraltılmasının taşkınların gerçekleşmesinde önemli rol oynadığı aşikârdır. Dere yataklarına tekniğe aykırı ve izinsiz menfez veya köprü yapılması da taşkın tehdidini önemli ölçüde artırmaktadır.” şeklinde konuştu.
Toplantıda taşkınlarda olumsuz rol oynayan durumlar masaya yatırılırken 2 önemli etkene dikkat çekildi.
Bu etmenlerden birincisi dere yatağına kanalizasyon şebekesi döşenmesi, tekniğe aykırı bent veya dolgu yapımı, moloz, sanayi ve evsel atıkların dere yataklarına atılması ile dere yatağının üstünün kapatılarak yerleşime açılması şeklinde özetlendi. Diğer önemli sebep ise yamaçlarda gerçekleştirilen plansız yapılaşma ve tekniğe aykırı yol açma çalışmaları ile dere yataklarından kaçak olarak kum ve çakıl alımı olarak gösterildi.
Toplantıda ağırlıklı olarak Batman'da yaşanan sel baskınlarının engellenmesi, can ve mal kaybına neden olmasının önüne geçilmesi ve bu konuda özellikle akarsu ve dere yataklarının ıslahı ile mevcut köprü ve menfez alanında ihtiyacın projelendirilerek bir an önce inşaatlarının başlatılması gibi konular görüşüldü.
Taşkınlardan en az zararla çıkılması için Batman'da bulunan taşkın kontrol tesislerinin amaçlarına uygun olarak işletilmesi, tesislerden kapasiteleri yetersiz görülenlerin ise yenilenerek olası bir taşkında etkin bir biçimde faaliyet gösterebilir hale getirilmesi gibi konularda da görüş alışverişinde bulunuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz