BATMAN (İHA) - Batman Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren 'Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Birimi'nde görevli psikolog Ümit Taş, Batman'da aile içi şiddetin yoğunlukta yaşandığını söyleyerek, son 6 ayda intihar girişiminde bulunan 41 bayan ve 2 erkek olmak üzere 43 kişinin destek almak için kendilerine başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Birimin 2006 Mayıs ayında faaliyete geçtiğini belirten psikolog Taş, daha önce intihar girişiminde bulunan ve intihardan önce kriz geçiren vakalarla ilgilendiklerini ifade etti. Psikolog Taş, intihar girişiminde bulunan 43 kişinin yanı sıra intihar öncesi kriz geçiren 28 bayan toplam 33 kişinin de birime başvuruda bulunduğunu ve bunlara da psikolojik destek verildiğini kaydetti. Görüştükleri bu kişilerden olumlu sonuçlar aldıklarını dile getiren Taş, intihar girişimlerinin başında aile içi şiddet, çocukların ebeveynleriyle iletişim kuramamaları ve karşı cinsle sorunların geldiğini savundu. Ev hanımı ve ev kızlarının yanı sıra öğrencilerde de bunları gördüklerini dile getiren Taş, intihar vakalarındaki yaş aralığının ortalama 15-34 arası olduğunu aktardı.
Psikolog Taş, Batman'ın hızlı bir değişim yaşadığını da vurgulayarak, "Değişim yaşayan sosyal toplumlarda bu tip olaylara kısmen rastlanıyor. Nedenlerin başında aile içi şiddet, karşı cinsle sorunlar ve ebeveyn çatışmaları göze çarpıyor. Daha çok bu sebeplerle bize geliyorlar. Yaş grubu genelde öğrencilerde 15-24 arasıdır. Ev hanımların çoğu ise okur yazar değil. Ev hanımı ve ev kızlarının yaş aralığı ise 15-34 arasıdır" diye konuştu.
Batman'da insanların daha önce psikologa gitmeye soğuk baktığını, ancak bu yanlış düşüncenin gün geçtikçe kalktığını ifade eden Taş, "Bu birim açıldığında birçok kişi çekinerek geliyordu. Birçok kaygıları vardı. Bu yavaş yavaş kırıldı. Artık hiç ummadığımız kesimlerden, mesleklerden ve hatta kapalı insanlardan bile psikologa gelme eğilimi artmaktadır" dedi.
Psikolog Ümit Taş, intihar girişiminde bulunan vakaların dışında okul ve sınav kaygısı, alkol bağımlılığı, cinsel sorunlar, taciz, tecavüz, evlilik, ruhsal hastalık, iş kaybı ve evsiz kalma gibi sorunlardan dolayı kriz geçirip kendilerine başvuran insanların da bulunduğunu söyledi. Son 6 ayda bu gerekçelerle 28 bayan ve 5 erkeğin kendilerine müracaat ettiğini açıklayan Taş, "İlk müdahaleyi yaptığınız zaman, kişileri içinde bulundukları o psikolojik yoksulluktan, o kötü durumdan kurtardığınız zaman bir sonraki aşama olan intihara eğilimlerini de otomatik olarak azaltmış oluyorsunuz. Bu, bizim için çok önemlidir" şeklinde açıklamalarda bulundu.