Batman Belediyesi Sağlık Merkezi doktorlarından Mahmut Çiftçi Afgan sığınmacıların tedavileri için gerekli olan ilaçların karşılanamadığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Batman Belediyesi Sağlık Merkezi doktorlarından Mahmut Çiftçi bugüne kadar tıbbi yardıma ihtiyaç duyan ve sağlık merkezine başvuran herkese ücretsiz tedavi hizmeti verdiklerini, özellikle iç savaş ve değişik sebeplerle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan çok sayıda sığınmacının da artan tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak için sağlık merkezi olarak çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Son dönemde özellikle Afgan sığınmacıların tedavileri için gerekli olan ilaçların karşılanamadığını ve bunun ciddi bir sorun olduğunu belirten Çiftçi, "Suriyeli sığınmacılar için anlaşmalı eczaneler yoluyla ilaç sorununun giderilmesi yönteminin Afgan sığınmacılar içinde sağlanılması insani, vicdani, tıbbi ve her şeyden önemlisi kamusal bir zorunluluktur” dedi.
5 AYDA 2 BİN 581 HASTA TEDAVİ EDİLDİ
Batman Belediyesi sağlık merkezi olarak herkese eşit, ücretsiz ve anadilinde sağlık hizmeti politikasına uygun şekilde çalışmalarını yürüttüklerini aktaran Çiftçi, "Bu kapsamda sadece bu yılın Ocak ayından Mayıs ayına yaklaşık 5 aylık süre içerisinde 2 bin 581 şahsın muayenesi yapılmış, gerekli tetkikleri yapıldıktan sonra tedavileri tarafımızca ücretsiz olarak karşılanmıştır. Merkezimizde ve sahada kızamık, suçiçeği, uyuz gibi bulaşıcı hastalıklar tespit edilmiş ve bunlar ile ilgili gerekli bildirimleri İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne yaptık. Bu bulaşıcı hastalıkları başlarda Suriyeli ve Afgan sığınmacılarda tespit ettik, ancak ilerleyen zamanlarda yerleşik vakalar olarak kentin muhtelif bölgelerinde de bunları gördük. Tespit ettiğimiz bu vakalar sonrası Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce yapılan etkili aşılama çalışmaları sayesinde bu hastalıkların yayılma hızı ciddi bir şekilde azaltıldı ve zaman içinde önlenebildi" şeklinde konuştu.
"SIĞINMACILAR İÇİN İLK BAŞVURU MERKEZİ DURUMUNDAYIZ"
Sağlık merkezi olarak özellikle Suriyeli ve Afgan sığınmacılar için ilk başvuru merkezi olduklarını kaydeden Çiftçi, "Bunun da en önemli nedeninin tamamen ücretsiz olarak verilen sağlık hizmeti ve ana dillinde sağlık hizmeti sunma ilkemizin ana belirleyici faktör olduğunu gözlemliyoruz. Şu anda Afgan sığınmacılar ile ilgili bir iletişim sorunumuz var. Bu sorunun giderilmesi için de birtakım çalışmalar yapacağız" diye konuştu. Suriyeli ve Afgan sığınmacıların diğer kamusal sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti almalarında da olumlu ilerlemelerin olduğunu anlatan Çiftçi, "Ancak Afgan sığınmacıların muayene ve tetkikleri sonucu düzenlenen tedavileri için gerekli olan ilaçları halen karşılanmıyor. Acilen çözülmesi gereken bir sorun. Vilayetçe ilimizdeki çeşitli eczanelerle yapılan anlaşma gereği tedavi bedelleri karşılanan Suriyeli sığınmacılara tanınan bu hak, bir an önce Afgan sığınmacılara da tanınmalı. Kronik hastalıklardan kaynaklı ilaç kullanımı ihtiyacı yanı sıra çok çeşitli hastalıklardan kaynaklı ilaç talebinin sadece Belediye sağlık merkezimizce karşılanması mümkün değil. Sağlık merkezimiz kısıtlı bütçesiyle bu hizmeti vermiştir ve bundan sonra da vermeye devam edecektir. Ancak belirttiğim hususlarda sorumluluk sahibi kurumların da bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmesi çok önemli. Tekrar ifade etmem gerekirse Suriyeli sığınmacılar için anlaşmalı eczaneler yoluyla ilaç sorununun giderilmesi yönteminin Afgan sığınmacılar içinde sağlanılması insani, vicdani, tıbbi ve her şeyden önemlisi kamusal bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz