Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nın desteğiyle Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Veteriner Fakültesi’nde kurulan modern laboratuvarlar hizmete girdi. Laboratuvarlar Türkiye’nin gıda üssü durumundaki Balıkesir için önemli bir eksikliği giderecek.
GMKA’nın 2011 yılında çıktığı Mali Destek Programları sonuç vermeye başladı. İki farklı konuda çıkılan destek programlarından destek alan firma ve kurumların projeleri tamamlandı. Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen BAÜ Veterinerlik Fakültesi’nin Gıda ve Klinik Biyokimya Laboratuvarı Kurulması Projesi tamamlanarak, tanıtım toplantısıyla hizmete girdi.
Toplantıya, BAÜ Rektörü Prof.Dr. Mahir Alkan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Seyrek, GMKA İzleme Değerlendirme ve Raporlama Birimi Uzmanı Dr. Kasım Özek, Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mukadderat Gökmen, fakültenin öğretim üyeleri, veterinerler ve üreticiler katıldı. Projenin açılış toplantısında konuşan Rektör Alkan, üniversite olarak bilgi üretme faaliyetlerinin yanı sıra sosyal sorumluluklarının da olduğunu belirterek, “Gıda üretimi konularında Balıkesir’in Türkiye’de lider bir konumda olmasının gereğini yerine getirdik.” dedi.
Rektör Alkan, Veteriner Fakültesi'nin kurulmasından bu yana 2 yıl geçmesine rağmen çok önemli başarılara imza attığını söyledi. Alkan, “Bu tip projeler gıda üssü bölgemiz için çok önemli. Balıkesir üretim konularında Türkiye’de lider bir şehir olmanın gereğini yerine getirecektir. Burada üreticilerin gerek ürettiklerinin analiz edilmesi gerekse karşılaştıkları sorunların tespit edilmesi noktasında Üniversite olarak üzerimize düşeni yapma azim ve kararlılığı içerisindeyiz. Başta Fakültemiz yönetimi ve hocaları olmak üzere projemizi destekleyen herkese ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mukadderat Gökmen'in proje koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ve 220 bin lira bütçesi olan proje ile Balıkesir'in gıda ve hayvancılık sektörüne hizmet verecek laboratuvarı ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacak. Kurulan laboratuvarda, başta küçük hayvancılık işletmeleri olmak üzere pek çok işletmenin analizleri yapılabileceği gibi gıda analizleri, hayvanlardaki bakteriyel hastalıkların teşhisi de yapılabilecek. Bunun yanında Veteriner Fakültesi öğrencilerinin teorik eğitimlerinin uygulama eğitimleri yolu ile bilgilerini pekiştirecek. Ayrıca bölgede yaygın olarak yer alan hayvansal ürünleri üreten ve pazarlayan işletmelere hijyen ve sanitasyon hizmetinin sunulması ve veteriner polikliniklerinin, serbest veteriner hekimlerin ve hayvan yetiştiricilerinin getirdikleri kan, süt ve serumların analizleri yapılacak.
Hayvancılık sektöründe hem hayvan sağlığının korunması hem de insan sağlığının korunmasına katkı sağlamak da projenin özel amaçları arasında yer alıyor. GMKA proje bütçesinin yaklaşık yüzde 75'ini Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı'ndan karşılayarak projeye 198 bin liralık bir katkı sağladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz