ANKARA (ANKA)- Deri ihracatçı birlikleri, odalar ve sanayi dernekleri "Seyahat eşyası, el çantaları ve benzeri mahfazalar ithalatı"na korunma önlemi getirilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurdu. Başvuru yapan meslek kuruluşları, ürünün imalatını yapan üreticilerin yüzde 90'ını oluşturuyor.
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, İstanbul Umum Saraçlar Odası ve Saraciye Sanayicileri Derneği, seyahat eşyası ve el çantaları ithalatına korunma önlemi getirilmesi için Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvurdu. Meslek kuruluşları söz konusu ürünlerin ithalatının yerli üretime verdiği zararlardan yakındı. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verileri ise meslek kuruluşlarını haklı çıkarttı.
ARTIŞ TEHDİT EDİYOR
Müsteşarlık tarafından yapılan incelemede yerli üretim üzerindeki tehdidin başlıca nedeninin son yıllardaki "Artan ithalat" olduğu belirlendi. Müsteşarlığın verilerine göre, bavul ve benzeri eşyaya ilişkin ithalat 2004 yılında büyük bir sıçrama göstererek bir önceki yıla göre yüzde 91 oranında arttı. İthalat oranı 2005 yılında da yüzde 32 yükselerek, 2006 yılında da bu seviyesin korudu. İthalatın yerli üretime oranı ise 2004 yılında yüzde 149'a, 2006 yılında ise yüzde 159'a yükseldi.
ÇANTA İTHALATI EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI
Plastik tekstilden üretilen çanta, cüzdan ve benzeri eşyaların ithalatı ise Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın verilerine göre, 2003 yılında 41 milyon adet ile en yüksek seviyeye ulaştı. İthalat 2004-2005 yıllarında azalırken, 2006 yılında yeniden artış göstererek 30 milyon adet olarak gerçekleşti. Oransal olarak bakıldığında ithalatın yerli üretime oranı 2003 yılında yüzde 194 ile en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllara göre gerileyen bu oran 2006 yılında yeniden artış göstererek, yüzde 166 olarak gerçekleşti. Deri ve diğer malzemelerden üretilen çanta, cüzdan ve benzeri eşyaların ithalatı 2005 yılına kadar dalgalı bir seyir izledi. Geçen yıl ise bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artarak, en yüksek seviyesine ulaştı. İthalatın yerli üretime oranı ise 2005'te yüzde 154 iken 2006'da yüzde 293 seviyesine çıktı.
İTHALAT YERLİLERİN FİYATINI KIRIYOR
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın incelemesine göre, yurt içinde ve yurt dışında üretim yapmada karşılaşılan maliyet faktörleri arasındaki fark, yıllar arasında gittikçe açıldı. Geçen yıl ise en yüksek seviyesine ulaştı. Meslek kuruluşlarının başvuru konusu olan eşyalar, 2006 yılı için ülke ayrımı yapılmaksızın incelendiğinde, ithal birim fiyatlarının yerli üreticilerin satış fiyatlarını kırdığı gözlendi. Söz konusu durum bavullarda yüzde 38, kadın, spor, sırt ve evrak çantalarında yüzde 9, cüzdanlarda yüzde 40 ve benzeri mahfazalarda ise yüzde 33 oranında yerli üreticilerin satış fiyatlarını kırdı.