“Plazma ve Uygulama Alanları” konulu konferans vermek üzere Bayburt Üniversitesi’nin konuğu olan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Öksüz, plazma yöntemleri sayesinde gelecekte savaşların tankla ya da tüfekle değil, bilgisayar ve ateşleme sistemlerinin çökertilerek gerçekleşeceğini söyledi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi salonunda düzenlenen konferansta konuşan Doç. Dr. Öksüz, plazma yöntemini, uygulama alanlarını, endüstriyel problemlerini ve avantajlarını anlattı. “Plazma, nanotekoloji üretmek için kullanılan yöntemlerden biridir.” diyen Doç. Dr. Öksüz, şu bilgileri verdi: “Bu yöntemi, yeni maddeler/malzemeler oluşturma amaçlı kullanabilirsiniz. Plazma, elektron ve iyonların birlikteliğidir. Multidisipliner bir çalışma alanıdır. Nükleer mühendisler, sağlıkçılar, tıpçılar, fizikçiler, biyologlar, elektronikçilerin de dahil olduğu çok geniş bir mesleki alanda kullanılıyor bu yöntem. Bu alanda Nobel ödülü almış henüz iki kişi var; bakir ve henüz keşfedilmemiş yönleri olan çok yeni bir alan olduğunu bundan da anlayabiliriz. Plazma yöntemlerini birçok endüstriyel alanda kullanabiliyoruz. Örneğin, sağlık alanında kullanılan implant malzemelerde (protezler), uçak malzemelerinin ömrünü uzun tutmada.. İletken camları, sert maddeleri plazmayla sökebiliyorsunuz. Kaplamalarda nanoparçacıkları kullanarak nanokap yapıyoruz. Plazma ve LCD televizyonlarda kullanılabiliyor. Plazma tekniği sayesinde kimyasal reaksiyonla maddenin yüzeyinde değişiklik yapabiliyorsunuz. Plazma ortamında nanoparçacıkları kullanarak yüzeyleri değiştirebiliyoruz. Örneğin, kot kumaşının yüzeyinin rengini değiştiriyoruz plazma yöntemiyle. Yüzeyin yapışma özelliğini değiştirebiliyorsunuz. Yüzey, daha sıkı yapışır hale gelir ya da su tutar. Bunu dişlerde uyguladık ve oldukça başarı elde ettik. Dişleri yapıştırmada ‘kimyasal’ kullanmak yerine ‘plazma’ kullandık. Biri yüzeyde suyu tutarken, biri suyu akıtıyor.. ABD de bu yöntemle ‘kir tutmayan cam’ olarak piyasaya sunuyor bunu. Örümcekağı gibi nanofiberler üretiyoruz.”
Plazma yönteminin ve diğer nanotekniklerin pahalı ve dezavantajlarının da olmasına rağmen piyasaya gündelik hayatı oldukça kolaylaştıran ve bir zamanlar hayal olarak görülen yepyeni pratik ürünler kazandırdığına dikkat çeken Öksüz, “Plazma, diğer yöntemlere göre daha avantajlı, çünkü kimyasal tüketmiyoruz. Plazma, gaz halinde kapladığınız bir numunede kimyasal alımını en aza indirger. İlaç yapımında da kullanıyoruz. Bunların yanı sıra atmosferik basınç, plazmanın en önemli özelliğidir. Bu teknikte önce yüzeyde bir plazma oluşturuyorsunuz. Bu plazmayla rüzgar oluşturabilir ve bu yolla çaktığınız çakmağın ateşini söndürebilirsiniz. Buna paralel, son amaç olarak ‘motorsuz uçak’ yapma çabasındayız. Kanatlarda rüzgar oluşturup sürtünmeyi azaltarak bu yolla uçağı havalandırabilirsiniz. Henüz yeterli hıza ulaşamadık. Amerika’da bu konuda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımız devam ediyor. Uçaklarda sürtünmeyi azaltarak sesin 5 katı hızda uçabilecek uçaklar yapmak plazma yöntemi sayesinde mümkün. Plazma yöntemi sayesinde aynı zamanda uçağa radara yakalanmama özelliği kazandırabiliyorsunuz. Bu alanda Ruslar çok başarılı çalışmalar gerçekleştirmekte. Plazma yönteminin/tekniklerinin birçok uygulama alanı bulunmakta. Örneğin, yüzey temizliğinde kullanılır. Tıbbi aletlerin, tekstil ürünlerinin cam yüzeylerin ve dişlerin temizliğinde kullanılır. Gıdada da sterilizasyon amaçlı kullanılır. Örneğin fındık ve fıstıktaki aflatoksinleri yok etmek için.. Ambalaj sanayiinde kullanılıyor. İnşaatlarda da kullanılabilir. Plazma yöntemiyle çalıştığımız konulardan bir diğeri de ‘smartglass’ denilen ‘akıllı cam’ ile bir ‘camı görünebilir ya da görünmez’ hale getirebilirsiniz. Güneş ışığını geçiren ya da geçirmeyen camlar. Plazma tekniklerini kullanarak uzayda hayat varmış gibi uyduyu daha uzaklara yollayabiliyorsunuz. Mikroçipler yapabilirsiniz bu yöntemle. Yünlü kumaşları artık çamaşır makinesinde çekmeden yıkamak mümkün olacak. Özellikle uçaklarda moleküllerin yapısını değiştirebilir/yeni moleküller oluşturabilirsiniz. Düşünün ki, ileride savaşlar tankla ya da tüfekle olmayacak; elinde bu güçlü teknolojiyi bulunduran ülke, rakibinin elektronik sistemlerini yok ederek uçağı düşürecek. Düşmanın bilgisayar sistemi çökecek ya da ateşleme sistemi yok olacak. ‘Elektronik sistemlerin uzaktan yıkılması..’ Bizim yaptığımız çalışma da buna yönelik. Ayrıca, enerji transferi yöntemiyle karşıdaki lambaları yaktık. Bu da kısa devre yaparak ‘bilgisayar devrelerini yakabilmek’ demektir. Toplumsal olaylarda da artık bu yöntem kullanılıyor: Biber gazı yerine elektromanyetik dalgalar gönderiyorsunuz insanların üzerine.. Ne var ki pahalı bir yöntem, ekonomik değil” dedi.
Mühendislik Fakültesi tarafından düzenlenen ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Şimşek, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın, fakültenin akademik personeli ile öğrencilerin katıldığı konferansın sonunda konuk öğretim üyesi Doç. Dr. Lütfi Öksüz’e çini tabaklı teşekkür plaketi takdim edildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz