Bahar bayramı olarak bilinen Hıdırellez, Bayburt'ta düzenlenen etkinliklerle kutlandı.
Peygamberlerden Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas'ın buluşarak dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan Hıdrellez, yurdun dört bir yayınında olduğu gibi Bayburt'ta da kutlandı.
Belediye başta olmak üzere Bayburt İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'nin organizesiyle Aslandağı'nda kutlamalar gerçekleşti.
Aslandağı mesire alanındaki kutlamalara Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Adnan Okumuş, Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Bayburt il Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Çarpatan, Belediye Başkan Yardımcısı Burak Görgülü ve vatandaşlar katıldı.
Hıdrellez kutlamalarına katılan gençler, kendini davul zurnanın ritmine bıraktı. Baharın habercisi Hıdrellez Bayramı kutlamalarında Aslandağı'nda coşkulu saatler yaşandı. Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü'nün folklor ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi.
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat kutlamalar ile ilgili yaptığı açıklamada 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gecenin Hıdrellez olarak tespit edildiğini belirterek şunları kaydetti: "Rivayetler Hıdrellez'in Hz. Hızır ve Hz. İlyas'ın buluştuğu gün olarak tespit edildiği yönündedir. Bahar bayramının ne zamandan beri kutlandığını veya hangi medeniyet tarafından kutlandığını tam olarak bilmiyoruz. Mezopotamya'da, Anadolu kültüründe kutlandığı, İslam öncesi Orta Asya'da Türkler tarafından kutlandığı tespit edilmektedir. İsimden hareketle bir şey söylemek gerekirse Hızır ile İlyas vahiy kültürünün isimleridir. Hz. İlyas peygamberdir. Hızır'da kendisine ilim ve hikmet verildiği hadis-i şeriflerde rivayet edilen bir isimdir.
Kültürümüzde Hızır ismi birçok yerde zikredilmektedir. 'Kul sıkışmadıkça Hızır yetişmez' deriz. 'Hızır'ın yardımı ile şu işler oldu' deriz. Başı dertte olan birisinin o dertten kurtuluşunu Hızır'a bağlarız. Aşılamayacak dağları aşan birisine 'Hızır yardım etti' deriz. Ninelerimiz bize dua ederken ' Hızır yardımcın ola, Hızır yoldaşın ola' diye de dua ettiklerini tespit etmişizdir. Dolayısıyla insanlık kültürünün temelinde vahiy vardır. Mezopotamya diyoruz. Kur'ân-ı Kerim'den önceki bir medeniyettir. Orta Asya Türk kültürü Kur'ân-ı Kerim'den önceki bir medeniyettir. Buna karşın orada da Hıdrellez var. Demek ki orada da Hızır ve İlyas var. Çünkü bunlar ilahi sistemin Hz İsa'ya, Hz. Musa'ya ve diğer peygamberlere öğrettiği isimlerdir. Bizim kültürümüze de yansıması ile gelmiştir."
Eskiden köylerde Hıdrellez gününde genelde pikniğe gidildiğini hatırlatan Başkan Polat, "Koyunlar kesilirdi. Bunlar çoğunlukla da bir türbenin olduğu yerde organize edilirdi. Bizim buralarda rastlamazsak da Anadolu'nun birçok yerinde 'Hıdırlık Tepesi' diye isimlendirilen yerler vardır. Bunların mutlak surette bir hikâyesi bulunmaktadır"dedi.
Katılanlara ve organizasyonda emeği bulunanlara teşekkür eden Başkan Polat, baharın ülkeye huzur, mutluluk, kalkınma ve bereket getirmesini temenni etti ve Hıdrellez gününü kutladı.
Bayburt İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Adnan Okumuş ise Türk-İslam âleminde Hıdrellez'in önemli günlerden bir gün olduğunu hatırlatarak, "Hıdrellez baharın müjdecisi olduğu gibi Hızır'ın sıkışan insanlara yardım etmesini de bize hatırlatmaktadır. Aynı zamanda tabiatın canlanmasını ve ağaçların yeşermesini de haber veriyor. Bu gün eskiden köylerde şenlikler yapılarak kutlanıyordu. Biz de bu sene Kültür Turizm İl Müdürlüğü olarak Belediyemiz, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaremiz organizesiyle bu bayramın tekrar eski şaşaalı günleri yaşaması dilekleriyle bu bayramı kutladık. Hayırlı olsun diyorum" açıklamasını yaptı.
Daha sonra kutlamalar çerçevesinde Belediye tarafından vatandaşlara öğlen yemeği dağıtıldı.
HIDRELLEZ NEDİR?
Hıdırellez ya da Hıdrellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs'tan başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Kur'an'da Kehf suresi'nde 65. ayette "Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiş, kendisine tarafımızdan bir ilim öğretmiştik" denilir ki açık olarak denilmese de bunun Hızır olduğundan bahsedilmektedir.
Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.
Anadolu'nun bazı yerlerinde baht açma, sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme, yoğurt mayalama gibi bu gün yapılan çeşitli gelenekler de bulunmaktadır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz