Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, 2013 yılının Diyarbakır surları yılı ilan edilmesi durumunda surların UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine gireceğini ifade etti. Surların çevresinin 8 ay boyunca temizleneceğini belirten Baydemir, yeni alınan karar göre burçların çevresindeki hiçbir yapının yüksekliğinin surları aşmayacağını dile getirdi.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Baydemir, “2013 yılı Diyarbakır Surları Yılı Olsun” kampanyası dolayısıyla gazetecilerle Dedeman Otel'de bir araya geldi. 8 bin yıllık tarihiyle Diyarbakır surlarının çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ifade eden Baydemir, bu emaneti gelecek nesillere aktarmanın bir ödev olduğunu belirtti. Diyarbakır surlarının yeniden restorasyona alınmasıyla ilgili olarak sürecin 2012 yılının ocak ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla başladığını ifade eden Baydemir, 2013 yılının Diyarbakır surları yılı ilan edilmesini istediklerini, böylece surların UNESCO Dünya Mirası listesine alınacağını kaydetti. Baydemir, şöyle konuştu: “Bu günlerde kritik bir aşamada bulunuyoruz. Neden Diyarbakır surları 2013 yılı için 2013 yılı neden Diyarbakır surları yılı ilan edilmesini istiyoruz. Çünkü 2013 yılı Diyarbakır surları yılı ilan edilirse 2014’te Diyarbakır UNESCO kültürel miras listesine girmeyi başaracak. Ama şayet bu gecikme olursa bu 2015, 2016, 2017 yılına sarkacaktır. Daha dazla geç kalmamak için 2013 yılı bir aciliyet arz ediyor. 2013’ü surlar yılı ilan edelim.”
2013 yılının ‘Diyarbakır surları yılı’ ilan edilmemesi durumunda resmi olmamakla birlikte bu yılı yine de ‘surlar yılı’ olarak kabul edilmesini gazetecilere teklif eden Baydemir, bütün resmi yazışmalarda Diyarbakır surları kampanyasında kullanılan logosunun eklenebileceğini dile getirdi. Bir yıl boyunca logonun bu şekilde kullanılabileceğini dile getiren Baydemir, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün yazışmalarda kullanılacağımız resmi yazışmalarda kendi kuruluşumuzun amblemi yanı sıra hep beraber oluşturacağımız Diyarbakır suları kampanyasının logosunu kağıdın diğer yanına ekleyelim. Bir yıl boyunca bütün yazışmalarımızda surların logosu ile birlikte 1 yılı geçirelim. 1 yılı hep beraber yaşayalım.”
Bunu Kültür Bakanlığı'ndan istediklerinin altını çizen Baydemir, Türkiye’deki bütün kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılmasını çok arzu ettiklerini belirtti. Baydemir, “Türkiye’deki bütün kamu kurum ve kuruluşları için. Eğer 2013 yılı Diyarbakır surları yılı seçilirse aynı logoyla yazışmalar yapılsın. Bu projeler yapılsın. Bu restorasyonlar tanıtımlar yapılsın. UNESCO’nun dosyası hazırlansın ve 2014 yılında Diyarbakır’ın UNESCO yoluna çıkmış olduğu hayırlı yolculuk başarıyla sonuca ulaşsın.”
“HİÇ BİR YAPI SURLARIN YÜKSELİĞİNİ AŞMAYACAK”
Baydemir, surlarla ilgili olarak yapılan yeni planda hiçbir yapının surların yüksekliğini aşmasına izin verilmeyeceğini ifade ederek, “Yeni planda temel hedefimiz surun yüksekliğini aşan bütün binaların surun yüksekliğinin neredeyse altına getirmek ya da eşiğine getirmek. Bundan böyle sur içi bölgesinde yapılacak hiçbir yapı surların yüksekliğini aşamaz.” şeklinde konuştu.
Surların temizlenmesiyle ilgili olarak İş-Kur’dan 90 kişilik bir projenin geçtiğini müjdeleyen Baydemir, bütün surların 8 ay boyunca temizleneceğini kaydetti. Baydemir, “Büyükşehir Belediyesi ve İş-Kur ortaklığıyla 90 kişilik bir ekip bütün burçları tertemiz hale getirecek. Şüphesiz bu temizlikten sonra bütün surların kapısı demirlerle o kapılar kapatılacak.” ifadelerine yer verdi.
"HİÇ BİR KENT DİYARBAKIRLA BOY ÖLÇÜŞEMEZ"
Hayatı boyunca Çin Seddi’nden Yeni Delhi’ye, New York’tan Washington’a, İskandinav ülkelerine kadar pek çok medeniyetin, inancın boy gösterdiği coğrafyaları gezdiğini ifade eden Baydemir, her kentin kendine münhasır bir kimliği olduğunu kaydetti. Osman Baydemir, “Dünyada benim nazarımda hiç bir kent Diyarbakır ile boy ölçüşemez. Bu mistizmi başka bir kentte görmek mümkün değildir. Vallahi, billahi, tallahi bu bereketi başka bir memlekette görmek mümkün değildir. Neredeyse 100 yıldır dünyanın hangi kentinin başına böyle bir bela gelseydi, o kentin insanları şu anda bambaşka olurdu. Bu kent ne kadar kadimse bu kentin insanları da o kadar o kadim kentten beslenmiştir. 30 yıldır kesintisiz bir savaş var bu kentte. Ama bu kentin insanları onurlu dimdik. Avuç açmıyor bu kentin insanları. Bizim bu mirası, hanları, hamamları, camileri, sahabe türbelerini, kiliseleri, havraları bu ortak mirası taşımak gibi bir ödevimiz var.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz