CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın gizlice çekilen görüntülerden oluşan bir video nedeniyle görevinden ayrılmasını analiz eden The Economist dergisi, olayı “skandal” olarak nitelenirken, Baykal için “20 yıla yakın bir sürede bir tek seçim kazanmadı. Reformları bloke etmeyi kariyer haline getirdi. Ve şimdi eski özel sekreteri ile yatakta yakalandığı iddia ediliyor” diye yazdı.
“İnandırıcı bir muhalefetin yokluğunun Türk demokrasisinin büyük bir zafiyeti” olduğunu savunan dergi, Baykal’ın çekilmediği sürece CHP’nin iktidarı elde etme şansının çok zayıf olduğu görüşünü de dile getirdi.
Ancak laiklik yanlısı Cumhuriyet Halk Partisi liderliğinden istifa eden Deniz Baykal, her şeye rağmen ayakta kalabilir“ görüşünü de dile getirdi. The Economist dergisi son sayısında “Türkiye’nin Muhalefeti. Seks, Yalanlar ve Video” başlıklı haberinde “Bir skandal, Türkiye’nin ana muhalefet liderini görevinden düşürdü” yorumunu yaptı. Dergi şu ifadeleri kullandı:
“20 yıla yakın bir sürede bir tek seçim kazanmadı. Reformları bloke etmeyi kariyer haline getirdi. Ve şimdi eski özel sekreteri ile yatakta yakalandığı iddia ediliyor. Ancak 10 Mayıs’ta Türkiye’nin başlıca muhalefet grubu, laiklik yanlısı Cumhuriyet Halk Partisi liderliğinden istifa eden Deniz Baykal, her şeye rağmen ayakta kalabilir.”
Dergi, skandalın “radikal bir İslamcı sitesi” olarak nitelediği Habervaktim tarafından dokuz dakikalık sessiz bir video filmini yayınlamasıyla patlak verdiğini belirterek videonun Türk Parlamentosu’nda “Türkiye’nin müdahaleci generaller ve yargıdaki müttefiklerinin yetkilerini kısmaya yönelik hayati” Anayasa reform paketinin onayladığı sırada ortaya çıktığına dikkat çekti.
Videonun kimin tarafından ve ne amaçla yayımlanmış olabileceğine ilişkin çeşitli görüşlere de yer verildiği haberde “ılımlı İslamcı” olarak nitelendirildiği Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturma talimatını verdiğini, videoyu yayına koyan sitelerin bloke edildiği kaydedildi.
-“BAYKAL KAPIYI AÇIK BIRAKTI”-
İngiliz dergisi, bunun Baykal’ın siyaset sahnesinden çekildiği anlamına gelmediğini vurgularken de destekçilerinin parti lideri olarak kalması için imza topladıklarını, bazılarının evinin önünde açlık grevini yaptıklarını da yazdı. “Sayın Baykal ise kapıyı açık bıraktı” da diyen dergi, şu görüşleri de dile getirdi:
-“İNANDIRI MUHALEFET YOKLUĞU, TÜRK DEMOKRASİSİNİN BÜYÜK ZAFİYETİ”-
“İnandırıcı bir muhalefetin yokluğu, Türk demokrasisinin büyük bir zafiyetidir. Sayın Baykal sahnede kaldığı sürece CHP’nin iktidarı elde etmesi şansı çok zayıf. Tamamen geri çekilse de Atatürk tarafından 1923 yılında kurulan parti içinde bunu izleyecek güç mücadelesi gelecek yıldaki seçimlerden önce çözülmesi beklenmez.”
The Economist, “Skandalın, en az bazı açılardan, en dikkat çekici yönü de belki, Türkiye’de laiklik yanlısı eski tüfekler ile Sayın Erdoğan’ın başında bulunduğu AK Parti’sinin simgelediği yeni dindar girişimciler sınıfı arasında devam eden mücadeledeki karanlık olaylarına benzerliğidir. Gizlice çekilen konuşmalar ve videolar, rakiplerin itibarını yok etmek için bir taktik haline geldi” diye yazdı
-“ERGENEKON KANITLARI ÇARPICI ÖRNEK”-
Bu çerçevede “Ergenekon” soruşturmasına değinen dergi şöyle devam etti:
“Bunun çarpıcı bir örneği, AK Parti’yi devirmeye yönelik bir darbeyi haklı çıkartmak için kaosu körüklemekle suçlanan, güvenlik görevlileri ile siviller arasındaki bir ittifaka karşı açılan ‘Ergenekon’ davasında zanlıları bulaştırmak için kullanılan kanıtlardır. Laiklik yanlılarının da kendi cephaneliği sakladığı da yaygın olarak inanılıyor. Sayın Baykal, bu durumda yakalanan son Türk politikacısı olmayabilir.”(ANKA)