ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, meclis gündeminde bulunan Türk Ticaret Kanun tasarısıyla ilgili olarak, "Türk Ticaret Kanunu ilgili kanun çok kapsamlı bir kanundur. Bu tür temel yasaların anlaşarak uzlaşarak Meclis içinde dayanışma ve yardımlaşmayla çıkarılması gerekiyor. CHP bugüne kadar temel yasalarda bize destek verdi. Bu da temel bir yasadır. Bu çerçevede bilgi arz edeceğim" diye konuştu.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı Genel Merkez'de ziyaret etti. Görüşmenin 3 ana gündem maddesini Türk Ticaret Kanun tasarısı, TCK'nın 301. maddesi ve Milli Eğitim Şurası oluşturdu. Türk Ticaret Kanun tasarısına değinen CHP Lideri Baykal, Türk Ticaret Kanunu'nun Türkiye'nin en önemli yasalarından birisi olduğunu belirterek, bu konuda yeni düzenlemeler ortaya çıktığını dile getirdi. Konunun alt komisyonda ele alındığını dile getiren Baykal, "Genel komisyonda da ayrıntılı bir müzakereye ihtiyaç var. Hızla geldiği gibi aynen geçirilmesi söz konusu olan bir yasa değildir" dedi.
Komisyon aşamasında ayrıntılı bir müzakere beklentisi içerisinde olduklarını belirten Baykal, komisyonda konunun genel bir mutabakatla şekillendirildikten sonra genel bir kurulda bunu siyasi bir engellemenin vesile olamayacağını söyledi. TCK'nın 301. maddesinde olduğu gibi iyi niyet ve yapıcı bir yaklaşım içerisinde olduklarının altını çizen Baykal, bu tavrı bu konuda da sergileyeceklerinden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğine dikkat çekti. Bunun Türkiye'nin bir meselesi olduğunu savunan Baykal, "İyi niyetle konuyu çözmek için gayret sarf ediyoruz. Emrivakileri, olup bittileri, katkı yapma şansını kapatacak durumları elbette reddederiz. Ama anlıyorum ki Sayın Bakan bu konuyu komisyonda da kapsamlı müzakere anlayışı içinde olacaktır. Bizim için önemli olan Türk Ticaret Kanun Tasarısının gerekli şeffaflığı ve tutarlılığı sağlayarak çıkmasıdır. Buna katkı vereceğiz. İyi niyetle çıkmasını sağlayacağız" dedi.
Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine de değinen Baykal, TCK'da herkesin ders alacağı noktalar olduğunu orada da iyi niyetli bir işbirliği yaptıklarını ancak yasa çıktıktan sonra pek çok defa yasanın ele alındığını hatırlattı. 301. maddeyle ilgili yeni bir değişikliğin yeniden gündeme geleceğini dile getiren Baykal, "Temel yasaları yaz boz tahtası haline getirmek çeşitli çevrelerin talepleri doğrultusunda çıkarılan yasayı değiştirmek iyi olmuyor. Bu içerdeki çıkar grupları olabileceği gibi dışarıdaki baskı grupları da olabiliyor. Bunlara karşı da çıkardığımız yasayı sahiplenmek ve sevmek mecburiyetindeyiz. İnşallah ticaret kanunu da sahipleniriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ülkedeki çıkar gruplarının çeşitli çıkar çevrelerinin yasaya kendi hesapları doğrultusunda delme ve değiştirme girişimleridir. Buna karşı duyarlı ve dikkatli olmak durumundayız" şeklinde konuştu.