CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında, Marmara Üniversitesi ile Bremen Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenledikleri "Avrupa Birliği ve Türk-Alman İlişkileri" konulu konferansa katıldı. Burada bir konuşma yapan Baykal, AB yolunda Türkiye'ye destek olmamakla suçladığı Almanya'ya tepki gösterdi.
"TÜRKİYE AB KONUSUNDA ALMANYA'DAN DESTEK GÖRMEDİ"
Almanya'nın Türkiye ile 40 yıldır devam eden dostane ilişkisinin, Türkiye'nin AB'de ilerleme sürecine yansımadığını belirten Deniz Baykal, "Türkiye ile Almanya'nın çok özel bağları vardır. Geride bıraktığımız 40 yıl içinde gerek Alman vatandaşları, gerek Türk vatandaşları, önemli ve derin dostluk bağları kurmuştur. Türkiye'yi yurt edinen Alman vatandaşları vardır. Aynı şekilde Almanya'yı yurt edinen Türk vatandaşları vardır. Ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli bağlar kurulmuştur. Ancak bu dostane yaklaşımlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği ile ilgili ilerlemede destek görmemiştir. Biz bu yolda Almanya'nın bizim yanımızda olmasını beklerdik. Yeni Avrupa'yı birlikte şekillendirmeyi arzu ederdik. Ancak görüyoruz ki Alman toplumunun çok önemli bir kesimi bırakın destek vermeyi, Türkiye'nin AB'de yer almasını bile prensip olarak kabul etmiyor" açıklamasında bulundu.
"AB OLSA DA OLMASA DA KIBRIS SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Kendine dost olarak gördüğü Almanya'nın böyle bir tavır içinde olması, Türk milletini derinden üzmüştür" dedi. Türkiye'nin, AB olmaması durumunda da çağdaş bir ülke olmaya devam edeceğini ifade eden CHP Genel Başkanı, "AB olsa da olmasa da Kıbrıs sorununu çözeceğiz. Türkiye olarak umutsuzluğa hiçbir zaman kapılmadık, kapılmayacağız. Tam aksine var gücümüzle doğru bildiğimiz yolda ilerlemeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Deniz Baykal, AB'ye giriş süreci için verilmesi ön görülen 2005 tarihinin karamsarlığa neden olduğunu belirterek, "2004'te 10 aday ülke daha resmen AB üye ülkesi olacaktır. 2004 ile 2005'te Avrupa Birliği organları yeniden yapılanacaktır. Yeni seçilmiş bir AB Parlamentosu yeni donatılmış bir AB, Türkiye için yeni sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Genişleyen AB, Türkiye'nin Yunanistan ile çözmesi gereken Ege sorunlarına ve Kıbrıs'taki sorunlara ilave sorunlar yükleyecektir. Türkiye için tasarlanan 2005 ya da biraz daha erkeni 2004, Türkiye için adil bir takvim değildir" ifadelerini kullandı.
"SAYIN CUMHURBAŞKANI'NIN BU TAVRINI DESTEKLİYORUM"
Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Kopenhag Zirvesi ile ilgili tavrını desteklediğini tekrarlayan Deniz Baykal, "Sezer, daha önceden belirlenen Kopenhag Zirvesi'ne katılmaya gerek görmüyor. Neden? Çünkü Avrupa'nın takındığı tavra tepki olarak bunu gerçekleştiriyor. Bana göre doğru bir karar. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu tavrını destekliyorum" dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılmadığı konferansta, Alman Büyükelçi Rudolf Schmidt, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve CHP İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk ile birlikte çok sayıda davetli hazır bulundu. Konferans, Deniz Baykal'a, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunç Eren tarafından plaket verilmesiyle sona erdi.
Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Kopenhag Zirvesi'ne katılmama kararı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışı temasları sırasındaki tavrını desteklediğini yineledi. Baykal son olarak, "Hükümet bizim önerilerimiz doğrultusunda yeni bir düzene gidilmesini kabul etmiştir. Bu da önemli bir yaklaşım" dedi.